Data om sociale medier: Facebook lader videnskab hænge

Spørgsmålet om, hvem der deler hvilke stillinger, som har lide eller kommenteret hvornår og hvornår, kan påvirke valgresultatet i dag. Forskere er interesserede i evalueringen af ​​sådanne data, men især på Facebook er udvekslingen mere end langsom.

Enhver, der rejser på sociale netværk, kender prisen for den tilsyneladende gratis brug: brugerne betaler med deres data, som virksomhederne tager en masse penge med. Men også for en anden gruppe mennesker er dataene uvurderlige: forskere.

Med dataene fra de sociale netværk kan de spore sociale processer og reducere dem til visse årsager. På formanden for politisk datavidenskab ved University of Applied Sciences München undersøger politiske videnskabsmænd interaktion mellem sociale medier og faktiske begivenheder. Et af de centrale spørgsmål: “Hvilke virkninger havde Desinformation på borgernes afstemning ved det tyske Bundestag-valg 2017?”

12 forskningsteams skal have adgang til et stort datasæt

Da Mark Zuckerberg i kølvandet på skandalen, der involverede analyseselskabet Cambridge Analytica, som ulovligt havde evalueret over 85 millioner Facebook-profiler, skulle vidne før den amerikanske kongres, overrumplede ikke kun forskerne i München.

udstilling

Under høringen havde Facebook-chefen annonceret projektet “Social Science One” som en slags kompensation, hvor tolv internationale forskerteam fra Italien via Chile til Tyskland skulle have adgang til et omfattende datasæt. Alle er bekymrede over spørgsmålet om, og i bekræftende fald, hvordan desinformation og falske rapporter tidligere har bidraget til at manipulere vælgerne.

Mere om: Ny dom – off for Facebook fanpages?

Få data, der næppe er meningsfulde

I mellemtiden har desillusionering fundet sted blandt forskerne. Morteza Shahrezaye fra TU München fortalte LEAD: “Desværre har vi bemærket, at dataene ikke er af god kvalitet.” De er ufuldstændige og derfor uegnede til en analyse inklusive gyldige resultater.

Facebook ville kun have leveret en brøkdel af linkene, der var blevet annonceret i størrelsesordenen omkring en milliard. Shahrezaye siger, “Vi har muligvis fået en eller to procent af disse data.”

Få meget aktive brugere og bots kan kontrollere diskussionen

Hvad Facebook leverede, er hovedsageligt webadresser fra offentlige brugersider. For deres forskning har forskerne ikke kun brug for stillinger med politisk indhold, men har også brug for at vide, hvordan brugerne reagerer. Om de deler hende som, hvis – og hvis – hvordan de kommenterer hende.

“Med sådanne data kan for eksempel falske nyheder og hadudtalelser identificeres og analyseres,” siger den politiske videnskabsmand. Med de data, de nu har modtaget fra Facebook, kunne de stort set ikke gøre noget. “Vi kan ikke sige mere, hvis nogen kommenterer et indlæg positivt eller negativt, vi kan kun se, hvor mange likes der har fået et indlæg i alt, men ikke længere, hvilken bruger kunne lide hvilket indlæg.”

Præcis det ville være interessant, for eksempel at genkende bots. Eller at undersøge rollen for såkaldte hyperaktive brugere, der ifølge Shahrezaye er i stand til at manipulere den politiske diskussion uden aktivering af bots.

Mere om: Sulten efter medicinske data

Efter skandalen omkring Cambridge Analytica har Facebook lukket åbne grænseflader

Særligt irriterende er den aktuelle mangel på information, fordi forskere var i stand til at hente sådanne data fra Facebook i fortiden. Dette var muligt gennem en ekstra service af de websteder, der specielt havde oprettet for udviklere. Som udvikler kunne du oprette en konto på det såkaldte udviklerwebsted og få en adgangskode til at downloade dataene.

Efter Cambridge Analytica-skandalen lukkede Facebook disse åbne programmeringsgrænseflader i 2018. I modsætning til store virksomheder har forskere nu ingen mulighed for at anmode om frigivelse af visse data, siger Shahrezaye. Dette resulterer i den næsten absurde situation, som også forskerteamene, som Facebook-data fra projektet “Social Science One” blev lovet til, nu har mindre data end før tilgængelige.

Forskerne fra TU München har i mellemtiden informeret Facebook om utilstrækkeligheden af ​​dataene og opfordret virksomheden til at levere de lovede data. “Vi forstår, at dataene til Facebook er værdifulde,” siger München statsvidenskabsmand. “Men de er også på politisk plan, og derfor har vi brug for dem til vores analyse.”

Mere om: Digital forbrugerbeskyttelse i praksis

Juridisk set er virksomhederne ikke forpligtet til noget

Teknologiselskaberne er ikke lovpligtige til at give deres brugers data til forskningsformål. Imidlertid har politikere som Tankred Schipanski, CDU / CSU’s politiske talsmand for digital politik, allerede sagt, at det måske ikke er nok i fremtiden at frigøre platformene, uanset om de frivilligt offentliggør dataene til forskere.

Og også den grønne politiker Anna Christmann opfordrede “Süddeutsche Zeitung” til den føderale regering til “på europæisk niveau for en pålidelig adgang til sociale mediedata til forskningsformål.”

Facebook hævder at ville arbejde for videnskab

Ved Det Tekniske Universitet i München er håbet om, at Facebook vil offentliggøre dataene selv uden en tidligere vedtaget lov, endnu ikke begravet. SZ citerer Chaya Nayak, manager for sociale medier, på Facebook, og siger: “Facebooks ledelse mener, at det er meget vigtigt at dele data med det videnskabelige samfund.”

Derudover arbejder Facebook med udvikling af differentieret privatlivets teknologi. Dette skal sikre, at data, der deles med forskere, ikke kan dekaniseres. Facebook kunne derefter også give yderligere oplysninger såsom alderen eller området for brugerne og samtidig afværge indsigelser fra fortalerne om beskyttelse af personlige oplysninger.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *