Forbes “30 under 30”: Programmør Aya Jaff i et interview

LEAD: Enhver, der skriver dig en e-mail, får et automatisk svar, der advarer dig om, at du muligvis ikke kan svare på den på grund af dit begrænsede tidsbudget. Hvad holder dig mest travlt?

Aya Jaff: Jeg er i øjeblikket i eksamensfasen for min dobbeltbachelor i sinologi og økonomi, det er derfor, jeg er på universitetet hver dag og eller studerer til eksamener. Derefter vender hverdagen tilbage, og jeg tager mig af færdiggørelsen af ​​min bog “Moneymakers”. Jeg er også en del af programmet Unge iværksættere. Dette er et miniprogram med mentorer, hvor du kan tænke over, hvad de næste trin i livet er. Jeg har lyst til at starte et andet projekt og starte en opstart, men stadig finde ud af retningen.

LEAD: Cirka et år efter dens oprettelse forlod du netop din opstart, Codesign Factory, der ønskede at støtte virksomheden med et konsulentteam for digitalisering. Hvordan skete det?

Aya: Kom ud af et så hårdt ord. Virksomheden er simpelthen genindrettet. Vi startede som digital konsulent og indså snart, at ikke mange anmodninger kom ind. De hoveder, vi brugte som konsulenter, blev ofte bedt om som højttalere. Så vi er blevet et højttalerbureau, og jeg har ikke set mig selv i den førende position mere. Mine medstiftere og jeg er stadig gode med hinanden, og jeg kan også bookes via hjemmesiden som en højttaler.

udstilling

FØRELSE: Hvad er grunden til, at tyske selskabers modvilje mod digitalisering, som de ikke betragter som pionerer, ikke er?

Aya: De er virkelig langt bagefter, men de kommer stadig ikke i vejen for aktivt at ændre ting. De er ikke klar til at tage større beløb i deres hænder og siger: Jeg udforsker aktivt nye måder nu. Og stol på mig noget.

Du er måske også interesseret i dette: 11 spørgsmål til Tysklands mest efterspurgte jobhacker

LEAD: I hvilken retning tænker du, når du siger, at du vil starte igen?

Aya: Jeg spekulerer på: hvad hvis Greta Thunberg har ret? Hvad hvis vi ikke kan vende klimaforandringer? Hvilke teknologier er vi nødt til at stole på, hvordan kan vi bedre tilpasse os naturkatastrofer? Hvordan skal der bygges huse i fremtiden? Hvilke materialer skal vi bruge? Hvordan fodrer vi verdensbefolkningen?

I øjeblikket forsøger vi at forhindre dette rædselscenarie. Men vi er ikke bekymrede for, hvad der ville ske, hvis det skete. Bevægelsen “Fridays for Future” har virkelig påvirket, og jeg vil gerne sige det. Men jeg ved endnu ikke, hvad jeg nøjagtigt kan bidrage med mest værdi med.

LEAD: Er det sandt, at du som teenager var nødt til at hænge en plakat af den tidligere Yahoo-chef Marissa Mayer på dit værelse?

Aya: Ja! Dengang læste jeg Fortune, hvor folk blev introduceret, og hvad de gjorde. En gang blev Marissa Mayer portrætteret der, og der var dette foto, under hvilket det blev skrevet: “En ung moderigtig millionær.” Klokken femten tænkte jeg, “Krass, jeg vil gerne blive beskrevet, min heltinde.” Jeg skar billedet ud og hænger det på min væg.

Jeg havde også en snejord med Bill Gates på den ene side og Warren Buffett på den anden side. Jeg er en person, der kategoriserer mere til en person og deres biografi end en idé, og jeg havde lige adgang til dem. At der er nogen, der bare gør det, han lægger i hovedet, arbejder hårdt og er utroligt selvsikker. Ethvert menneske kan identificere sig med det. Jeg vil også være nogen, der kæmper for sin egen vision.

LEAD: Hvor langt var skridt til programmering?

Aya: Ikke langt. På det tidspunkt deltog jeg i mange programmer og konkurrencer, hvor spørgsmålet altid blev stillet, “Hvordan vil du forbedre verden?” Mine ideer var altid tekniske. På et tidspunkt tænkte jeg med mig selv: Først og fremmest skal jeg lære at programmere, så jeg kan implementere alle disse ideer.

Du er måske også interesseret i: Forbes Top 30 – Interview med Benjamin Bilski

“Kæmp ikke alene, men kig efter kolleger i dit nærmeste miljø, via netværk eller sociale medier, for at finde mennesker, der kan hjælpe dig med at arbejde på dine svagheder.”

FØRSTE: Din første store ting var Tradity, men aktiemarkedet er ikke nødvendigvis det sted, idealistiske unge mennesker tiltrækkes af.

Aya: I begyndelsen havde jeg også dette billede af det onde aktiemarked, hvor kun de skruppelløse mennesker i denne verden er aktive. Men penge i sig selv er ikke onde, men noget neutralt. Med hver euro, du investerer i en aktie, kan du stemme for noget, der er vigtigt for dig. Du kan se, om investoren er bæredygtig og pluk bundter af aktier fra virksomheder, der står bag noget, som de selv ser mening.

I sidste ende har vi bare brug for Wall Street, og jeg er ikke i humør for en verden, der kun styres af økonomiske hajer og dragere. Derfor skal du ikke overlade dem til at handle.

LEAD: Du er 23. Hvad har været den største udfordring i dit liv indtil videre?

Aya: At finde ud af, hvem jeg virkelig er, hvad jeg vil og hvad jeg står for. I tech-branchen er du hurtigt omgivet af meget selvsikre mennesker, der prøver at sætte tonen.

Udfordringen for mig har altid været at lytte til min egen stemme og besvare et par spørgsmål til mig, for eksempel: Skal jeg virkelig være i branchen i ellenbogen og gøre en super hård, eller kan jeg løse det anderledes? Skal jeg overføre alt på sociale medier som en influencer, eller kan jeg regne som vellykket blandt unge uden mange tilhængere?

BEGRUNDELSE: Har du haft en hård tid som kvinde?

Aya: Når du er den eneste kvinde, der kommer ind i et rum, vil du bemærke, at jeg er blevet vant til det hurtigt. Og fordi mange mennesker ikke betragtede mig som en programmør, men som en influencer, fordi jeg klædte mig fashionabelt bedre end resten, men det er ikke noget, der virkelig hæmmer dig.

Frem for alt hjalp det mig, at der var så mange stipendier til kvinder. Jeg var for eksempel i Silicon Valley og Seattle. Jeg havde ikke råd til alt dette ud af min egen lomme, og jeg fik det kun, fordi jeg er en kvinde. Og ofte den eneste, der endda ansøgte.

FØR: Hvad vil du rådgive unge kvinder, der vil gøre noget, der ligner dig?

Aya: At lære en ny færdighed som programmering gør det sjovt i starten og bliver derefter en test af tålmodighed, fordi det tager tid at virkelig gøre noget. Så mit råd er: Kæmp ikke alene, men kig efter kolleger. I dit nærmeste miljø gennem netværk eller sociale medier. Find folk, der kan hjælpe dig med at arbejde på dine svagheder. Og at du ses for dine styrker.

LEAD: Klichéspørgsmål – var du faktisk nørden i din klasse?

Aya: Nej, jeg var virkelig en normal pige. Jeg kunne bare godt lide at komme lidt dybere og stoppede ikke med at stille spørgsmål efter det første spørgsmål.

Det var sådan: Hvis dette firma samarbejder med Nestlé, hvor har Nestlé så sin finger i spillet? Vil jeg fortsætte med at støtte Nestlé? Hvordan kunne jeg boykotte dem? Mennesker, der blot stiller det næste spørgsmål, er også dem, der er motiverede til at handle på egen hånd. Det handler bare om nysgerrighed.

Bly 4 Cta 1200X1200 V3 juli 003

Kvinder ønskede inden for IT!

For alle med en IT-tilhørsforhold var chancerne for at komme ind døren aldrig bedre! I den nuværende LEAD Bookazine 2/2019 har vi fundet netværk, universiteter og initiativer, der tilbyder praktisk uddannelse og uddannelse. Især kvinder er efterspurgt, fordi 55 procent af arbejdsgiverne ønsker at øge den kvindelige andel af deres it-fagfolk, ifølge Bitkom!

Gennemse nu!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *