Sagen om Nokia, og hvad virksomheder kan lære af det

Nokia har gjort det: Det finske firma, der var markedsledende for mobiltelefoner fra 1998 til 2011, har overskredet tidernes tegn. Virksomhedens ledelse fokuserede næsten udelukkende på forbedring af produktionsprocesser for mobiltelefoner og glemte at drive udviklingen af ​​nye digitale produkter.

Smartphones med berøringsskærm var oprindeligt ikke et problem for Nokia. Det var markedsleder og havde råd til at smile til de mindre konkurrenter, der tilbød denne funktion. Slutningen af ​​sangen: I 2014 solgte Nokia mobilbranchen til Microsoft, fordi de kun havde tab.

Digitalisering og konsekvenserne

Noget lignende kan ske med ethvert firma, der ikke reagerer hurtigt nok til at ændre sig. Ændring betyder i dag frem for alt digital transformation.

Overalt – i produktionsprocesserne, i tjenesterne såvel som i produkterne – introduceres digitale teknologier. Selv tekstilindustrien udvikler stoffer, der kan ændre deres farve, for eksempel som svar på ydre påvirkninger. Ethvert selskab er nødt til at tilpasse sig disse ændringer, hvis det ikke på et tidspunkt ønsker at bryde den finske mobiltelefonproducent.

udstilling

Disse ændringer nødvendiggør også ændringer i virksomhedsstrukturen. Langsigtede planlægningscyklusser er ude, såvel som den trinvise udførelse af opgaver, der er indstillet måneder i forvejen. I stedet skal virksomheder reagere hurtigt og fleksibelt, tilpasse sig industriens skiftende verden og forblive et skridt foran deres tænkning.

Selvom virksomheder i Tyskland ser det samme (for 72 procent af mellemstore virksomheder, var digital transformation en af ​​de vigtigste udfordringer i 2016 ifølge Bitkoms praktiske guide til digitalisering), forbliver strukturer i mange virksomheder de samme. En stor del af virksomhederne drives stadig hierarkisk fra top til bund. Men det er ikke sådan, at digital transformation kan lykkes.

Du er måske også interesseret i dette: Tre grunde til, at fusioner mislykkes – og hvordan det fungerer

Agility er ikke en tom sætning

I stedet skal virksomheder være agile. Agility, som desværre mange virksomhedsledere stadig mener, er igen sådan et slogan uden indhold. Men det er ikke sandt. Agilt arbejde i virksomheden betyder blandt andet, at hierarkier fjernes eller reduceres kraftigt. Medarbejdere skal uafhængigt udvikle kreative løsninger, producere ideer alene eller i et team, uden frygt for at blive set på som en cross driver eller dagdrømmer. Der er ledere, men det er ikke deres opgave at kontrollere medarbejderne. I stedet skal teamledere bemyndige medarbejderne til at opnå det bedst mulige arbejdsresultat.

Arbejdet i agile virksomheder er også meget mere tilpasset kundernes ønsker og behov. Hvis kunderne kun er delvist tilfredse, kræver dette en hurtig modbeskatning. Beslutninger træffes i agile virksomheder, selvom de ikke er sikre på, om de vil lykkes. Fejl accepteres, men takket være virksomhedens smidighed kan de hurtigt revideres.

Integrer arbejdstagere stærkere i operationelle processer

Agilt arbejde betyder også, at ikke kun medarbejderne modtager feedback fra deres vejledere, men også ledere fra deres ansatte. Medarbejdere i en smidig virksomhed deler konstant, hvad der går godt eller ikke godt, og fremsætter forslag, der også påvirker niveauerne af hierarki og beslutningstagning, og vigtigst af alt sætter spørgsmålstegn ved beslutninger uden frygt for gengældelse.

Sådan feedback gavner både ledelse og medarbejdere. Førstnævnte lærer meget hurtigt, når noget i virksomheden ikke kører glat, sidstnævnte føler sig mere involveret i virksomhedens processer, hvilket øger motivationen til at arbejde. Når alt kommer til alt er medarbejdere (ikke kun) i agile virksomheder en betydelig faktor i forretningssucces. At holde fagfolk og få nye – også gennem mund til munden for dem, der allerede er ansat i virksomheden – er vigtigt i tider med kvalificeret mangel på arbejdskraft. Især når det kommer til digital transformation.

Og så lukkes cirklen. Virksomheder, der overvejer og ændrer deres strukturer, har en god chance for med profit at fremme den digitale transformation, tilpasse tjenester og produkter og / eller udvikle nye til at følge med i tiden. Fordi det ikke er en mulighed at tage stien fra Nokia?

Nora Heer er grundlægger og administrerende direktør af Loopline Systems, en spin-off af Human Resources-divisionen i Project A Ventures. Hun er certificeret medieøkonom og uddannet i systemisk coaching, ledelsesudvikling og human resource management. I podcasten på LEAD snakker hun om, hvordan hun arbejder for retfærdighed, empowerment og livslang læring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *