“Angreb på Internettet” – Rusland opretter sit eget statlige netværk

Der har været tale om et “statligt Internet” i Rusland, om total censur og kontrol, om et angreb på de sidste resterende friheder i Giant Kingdom i flere måneder. Nu er det
indtil videre: Ruslands kontroversielle lov om et separat internet trådte i kraft fredag. Kreml-chef Vladimir Putin smækkede kritik fra netværkseksperter og menneskerettighedsforkæmpere i maj, da han underskrev loven. Uanset hvad det koster,
Råvare og atomkraft skal have et autonomt internet i tilfælde af et eventuelt cyberangreb fra udlandet eller andre farer.
Det er et spørgsmål om “national sikkerhed”.

Kritikere taler på den anden side om en forestående digital isolering af Rusland. Allerede er det så, at mange internetsider, der er frit tilgængelige i Tyskland, forbliver blokeret for russiske brugere – såsom Kreml-modstanderen Mikhail Khodorkovsky. Menneskerettighedsorganisationen Agora ser loven som en “grundlæggende vending” i regeringspolitikken for kontrol med Internettet.

En uafhængig digital infrastruktur

Tusinder – især unge mennesker – havde demonstreret imod loven i foråret. De frygter, at Kreml i fremtiden kunne slukke Internettet efter vilje af politiske grunde. Putins talsmand – Dmitri Peskov, ansvarlig for internetproblemer i Kreml – afviste dette som vrøvl. Ingen har til hensigt at afbryde Rusland fra Internettet. Der er snarere fare for, at Vesten vil afbryde Rusland fra nettet. Derfor har landet brug for en uafhængig digital infrastruktur.

udstilling

Kun reservestrukturen for mere sikkerhed er skabt, sagde lederen af ​​informationspolitisk komité i den russiske statsduma, Leonid Lewin. “Runet” forbliver en del af det verdensomspændende netværk. Det handler om sikker netværksadgang for russiske brugere, uanset hvordan udenlandske udbydere arbejder. Derudover bør det autonome netværk kun bruges i tilfælde af fare udefra – såvel som praksis.

Moskvaeksperten Alexander Isawnin fra den uafhængige organisation Roskomswoboda, der kæmper for friheden på Internettet, ser også økonomiske interesser bag loven. Målet er at reducere antallet af omkring 5.000 udbydere på det hidtil frie marked ved direkte statslig intervention. Rent teknisk var meget stadig uklart.

Det er imidlertid klart, at den russiske internettrafik bør dirigeres via kryds i deres eget land, forklarer Isawnin. Infrastrukturen til dette er endnu ikke bygget. For det første bør udbydere anskaffe udstyr, der giver den øverste regulator Roskomnadsor mulighed for direkte at kontrollere indhold og kontrollere trafikken.

Det tidligere frie marked vil blive ødelagt, siger Isawnin. “Med loven har staten instrumentet til at gribe direkte ind, noget lignende findes ikke i Tyskland, og efter al den hidtidige erfaring er det værste at forvente,” siger han i et interview med det tyske presseagentur. Isawnin frygter, at med stigende monopolisering, kunne Internettet blive langsommere og dyrere i fremtiden. Overordnet, men også tvivlsom, om de teknisk set alle kunne fungere overhovedet.

Virksomheder klager allerede over enorme omkostninger, fordi de skal gemme trafik i flere måneder. Virksomhederne opfordrede for nylig den russiske statslovgiver til at betale sagens omkostninger. Den russiske stat ønsker at skabe en helt ny infrastruktur for at være uafhængig af amerikanske virksomheder, hvor hidtil de fleste data er lagret. Russerne har længe været generet af det faktum, at især vestlige internetvirksomheder har adgang til de værdifulde datasæt.

Russiske statsborgeres data kan muligvis ikke længere gemmes på servere i udlandet i henhold til en anden lov. Dette førte til blokering af karriereretværket LinkedIn i Rusland. Mod Facebook og Twitter var der hidtil hovedsageligt trusler og administrative sanktioner. Indgangene er imidlertid ikke blokeret.

Trussel mod internetets frihed

Organisationen Reporters Without Borders (ROG) kritiserer loven som et yderligere angreb på presse- og ytringsfriheden. Kontrol og filtrering af datatrafik vil nu ligge hos medieovervågningen og den hemmelige service. Derfor er loven en trussel mod internettets frihed, forsøget på censur. “Det beviser, at den russiske ledelse er klar til at bringe hele infrastrukturen i netværket under politisk kontrol for at afbryde den digitale informationsstrøm, når det er nødvendigt,” siger ROGs CEO Christian Mihr.

De, der havde været omkring under oppositionens protester sidste sommer, fik imidlertid en forsmag på, hvordan det kunne føles i fremtiden. En udstationering af beskeder i sociale netværk eller endda bare via telefon var delvis ikke længere mulig. I protester i Den Russiske Republik Ingushetia i det nordlige Kaukasus blev adgangen til Internettet i 2018 ifølge medierne blot blokeret.

”Det kræver en stor indsats for at bekæmpe de negative følger af loven,” siger internetombudsmand Dmitrij Marinichev i et interview med den tabloide MK. Han ser stadig de frihedselskende reflekser i det russiske samfund intakte – i modsætning til for eksempel Kina, hvor Internettet aldrig har været gratis.

“Tommelfingerskruerne strammer muligvis på kort sigt for at udføre lokalt job, men et ‘kinesisk internet’ kan ikke implementeres,” siger han. Marinichev håber, at loven vil blive afskaffet i sidste ende.

Mere om emnet: Tre gange hvin: Kinas sociale kreditsystem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *