Hvordan filosofi hjælper med at skabe tillid

Brennan Jacoby sammenligner tillid med frisk luft: begge bliver kun synlige, når atmosfæren er forurenet. Erhvervsfilosofen fra London har også talt om dette på Dmexco. Hans budskab: Ledere er nødt til at lære at forstå forholdsadministration som det job, der er excellence. Fordelen ved dette er uvurderligt. Fordi produkter eller tjenester, der bliver bekendt, gør dem unikke og umiskendelige.

LEAD: I dag beskæftiger virksomheder ofte deres egne filosofer. Hvorfor?

Brennan Jacoby: Filosofer overfører de forgangne ​​århundreders visdom til nutiden. Dermed hjælper de mennesker med at leve klogt. Philo på græsk betyder kærlighed, Sophia visdom. I den digitale tidsalder svømmer vi i information og viden – men vi har ingen idé om, hvordan vi håndterer det. Virksomhederne er meget smarte ledere, men de er fuldt optaget af spørgsmål om deres forretning. Digitalisering med konstant nye teknologier kræver al deres opmærksomhed. Under pres er det imidlertid vanskeligt at holde øje med alle virkende kræfter. Derfor hjælper jeg ledere med at tænke nøje og stille de rigtige spørgsmål, så de kan være bedre forberedt på at håndtere forandringer og gendanne mistet tillid.

udstilling

FØR: Hvordan anerkender man, at tilliden er blevet mindre?

Jacoby: På den ene side demonstreres dette ved undersøgelser som Trend Barometer fra Edelman, som har inspiceret tillid årligt i alle lande siden 2001. Men vi anerkender det også kun, fordi der i øjeblikket tales så meget om tillid. Som Annette Baier i sit essay “Tillid og antitrust” udtaler, forudsætter vi tillid lige så meget som frisk luft. Først når vi er klar over, at det er snavset, indser vi, at det var frisk før. Niveauet af tillid til hverdagens ting er stort. Hvordan vi stoler på en pilot til at flyve os sikkert til vores destination eller en læge for at helbrede os. Først når tvivl opstår mistillid. Tilliden er ikke længere der. Vi føler os mindre sikre.

LEAD: Hvad er årsagen?

Jacoby: I dag har vi så meget adgang til information som aldrig før. Vi hører konstant om digitale medier og platforme om skandaler og vold fra hele verden. Derfor har mistillid aldrig været mere global end den er i dag. Tidligere var det temmelig lokalt: I DDRs dage var der mistillid mod ansatte i Stasi, i USA nåede mistilliden til den store depression et højdepunkt. Sammenlignet med i dag var der dog meget mere forankring i objektive sandheder, der hjalp med at komme sammen i livet og få noget forankring. De mange stemmer på sociale medier og teknologier, der manipulerer sandheder, gør det vanskeligt at skelne fra hinanden, hvad der er sandt og hvad der er galt.

Filosofisk tænkning: Kontroller dine egne fordomme

LEAD: KKan forretningsførere stole på filosofisk tænkning?

Jacoby: I mit arbejde med lederne handler det om at stille spørgsmålstegn ved din egen tænkning. Dette inkluderer afdækning af forudfattelser og kontrol af ens egne forudindtægter for at opbygge tillid. For eksempel tror jeg, at en kollega mistrer mig, men jeg er ikke klar over, at han bare vil hjælpe mig. Jeg kan kun komme bag det ved at tage risikoen for at blive skuffet eller såret. Hvis dette ikke eksisterede, ville tillid ikke være relevant. Tillid er ikke blind, men det bliver i stigende grad et dristigt valg, fordi vi kan måle værdien, fordi vi ved, hvad det betyder at være sårbare for andre. I tider med falske nyheder er virksomheder nødt til at sikre, at forbrugerne har en vis tillid til dem. For eksempel kan du udvikle teknologier til brugeren, der hjælper med at verificere kilden og opdage falske positiver.

FØRSTE: Kan du stole på en sådan anonym upersonlig enhed som et firma?

Jacoby: Først og fremmest skal du forstå, hvordan tillid opstår, og hvordan det fungerer. Tillid betyder ofte forventningen og tilliden, som nogen vil gøre, især på et moralsk niveau. Men hvis det modsatte sker, og virksomheden skader sin tillid til en skandale, undskylder det offentligheden og erklærer, at det tager skridt for at sikre, at det aldrig sker igen. Jo mere den behandler de moralske krænkelser af reglerne og værdierne i denne skandale og undskylder for den, desto bedre. Forbrugeren anerkender virksomhedens værdier og karakter gennem denne forklaring og føler sig forstået i sin vrede. Derefter stoler han på, at virksomheden vil holde sit løfte og handle i overensstemmelse hermed. For virksomheder lønner det sig at tjene kundernes tillid: produkter eller service, som de bliver fortrolige med, gør dem unikke og umiskendelige.

LEAD: Hvor mange gange kan et firma bryde tilliden?

Jacoby: Når det kommer til et langvarigt forhold, er tillidsniveauet meget høj. Hvis det er brudt, synker det ikke pludselig til nul. Ved at vise, at det er interesseret i forholdet til kunden og viser sig at være pålideligt, vender virksomheden trin for trin tilbage til det forrige niveau. Virksomheden behøver ikke at gøre alt perfekt for det, men samlet set skal det bare gå i den rigtige retning. Derefter kan forbrugeren åbne igen og blive sårbar – det er, hvad tillid handler om: det risikerer at blive skuffet.

Tillid er relation arbejde

LEAD: Er der en gylden regel for en virksomhed at etablere og opretholde et tillidsforhold til kunder og medarbejdere?

Jacoby: Ledere er nødt til at forstå forholdsadministration som jobbet, når det gælder job. Indtil videre har fokus været på salg, produktinnovation og oprettelse af indhold. Samarbejdet om emnerne er snarere en sekundær idé. Men når ledere begynder at forstå forhold til medarbejdere og kunder som deres arbejde, skifter deres prioriteter automatisk. Hvis de ikke kender de mennesker, de arbejder med på daglig basis, kan deres arbejde ikke være godt nok. Det er det samme med kunderne: CMO’er kan let ignorere deres meninger om forbrugeren. Men når de finder ud af, hvad der foregår på markedet, og hvad deres kunder laver, kan de opbygge bedre forhold til dem. Nøglen til at opbygge tillid er, at vi er interesseret i vores forhold og værdsætter dem så meget som vores produkt.

LEAD: Hvilke færdigheder har ledere brug for?

Jacoby: empati, nysgerrighed og evnen til at stille gode spørgsmål. Dette sikrer, at ledere ikke henvender sig til deres kunder med forudfattede ideer. Det er bedre at spørge hende, hvad der interesserer hendes eget firma. Dermed skal de bruge autentiske spørgsmål og derefter lytte omhyggeligt og tankevækkende. I sidste ende vil de være mere opmærksomme på forbrugerne end før. Når alt kommer til alt skuffer jeg på en eller anden måde en, jeg kender bedre, end nogen ligeglad. Om disse små trin viser virksomheden, at det er op til forbrugeren. Og tillid kan blomstre.

LEAD: Hvordan stiller du gode spørgsmål i filosofisk forstand?

Jacoby: Hvis ledere ønsker at tage en beslutning om at investere, er de nødt til at stille spørgsmål om de skjulte motiver bag dem. De spørgsmål, de er nødt til at stille sig selv for at synliggøre det skjulte er for eksempel: hvad sker der i baggrunden, når vi ønsker noget: Er det fordi virksomheden klarer sig rigtig godt, eller fordi jeg vil have det? Gennem denne tænkning kan man se på ting fra et metaniveau – og i sidste ende tage bedre beslutninger ud fra et overordnet iværksætterperspektiv.

LEAD: Har du et eksempel fra praksis?

Jacoby: En af mine klienter er et stort mediefirma. Som deres opgave ser ledere det såvel som deres daglige job for at skabe en vision. Først og fremmest handler det om at synliggøre de skjulte emner og afsløre forbindelser gennem de rigtige spørgsmål. Med henblik herpå identificerede vi i fællesskab fem udfordringer, der vedrører organisation, lederkultur eller holdet.

Vi overvejede dem derefter detaljeret – og placerede dem i en større sammenhæng. På denne måde kunne vi tilskrive en ubehagelig stemning i teamet, hvor vores kolleger mistroer hinanden, den – fagligt vigtige – hemmeligholdelse af følsomme informationskilder. Uforsigtighed er naturligvis kontraproduktiv til at stole på. Når forbindelserne er blevet afdækket og konteksterne er etableret, er problemløsningen udført. Filosofer skelner mellem tre scenarier: problemer, som du kan kontrollere, problemer, som du ikke kan kontrollere, men påvirke, og dem, der ikke kan kontrolleres og derfor skal accepteres.

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *