Fem tip til klimavenlig streaming

Kulstofaftrykket i streaming ser ikke godt ud. Online-videoer i dag tegner sig allerede for 60 procent af den globale trafik – og antallet stiger. Flere og mere detaljerede produktioner ønsker at blive overvejet i endnu bedre kvalitet. Det eneste, du virkelig ikke tænker på, når du klikker på play, er at alle disse data opbevares på servere, afkøles og sendes over hele verden. “Dette energiforbrug er hverken synligt for brugerne eller direkte forbundet med omkostningerne,” siger Marianne Wolff, miljøansvarlig hos VSB. Derfor skal genovervejelsen i menneskers sind og i vores daglige vaner begynde. Så her er fem tip til, hvordan du bruger din streamingadfærd til at reducere dit miljømæssige fodaftryk.

1. Skærp din bevidsthed om godt indhold

Bare fordi anbefalingsalgoritmen antyder en video, behøver den ikke at være god i lang tid. Derfor skal du vide på den ene side, i henhold til hvilke synspunktforslag, der præsenteres for dig, og på den anden side, hvordan du uafhængigt finder det indhold, der virkelig interesserer dig. For eksempel foreslår Netflix specifikt sine egne produktioner for at introducere dig til flere og flere formater, som du kun kan finde der. Kvaliteten af ​​en ny serie er absolut sekundær. Og YouTubes AutoPlay-funktion er kun beregnet til at holde dig på siden i lidt længere tid – ikke bare for at give dig mere perspektiv på et emne. Tværtimod, jo længere du lader algoritmen bestemme, jo mindre er dine interesser i forgrunden. Derfor lønner det sig at kigge efter objektive anbefalinger så langt væk fra platformene – for eksempel i de ugentlige streamingtips her hos LEAD.

udstilling

Mere om dette emne: Sådan fungerer anbefalingsalgoritmen til Netflix

2. Skru kvaliteten ned

Den nemmeste og hurtigste måde at tilpasse sig klimavennlig streaming er ved ikke at afspille videoer i den højeste opløsning og i den største farveskala. I det mindste med hurtigskårne actionfilm kan øjet på sofaen ikke længere skelne mellem HD og 4K-opløsning. Så hvorfor få den større båndbredde? I dit tv-showroom, hvor din tillid løber af denne grund, kører der ofte kun rolige lysbilledshow eller dyredokumentarer. Fordi pixeltætheden først er virkelig synlig. Bare prøv det ved at skifte fra den højeste til den midterste sats på dit streamingabonnement. Derefter sparer du ikke kun et par euro om måneden, men gør også noget godt for miljøet.

3. Kør ikke videoer i baggrunden

Ved første øjekast synes tinget klart: Du skal kun streame videoer, hvis du kan give dem deres fulde opmærksomhed. Husk at huske, at når du starter med en ny serie, og du er halvvejs gennem afsnit 1 igen gennem Instagram. Din klimalarm skal starte, når dit tv igen bliver på anden skærm. Ting bliver lidt vanskeligere, når det kommer til lydformater som podcasts eller radioafspilninger, som kun opdages via YouTube som den næststørste søgemaskine i verden. Inden du beder om store mængder data i videoform, skal du hellere investere et par flere klik og skifte til den passende lyd-app. Det samme er tilfældet med musikvideoer, der kun er tændt med henblik på baggrundslyd. Bemærk: Hvis du ikke ser (eller der ikke er nogen grund til det), skal du stoppe videostrømmen.

4. Opbevar videoer på forhånd i WLAN, ikke ring dem fra mobilen

Selvom mobiloperatører kan annoncere med faste datapriser, er det stadig ikke den mest miljøvenlige måde at udnytte dem fuldt ud. For mobildataoverførsel via mobilnetværket kræver meget mere energi end tilfældet derhjemme i WLAN. Her anbefales det især videoer, som du ved, at du vil se på dem, downloade på forhånd og afspille dem på vej offline. Med offline biblioteket sparer du ikke kun energi, men fokuserer også på streaming til et par udvalgte spor igen.

Mere om: De ti bedste tip og tricks til Netflix

5. Lav en kulstofkompensation til din streaming

Joko og Paul fra podcasten “Alle veje fører til berømmelse” gør allerede det, og den føderale regering også: støtte miljøprojekter til udligning af CO2 frigivet ved deres luftmile. Naturligvis er denne form for yderligere donation ud over de almindelige abonnementsgebyrer for streaming mulig. Browser-tilføjelser som “Carbonanalyser” til Firefox hjælper med at finde ud af, hvor højt energibehovet har været på grund af din egen surfeatfærd, og hvor meget CO2 du har frigivet, når du konverterer til det tilsvarende beløb. For ikke-kommercielle projekter som Atmosfair eller Primaklima kunne dette omdannes til en donation, der giver genplantning eller alternative energikilder rundt om i verden. Dette er lige den rigtige mellemgrund, så du ikke behøver at begrænse dig selv og stadig gøre godt.

Hvad platforme og politik kan gøre

Vi ønsker ikke at være tilfredse med de fem tip om klimavenlig streaming. Når alt kommer til alt ser forskere og analytikere stadig det største potentiale for besparelser inden for datakomprimering og serverkøling – som vi brugere har ringe eller ingen indflydelse på. Der ville det være ønskeligt, hvis Netflix delte sine hemmeligheder med Prime Video, hvordan de formår at tilbyde mobile video-downloads i bedre kvalitet til halvdelen af ​​hukommelseskravene. Et lidt mere open source DNA ville helt sikkert være godt for branchen! Især da databesparelse er af stor social interesse og hidtil ikke spiller nogen rolle i markedsføringen.

Med hensyn til datacentre er det faktisk nødvendigt, at politikken formulerer kravene til energiforbrug og genbrug af spildvarme meget strengere. I øjeblikket er Blue Angel fra det føderale miljøagentur simpelthen en effektivitetssæl for datacentre, der allerede er ekstremt energi- og ressourceeffektive – men ikke har nogen indflydelse på dem, der ikke gør det. Det fungerer bedre!

Du er måske også interesseret i dette: De ti bedste tip og tricks til Netflix

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *