Den perfekte match

A + B = hjerte. Bekendelser er skåret ud i unge birketræer og gamle egetræer, nogle gange glister de ved topkryds, højt oppe på bjerget. Ingen kan sige, hvor længe kærligheden varer. Hvordan det kommer til men allerede. Portaler som Lovescout, Parship eller Tinder er kommet på grebet med det mystiske mysterium i deres kærlighedsformler. Og har åbnet en forretning med følelser med det – og med en masse penge. Sidste år har datingudvekslingerne implementeret 210 millioner euro. Online-dating-udvekslingerne i Tyskland tæller omkring 8,6 millioner aktive brugere. Alle vil have det perfekte match.

Men er der overhovedet formel for kærlighed? “Hver elleve sekund forelsker en single sig i Parship,” lover Single-Börse fra Hamborg. Det lyder som om du kan aktivere sommerfugle i din mave ved at trykke på en knap på computeren. Det er sådan, det fungerer: computeren som gateway til den enorme netværksverden giver grundlaget for dette. Man går normalt forbi fremmede. At du pludselig lærer hinanden at kende er ikke tilfældigt – men den fineste dataudtrækning.

Også interessant: anbefalinger er meningsløse med at finde en partner

udstilling

Lige og lige sammenføjninger som? Ja, men nej

For at finde de rigtige matchmakingskriterier ud af overflod har hver portal sin egen magiske formel. Hos Parship tegner man 32 personlighedstræk. Fra dette oprettes en individuel profil og sammenlignes automatisk med andre profiler. Derefter justeres det efter ønsker om nærhed til partneren, hvordan man håndterer frustration eller hvordan man kommunikerer. Der er 136 algoritmer på arbejde: jo flere kampe de finder, jo bedre.

Logisk: Jo mere du ved om en person, jo bedre kender du ham og kan matche ham med en anden. “Alvorligheden af ​​Partner A sammenlignes i et kendetegn ved det individuelle udtryk i denne egenskab hos Partner B og scorede med en tilsvarende score,” siger Christiane Lénard, leder af videnskabelig udvikling og matchmaking i Parship.

Nogle gange er der karakteristika, der nødvendigvis skal falde sammen, så det fungerer med kærlighed ved første øjekast. For andre egenskaber er det imidlertid fordelagtigt med et harmonisk partnerskab at supplere hinanden. Endelig opsummeres, vægtes og opsummeres punkterne til det samlede matchende resultat. Folkevisdommen “Lige og lige slutter sig som” gælder derfor lige så lidt som “modsætninger tiltrækker”.

Kærlighedsformlen er skrevet på programmeringssproget Java. Maskinlæring eller endda kunstig intelligens bruges ikke. For Lénard har anbefalinger om, hvordan de bruger onlineforhandlere à la “Andre kunder har også købt XYZ” i søgen efter den perfekte partner giver ingen mening. En forhandler ved, hvor mange af de bestilte sko, der vil blive returneret – desværre ikke partnerudvekslingen.

Mere valg, mere succes

I henhold til en repræsentativ afstemning fra Parship og Innofact 2017 er 53 procent af de tyske single med deres ønske om et forhold ikke længere bare på udkig efter venner eller sportsklubber, men banker på de meget større muligheder for netværket. Og de er gode til det. Så de har det største udvalg og den bedste chance for succes. Tre fjerdedele af alle Parship-par er meget tilfredse med deres nuværende forhold. Det samme gælder kun halvdelen af ​​de tyske par, der ikke har mødtes på Internettet.

Tinder: Mindre er mere

Tinder bruger allerede teknologierne til at finde Mr. og Mrs. Right. Dating-appen analyserer, hvilke billeder der bedst modtages af de andre brugere ved at ændre de indstillede fotos og justere dem via maskinlæring. Dette optimerer chancerne for at blive ønsket. Machine-Learning bruger den grundlæggende logik, der er velkendt fra A / B-test, men kan til gengæld teste flere varianter og justere dem i realtid. Desuden er AI’s kærlighedsnæse i brug: Funktionen “Super sympatisk” vises en bruger fire forskellige kandidater, hvortil han kan sende en Superlike. Den anden bliver straks underrettet. En AI har tidligere matchet deres præferencer.

Hvem der principielt “meget hjælper meget” sæt, har dog dårlige kort i kærlighedsmatcheren. Tinder har introduceret Elo-scoringen. Algoritmen sikrer, at princippet “meget hjælper meget” ikke er fremherskende. Især mænd giver tilsyneladende kvinderne mange udtryk for kærlighed i form af et grønt hjerte. Og håber, at mange tilfældige hits kommer ud. Den skæve rundvisning ses gennem Tinder-algoritmen: Han sorterer Dauerliker. På den anden side signaliserer dem, der tilgir lidt, men får mere, attraktivitet. Ergo, han får en højere troværdighed: han kan bedre bedømme, hvem der er attraktiv – og hvem ikke.

Andre data er også involveret. Meget enkel som alder, køn og geolocation, men også interesser og præferencer. Tinder trækker på en stor datapool: Hvem logger på Tinder, gør det normalt på Facebook. Der er dataene allerede gemt. Derudover er der information om venner, samt fotos og likes til emner, der er af interesse. Denne information fortæller Tinder om brugerens opførsel. Dette hegn udvælgelsen af ​​kandidater, der kommer i spørgsmål for München-området, en gang drastisk.

HR: Gør de rigtige antagelser

At finde det perfekte match er ikke kun et emne for elskere. Personalkonsulenter og personaleledere holder også deres hjerner over, hvilken medarbejder bedst passer til virksomheden. Applikationsmappen med følgebrev og CV sammen med spørgsmålet om, hvor du ser dig selv om fem år, er ikke længere nok. “Virksomheder, der har en tilstrækkelig mængde strukturerede data, begynder at bruge algoritmer til at rekruttere,” siger Joachim Diercks, administrerende direktør i personalebureauet Cyquest. Algoritmerne hjælper med at finde forbindelser: Dette understøtter rekrutteringsprocessen i nogle dele. Algoritmerne kan teste omkring 200 CV’er på et sekund. Dette sparer penge og tid.

Det er også muligt at teste, om en ansøger matcher virksomheden. Talanx-forsikringsgruppen bruger sprogsoftwaren “Precire” til at vælge de bedste kandidater til de højeste positioner i bestyrelsen og ledelsen. En 15-minutters telefonsamtale er tilstrækkelig. Programmet giver arbejdsgiveren en psykologisk profil af mennesket ved at stille omkring 42 spørgsmål. De drejer sig om personlige og professionelle anliggender, men spiller ikke en rolle – de er beregnet til at vise, hvordan en ansøger reagerer. Ved hjælp af denne metode har Talanx reduceret omkostningerne ved at rekruttere op til 70 procent.

For Malte Balmer er denne tilgang ikke et alternativ til personlig udvælgelse af en menneskelig ressourceekspert. Balmer er Talent Sourcing Manager hos Otto og deltager regelmæssigt på messer og konferencer, hvor rekrutteringsværktøjer præsenteres. Han har endnu ikke fundet noget. “For os er den samlede pakke og spørgsmålet om, hvorvidt medarbejderen passer ind i Otto, vigtigere end karakterer.” Dette kulturspørgsmål kan ikke filtreres ud af ansøgernes krop af en algoritme på forhånd, ”siger han. Kun en person kan bedømme en anden person korrekt.

M & A: Algoritmer reducerer misforhold

Hvad med mere abstrakte matchninger? Fusion og erhvervelser er et sådant område, hvor algoritmer bruges mere og mere ofte. Om et firma eller en start-up passer ind i et selskab er vanskeligt at sige, hvorfor 70 procent af alle overtagelser mislykkes. En høj fiasko. For at sænke dem når robotter nu under virksomhedernes arme. IBM bruger M & A Pro-værktøjet, et maskinindlæringssystem, der bruger en algoritme til at evaluere historiske data. I øvrigt er værktøjet kommet frem fra en overtagelse: IBM overtog statistik-softwarevirksomheden SPSS i 2009 for 1,2 milliarder dollars (ca. en milliard euro). Det har betalt sig ifølge CFO Martin Schroeter. Som han fortalte Financial Times giver M&A Pro mere præcise indsigt i en potentiel overtagelseskandidat, hvilket fremskynder M & A-processen, før en konkurrent retter sig mod den.

Robotens indledende arbejde er ikke forgæves. Ikke engang med kærlighedssøgningen. Lénard henviser til en undersøgelse foretaget af Federal Statistical Office, hvorefter skilsmissesatsen i 2017 faldt med 5,5 procent sammenlignet med året før. Hvor meget af det der går til kontoen for dateringsportalerne, er dog i stjernerne. Tre fjerdedele af alle Parship-par er meget tilfredse med deres nuværende forhold. Det samme gælder kun halvdelen af ​​de tyske par, der ikke har mødtes på Internettet.

Ren tilfældighed? Ingen forelsker sig online på en datingside, men altid gennem det faktiske møde, siger Carola Antelme, tysk markedsdirektør hos Meetic med sin tyske portal Lovescout24. Ifølge hende vil online og offline verdener blandes endnu tættere i fremtiden. Gennem Internettet af tingene gøres egnede partnere også opmærksomme på hinanden inden for sport og i supermarkedet – og kan komme i kontakt via teknologien.

Dette bliver mere og mere automatiseret, siger Antelme: “Apps beslutter uafhængigt af vores data og kraftfulde algoritmer, med hvilken partner vi flirter, og de sender automatisk de første flirte-beskeder.” Algoritmer og automatisering eller ej: For Meetic-manageren er portaler mere et middel til initiering. De er med til at træffe det rigtige valg fra en enorm pool af singler. “Du er nødt til at forelske dig i dig selv.”

Bly 3 Ki etik 1200X1200 Vr

Menneske eller maskine

Virksomheder eksperimenterer med kunstig intelligens. Uanset om det drejer sig om kundeservice eller medicin, kan AI bruges næsten overalt. Bør der være grænser i anvendelsesområderne? I modsætning til mennesker mangler den intelligente maskine en ting – samvittigheden. Diskussionen om etiske spørgsmål kan ikke undgås i LEAD Bookazine 3/2018.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *