Ingen frygt for ondt (ro) tilbydes

Allerede 1982-filmen dukkede op Blade Runner skitserer med hensyn til kunstig intelligens (AI) et ikke særlig lokkende fremtidsperspektiv. I filmen er såkaldte replikanters opgave at åbne andre planeter for et bedre liv, da jorden næsten er ødelagt og fuldstændig overbefolket. Disse meget intelligente, men kunstige replikanter kan næppe skelnes fra os mennesker – konflikten er uundgåelig. Heldigvis ser vores virkelighed stadig anderledes ud. Hvorfor AI stadig er uundværlig for vores daglige arbejde, og hvorfor virksomheder ikke bør gå glip af springet ind i den nye tidsalder.

1. KI ≠ robot

Mange på KI tænker på robotter, der planlægger at gribe verdensherredømme – ikke mindst på grund af film. Heldigvis har vi (endnu) ikke noget med sådanne væsener at gøre. Faktisk er AI ikke nødvendigvis noget fysisk. Strengt taget er AI et paradigme, der adskiller sig fra de normale tilgange til håndtering af datalogi. Normalt opdeler en programmør et problem i små underproblemer og løser dem. KI tager imidlertid en anden tilgang: At give et system eksempler på færdige løsninger. Fra dette lærer det, hvordan man løser ukendte problemer. Dette kan give maskinen muligheden for uafhængigt at udvikle nye løsninger.

udstilling

Dette fungerer gennem princippet om såkaldt overvåget læring, dvs. overvåget læring. Som en del af et træningssæt viser du systemet, hvordan det skal se på løsningen. De neurale netværk i et system fungerer bedst her. Disse netværk skal genkende opgaverne fra de data, de modtager, og behandle dem. Men selv hvis kunstig intelligens lærer af sig selv, betyder det ikke, at det virkelig er “intelligent”. Der er en betydelig forskel mellem AI og faktisk menneskelig intelligens. Kraften i AI er i øjeblikket baseret på computerkraft og algoritmer designet til at løse snævert definerede problemer. På dette grundlag er AI faktisk i stand til at evaluere data så hurtigt, som det aldrig ville være muligt for os mennesker.

2. Intelligente systemer har længe været en del af vores hverdag

KI er ikke meget intelligente robotter, der er et skridt foran os mennesker med mange evner. Desværre skyldes dette antagelsen om, at vi mennesker er ret skeptiske over for AI. Ikke desto mindre bør vi ikke narre os selv: De nye teknologier er længe kommet i vores hverdag! I Tyskland er AI og maskinlæring endnu ikke så stærkt stigende, som det er i andre lande, der allerede er almindelige. Dette vises også ved en nylig undersøgelse fra Association of German Engineers (VDI).

Ikke desto mindre drager virksomheder allerede fordel af brugen af ​​nye teknologier, f.eks. På CRM-området. Systemer kan drage konklusioner om en persons fremtidige købsadfærd baseret på data fra tidligere køb. Virksomheder drager fordel af disse muligheder for “forudsigelig analyse”, når de handler med lignende grupper af købere. Det samme gælder projektstyringsværktøjer, der allerede er i stand til at tænke og lære baseret på de data, som brugeren har indtastet. Sådanne værktøjer kan let registrere varigheden af ​​arbejdstiden og uafhængigt foreslå en opgave til specifikke projekter. I princippet kan og vil nye teknologier støtte os i en lang række livssituationer og kan håndtere komplekse og frem for alt gentagne opgaver uden problemer, hvilket ellers kun vil koste os tid og kræfter unødigt.

3. Vi halter bagud – men AI vil fortsætte med at udvikle sig

Selv hvis Tyskland har meget at indhente hvad angår AI: Gennem AI vil virksomhederne ændre sig meget over tid. Virksomheder med data kan allerede benytte sig af helt nye forretningsområder: de nye teknologier har et omfang, der kan sammenlignes med den revolution, der udløste Internettet. Sammenlignelig frygt, som de findes i dag mod AI, var der også i kølvandet på internettalderen: For mange årtier siden udtrykte mange mennesker bekymring og led arbejdstabsfrygt. Men også inden for tingenes internet var der og er et væld af nye beskæftigelsesmuligheder – og det vil det også være i emnet miljø AI og maskinlæring.

Frygten for at miste deres job gennem AI er ikke helt ubegrundet, men nye forretningsmodeller skaber nye muligheder. KI erstatter sjældent helt job, processer eller forretningsmodeller. Det kan snarere lykkes med en meningsfuld supplering af menneskelige aktiviteter og dermed endda skabe merværdi for mennesker. Mens computere påtager sig en masse kedelige opgaver og udfører dem automatisk, har medarbejderne større frihed til mere relevante, meningsfulde aktiviteter.

For eksempel, hvis en medarbejder er involveret i projektforretningen, handler hans daglige arbejde generelt om planlægning og gennemførelse af projekter. Selvfølgelig er han nødt til at koordinere med kolleger og om nødvendigt registrere arbejdstid for at få et overblik over, hvor vellykket et projekt har været. Alle disse aspekter er baseret på data – og disse skal styres i overensstemmelse hermed. Og det ved enhver virksomhed: Administrative processer omkring projektplanlægning og analyse af data er meget dyre. Dette er præcis, hvor KIs egenskaber er nyttige. Smart forretningssoftware kan hjælpe med at forbedre en medarbejders aktiviteter. På grundlag af data om arbejdstid eller overskredet budget er hun i stand til at sammenligne et projekt med et andet – hvis et af dem gik dårligt, vil softwaren automatisk informere og automatisk foreslå forbedringer til kommende projekter.

Mange virksomheder har allerede sat kursen for disse nye teknologier. For de andre er det vigtigt at hoppe på AI-toget så hurtigt som muligt for virkelig at drage fordel af de nye muligheder.

Til forfatteren:Anna Schüler er Chief Trend Scout hos meetq.ai og rådgiver online marketingfirmaer. Som cyklusskuespiller er hun blandt andet ansvarlig for magasinetificialwork.com, hvor hun rapporterer om AI-trends, nyt arbejde og automatisering af forretningsprocesser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *