Empati og følelser: Hvordan IoT ændrer produktdesign

22 milliarder enheder antages at være tilsluttet Internet of Things (IoT) i 2025 – det er i det mindste det, som forskningsfirmaet IoT Analytics forudsiger. Skulle det faktisk komme til det, ville det betyde verdens befolkning med en konstant væksttrend: Tre ting for hver af os.

Et rigtigt husnummer i betragtning af at emnet for IoT stadig imødekommer ubehag mange steder. I hvor høj grad har vi stadig kontrol over os selv, når ting pludselig kommunikerer med hinanden og kommunikerer med hinanden, sender data frem og tilbage og endda træffer autonome beslutninger?

Det faktum, at med udviklingen af ​​IoT, den nye generation af maskiner frigøres kontinuerligt fra mennesker, betyder det ikke, at vi opgiver suveræniteten over vores liv. Selv hvis tingenes internet ikke oprindeligt ser ud til at være menneskelig, bør folk være mere i fokus end nogensinde.

Fra et teknologisk synspunkt er IoT en af ​​vores tids største resultater – men denne fremgang bliver kun socialt acceptabel, hvis vi integrerer IoT-grænseflader i vores daglige liv på en meningsfuld og værdiskabende måde. En afgørende rolle hører her produktdesignerne.

udstilling

Første ting først: kontrol og sikkerhed

I tingenes internet kommunikerer alt med alting – kun mennesket er udelukket. Resultatet: Næsten enhver aktivitet – såsom styring af kaffemaskinen eller tænde og slukke for lyset – understøttes eller erstattes af sofistikerede algoritmer, hvilket automatiserer vores hverdag.

Det, der oprindeligt virker praktisk og fascinerende, kan med tiden ende med at miste kontrollen over hverdagens processer. På dette tidspunkt kommer produktdesignerne i spil igen: De skal sikre, at brugeren altid er i stand til at gribe ind i de netværkshændelser og til at tage kontrol.

Én ting er meget klar med hensyn til den meget diskuterede sikkerhedsfaktor: data, som vi opretter eller bruger på tingenes internet, vil aldrig være 100% sikre. Bare en slukket-knap er ikke nok til at forhindre et smart produkt i at lytte til mig. Ligeledes er hacking på køleskabe ikke et forestillingsbillede, men teoretisk tænkelige scenarier. Men vi kan forberede os på det.

En måde at øge privatlivets fred i IoT er at opdele rummet i zoner. For eksempel delte Interactive Media Design-studerende ved Darmstadt University of Applied Sciences miljøet for deres enhed “juno” i fire “sociale afstandszoner”: de offentlige, sociale, personlige og intime zoner. Afhængig af brugerens placering vil juno dele mere eller mindre information med ham.

Også interessant: Forretningsinkubator: Et startcenter fremmer it-sikkerhedsidéer til IoT

Tillid gennem personlighed og empati

Senest når det kommer til det faktiske design af et produkt, bliver et skift i vores designer-tankegang mere og mere vigtigt. De tidspunkter, hvor vi udviklede digitale produkter isoleret, er ovre en gang for alle. Det er snarere vigtigt i dag, at innovationer integreres i et helt økosystem og interagerer med mennesker. For at forbrugeren indtager et helt, stort set ukendt system indtil videre, er det designerens ansvar at skabe et fundament, hvorpå tillid kan vokse og trives.

Især i betragtning af de udbredte sikkerhedsproblemer er tillid grundlaget for markedsaccept af en ny IoT-enhed. For vores erhverv betyder det, at selv i en netværksverden skal den være menneskelig.

Dette betyder ikke nødvendigvis, at enhver IoT-enhed skal følelsesmæssigt lades, men at for eksempel et “nej” accepteres. Siri og Alexa ville næppe have etableret sig som loyale hjælpere i hverdagen, hvis de ville stå ved os som “klassiske” maskiner uden afbrydelse og uopfyldt med råd.

Og alligevel kan det undertiden blive endnu mere intimt mellem menneske og subjekt. Mens berøringsskærmen på vores smartphone i mere end et årti var bogstaveligt talt den højeste af følelser, har Internet of Things indledt en ny æra inden for produktdesign med hensyn til fysisk udveksling. Et strålende eksempel på dette design leveres af Vai Kai med hans smarte trædukker, hvis hjerterytme kan mærkes. Når sådanne tilfælde bliver normen, bliver følelsen i den overskuelige fremtid en væsentlig del af tingenes internet.

Mere end den filtede sandhed

Den stigende betydning af haptikere i design af digitalt produkt betyder også, at appernes alder i sidste ende er over. Integrationen af ​​smartphonen som en “fjernbetjening” til at kontrollere IoT er stadig måske stadig uerstattelig – i betragtning af potentialet i vores stadig mere sammenkoblede verden i perspektiv, dog ikke længere som et middel til et mål.

Integrationen af ​​berøringsfølelsen er på den anden side praktisk talt døråbneren til tillid og ægthed i en netværksverden. For mens øjet overser tingene, og øret ikke kan høre ting, er det, vi kan røre ved, mere end bare den opfattede sandhed.

På trods af al eufori om de muligheder, som Internet of Things tilbyder, er det også en del af en designer’s ansvar at kritisk og ærligt sætte spørgsmålstegn ved betydningen af ​​nye produktideer. Igen kan det ikke benægtes, at teknologi generelt optager mere og mere plads i vores hverdag.

Selvom min bedstemor ikke er en cyborg bare fordi hun bærer en pacemaker. Men faktisk bliver organismer i stigende grad kompatible med den digitale verden. Derfor ændrer kravene til produktdesign sig – et ansvar, der kræver en nytænkning, men giver et enormt potentiale for kreative løsninger.

Også interessant: På vej til Smart Store

Om forfatteren: Enes Ünal er leder af oplevelsesdesign, ansvarlig for design og design hos Candylabs og understøtter start-ups, SMV’er og virksomheder inden for digital produktudvikling. Tidligere studerede han Interactive Media Design (B.A.) og Leadership in the Creative Industries (M.A.) ved Darmstadt University of Applied Sciences, hvor han i øjeblikket er underviser. Derudover er Ünal initiativtager og co-vært for International Interaction Design Association (IxDA) for Chapter Frankfurt.

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *