WelcomeCamp forbinder flygtningemedieproducenter

Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) registrerede mere end 185.000 asylansøgere sidste år, hvor en fjerdedel af den tyske befolkning havde en migrationshistorie. Ikke desto mindre synes den kulturelle mangfoldighed og flygtninges perspektiv i samfundet og politik underrepræsenteret: For kun otte procent af parlamentsmedlemmerne skal komme fra indvandrerfamilier, med medieproducenter, er andelen højst tre procent, ifølge en pressemeddelelse fra WelcomeCamps.

Det er præcis, hvad initiativet, der finder sted i Berlin i år for tredje gang i træk, ønsker at ændre det. Barcamp til velkomstkultur, der er vært for Face Show! e.V. ønsker at fremme dialog ved at knytte flygtninge til mediefagfolk, velgørende institutioner og multiplikatorer. Derudover ønsker arrangørerne at gribe ind mod had i netværket og give en stemme til mennesker med migrationsbaggrund, fri for fordomme og uafhængige af filterbobler. LEAD talte med Bastian Koch, en af ​​grundlæggerne af lejren.

LEAD: “Ser fremad ”er mottoet for dette års WelcomeCamp. Lad os så se fremad: Har Tyskland indtil 2025 en faktisk fungerende, integrerende velkomstkultur?

udstilling

Bastian Koch: Jeg håber, det ikke tager så lang tid. Og for at være ærlig: vi er ikke så langt væk – i det mindste socialt. I løbet af de sidste tre år har jeg været i stand til at møde så mange hjælpere og initiativer, der er engagerede i et kosmopolitisk samfund, som jeg ikke er bange for. Modstanderne af integration kan være højt, men bestemt antallet af.

Img 9993
WelcomeCamp-grundlægger Bastian Koch (Foto: Florian Lutz)

Og det kan afklare begivenheden?

Koch: Præcis. “Vi er mange” har været noget af det uofficielle motto siden den første lejr for to år siden, og vores svar på “vi er folket” -græder, der fremkalder ikke samfundet, men det modsatte. Vores lejr giver deltagerne muligheden for at forsikre sig om deres positioner og bruge begivenheden som en forstærker, faktisk højttaler for den gode sag.

Også i de sociale netværk?

Cook: Ja. WelcomeCamp finder sted i år som en del af projektet Media Residents. Et netværk for flygtningemedieproducenter eller personer med baggrund i publicering. Dette inkluderer et samarbejdsområde, teknologi til medieproduktion og workshops til overførsel af know-how.

“Den anonyme bifald er det rigtige brændstof.”
WelcomeCamps medstifter Bastian Koch

Hvorfor er nye medier ofte fulde af brunt had og had?

Koch: Fordi det fungerer. Det har ofte været og er formuleret, at brutaliseringen i det digitale sprog skyldes anonymitet. Men den, der hævder dette, har ikke rigtig været nødt til at beskæftige sig med hadudtalelse eller håndtere det. De færreste hadkommentarer er anonyme, afsendere praler i deres grupper og endda offentligt for deres verbale angreb. Den resulterende og ofte anonyme bifald er det rigtige brændstof.

Hvordan kan du modvirke dette?

Koch: Det ville være for let at skylde alene på operatørerne af sociale netværk eller politik. Selvom filterboblerne provokeret af algoritmerne og den ikke-eksisterende, ensartede retspraksis ud over de nationale grænser er et problem, har vi alle én stemme, især i de såkaldte nye medier, og vi bør bruge den. Initiativer som #ichbinhier og Reconquista Internet går videre her, men også i den digitale og analoge vennekreds kan man muligvis stå op for de grundlæggende rettigheder og imod fornærmelser.

Hvilken type netværk skal bruges WelcomeCamp opstår?

Koch: Fra den første WelcomeCamp er der oprettet en månedlig mødet, der monotematisk præsenterer to til fire initiativer for at fremskynde samarbejdet og få supportere uden for deres egen boble. I år kunne jeg forestille mig en multikulturel platform, der realistisk præsenterer flygtninges og hjælpers perspektiver, der opmuntrer ubeslutte mennesker til at blive involveret i en lille eller stor skala. De nødvendige færdigheder er bestemt tilgængelige inden for deltagerne.

Hvordan optager økonomien dit projekt?

Koch: Vi har modtaget en masse støtte til ideen i de senere år. For mange virksomheder er WelcomeCamp en mulighed for at blive involveret og frem for alt synligt. Vi glæder os meget over dette, selvom forpligtelsen er begrænset til en dag. Vi er dog ikke en platform for placering af træning eller job, der er andre og meget succesrige spillere.

 • 36005956955 4F978C1Bcf K 1
  (Fotos: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35872946271 4C08De7369 K
  (Fotos: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35835232842 31Ccc5Ed42 ​​K
  (Fotos: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)
 • 35166198154 Ad30963Aca K
  (Fotos: Andi Weiland / WelcomeCamp 2017)

At være absolut politisk korrekt med hensyn til terminologi om flygtninge er undertiden en udfordring for journalister …

Koch: Jeg er ikke ekspert på politisk korrekthed, men begreber som flygtninge, flygtninge, nyankomne er heller ikke ukontroversielle i det persiske og arabiske samfund. Det handler om åbenhed og kontakt i øjenhøjde. Derudover: Intet menneske ønsker at blive reduceret til dets oprindelse eller årsagen til dets flyvning. Biografierne inklusive interesser og oplevelser skal respekteres og opfattes i deres mangfoldighed.

Er der tyske medier derude, der kan gøre det?

Koch: Mange mediearbejdere i eksil arbejder nu frit eller samlet i publikationer. Amal Berlin, Eed be Eed, flygtningemagasinet og mange flere. Klassiske tyske medier kan og bør tage et eksempel fra de internationale redaktionskontorer og blive inspireret af dem.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *