“censur maskiner”? – Hvad reformen af ​​ophavsret betyder

EU får en ny ophavsret. I flere måneder var der meget debat – indtil forhandlere fra EU’s medlemsstater og Europa-Parlamentet blev enige om en midlertidig reform onsdag aften, inklusive supplerende ophavsret til presseudgivere.

Hvad betyder denne aftale for næsten enhver internetbruger? Og hvorfor er hun så kontroversiel? Spørgsmål og svar på et øjeblik:

Hvorfor er emnet så eksplosivt?

To ting var midt i diskussionen: den tilhørende ophavsret til presseudgivere i artikel 11 og indførelsen af ​​såkaldte uploadfiltre i artikel 13 i reformen.

Ifølge kritikere handlede det om intet mindre end internetets fremtid i sin nuværende form. Aftalen risikerer at “placere Internettet, som vi kender det, udelukkende i hænderne på teknologi- og mediagiganter”, sagde den europæiske piratpolitik Julia Reda.

Cirka fem millioner mennesker underskrev en andragende mod dele af reformen. Alle sider prøvede at påvirke projektet. Google, men også Wikipedia og digitale foreninger modsatte sig det – presseudgivere, medieselskaber og nystartede virksomheder talte kraftigt.

udstilling

Hvad skal reformen faktisk medføre?

Da Europa-Kommissionen foreslog de nye regler i 2016, ønskede den at tilpasse ophavsretten til den digitale tidsalder. ”Jeg vil have, at journalister, udgivere og andre forfattere skal modtage en rimelig kompensation for deres arbejde,” sagde Europa-Kommissionens præsident Jean-Claude Juncker.

Avisudgivere, forfattere, pladeselskaber og andre rettighedsejere skaber indhold, der distribueres online for store omkostninger – men de tjener undertiden kun lidt af det.

Også interessant: DSGVO: Ansæt ikke – skift!

Hvad er aftalen nu?

For det første bør avisudgivere og forfattere få mere for deres indhold. Søgemaskiner som Google kan ikke længere let vise små dele af artikler i deres søgeresultater eller Google Nyheder. Snarere bør de bede forlagene om tilladelse og muligvis betale for det.

På den anden side er platforme som YouTube mere engagerede i artikel 13. Beskyttede værker skal være licenseret, før de lander på platformene – eller måske ikke uploades.

Ekskluderede er virksomheder, der opfylder tre kriterier: De skal være mindre end tre år gamle, have en årlig maksimal omsætning på ti millioner euro og mindre end fem millioner brugere pr. Måned. I virkeligheden påvirker dette kun et par platforme.

Parlamentet havde faktisk opfordret til undtagelser for alle virksomheder med en årlig omsætning på op til 20 millioner euro. Dette er primært beregnet til at beskytte nystartede virksomheder og unge virksomheder.

Hvad siger kritikerne?

De advarer om, at platforme bliver nødt til at bruge uploadfiltre på grund af artikel 13. Selvom disse ikke eksplicit nævnes i reformen.

Virksomheder skal dog gøre alt for at forhindre krænkelse af ophavsret. Kritikere fra næsten alle parter frygter, at filtre også blokerer for juridisk indhold som parodier eller citater – og dermed begrænser ytringsfriheden.

“Hvis Parlamentet godkender, vil cybercensurmaskiner snart blive en realitet,” sagde Venstre-MEP Martina Michels.

Den tyske digitale statsminister Dorothee Bär (CSU) havde tirsdag talt imod uploadfilter – og henvist til koalitionsaftalen mellem Union og SPD. Den afviser forpligtelsen til at filtrere som “uforholdsmæssig”. Axel Voss (CDU), der ledte forhandlingerne for parlamentet, understregede imidlertid, at aftalen ikke havde noget at gøre med filtre, da nogle tilhængere af ulovlige rum på Internettet forplantes.

Modstandere af den tilknyttede copyright-lovgivning ser ulemper for udgivere. Disse er afhængige af, at de er listet af søgemaskiner, og vil derfor have en svag forhandlingsposition hos Google og Co.

Derudover henviser de til Tyskland: Her er en supplerende ophavsret siden 2013 – men det fører ikke til betydelige kontante betalinger til udgivere. Sammenslutningen af ​​tyske avisudgivere og sammenslutningen af ​​tyske magasinudgivere bifalder ikke desto mindre aftalen fra onsdag som “en stor mulighed for uafhængig journalistik i den digitale æra”.

Er det det sidste ord, der er talt?

Ikke helt. Aftalen onsdag er endnu ikke blevet bekræftet af Parlamentet og EU-staterne. Normalt er det bare formalitet.

Men ophavsretsreformen varmer sindene især – især i Parlamentet er det at forvente modstand. Fordi det ville artikel 13 være en mere generøs undtagelse. Hvis plenarmødet er imod det, mislykkes reformen stadig.

Modstandere af projektet har allerede meddelt, at de vil tage aktion den 23. marts i Tyskland mod projektet. Google ønsker at analysere direktivet i detaljer nu og derefter beslutte de næste trin. Men det vil tage nogen tid.

Også interessant: Internetfoto og copyright: Der er stadig meget behov for information

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *