Hvordan lykkes en etisk tilgang til AI?

LEAD: Hvad kan AI gøre i dag?

Helmut Scherer: Når du hører AI, tror mange, det er computersystemer, der opfører sig som menneskelig intelligens. Men i de fleste tilfælde er vi ikke så langt endnu. Hvad der bruges i dag er maskinlæring. En værktøjskasse, der lærer af dataregler til implementering af såkaldte AI-systemer. Maskinen kan besvare relativt snævre spørgsmål, i branchen for eksempel inden for maskinvedligeholdelse.

Helmut Scherer administrerende direktør Futurice
Helmut Scherer, administrerende direktør Futurice

Her kan du bestemme, hvilke dele der forventes at blive udskiftet næste. En sådan teknologi til automatisering af for eksempel selvkørende biler foran en sving kan forudsige i hvilken retning rattet skal køres. Der er ofte en grov misforståelse, at besvarelse af så snævre spørgsmål baseret på store mængder data kan erstatte menneskelig intelligens.

BLEJ: Så maskinerne understøtter kun mennesker?

Helmut Scherer: Absolut. Folk tager ofte beslutninger, der træffes af følelsesmæssige årsager. Især her giver det mening at kombinere dine egne færdigheder med AI og at kombinere viden på tværs af forskellige områder. Det er på ingen måde tilfældet, at menneskelig intelligens erstattes af AI.

udstilling

LEAD: I hvilke felter bruges AI hovedsageligt i dag?

Helmut Scherer: For mig er der fire punkter, hvor AI bruges: forudsigelse, personalisering, genkendelse af genstande og indfangning af strukturer. Et eksempel på forudsigelse er det ovennævnte vedligeholdelseseksempel i branchen. Med hensyn til personalisering har vi for eksempel udviklet et værktøj til en stor mediegruppe, der koordinerer artikelanbefalinger med personlige interesser.

Når det gælder genkendelse af mennesker, har vi med succes implementeret en hurtigere indtjekningsproces for forretningsrejsende med ansigtsgenkendelse Finnair. Det fjerde område er samling af strukturer. Dette bruges især i videnintensive miljøer, for eksempel i kundeservice hos maskiningeniører. Der identificerer AI mønstre i information fra e-mails og databaser og hjælper med at identificere de mest almindelige kundespørgsmål, så medarbejderne kan finde løsninger hurtigere i kundesupport.

FØR: Hvor langt er AI ankommet i hverdagen, og hvordan tror du, det vil udvikle sig i løbet af de næste par år?

Scherer: Ved at bruge forskellige enheder og digitale assistenter som Alexa eller Siri, er AI allerede ofte en integreret del af hverdagen. Mange mennesker er bare ikke klar over dette. Jeg tror, ​​at AI vil blive brugt meget mere i fremtiden, end det allerede er. Det er vigtigt, at AI ikke kun er tilgængelig for nogle få brugere. En forudsætning for den rigtige håndtering af teknologien er selvfølgelig den rigtige bevidsthed om den.

FØR: Hvordan skal det se ud?

Scherer: Dette ligner distributionen af ​​medierne. For eksempel for 20 år siden var produktionen af ​​en video ekstremt dyr og gennemførlig kun for meget få, for ikke at nævne formidling. I dag kan næsten hvem som helst oprette og distribuere en video. Jeg tror, ​​det skal du se med AI. Du er også nødt til at få folk, der ikke er teknologieksperter, til at forstå mulighederne og risikoen forbundet med AI.

LEAD: Hvad betyder det konkret?

Scherer: Hold, der udvikler maskinlæring eller AI-løsninger i virksomheder, skal være så forskellige som muligt for at få et højt niveau af gennemsigtighed og diversificering. Både brugere og beslutningstagere, teknologer og designeksperter bør samles for at skabe den bedst mulige forståelse. For eksempel skal du kommunikere på et sprog, som alle forstår.

Med AI har du altid et datasæt, en algoritme, der har et bestemt output og udleder en defineret handling. Der skal du udarbejde spørgsmål som: Hvad ønsker vi at opnå? Hvad optimerer algoritmen egentlig? Er dataene gode nok? Stiller vi spørgsmålene på den rigtige måde, eller er der en bias? Hvad bruger vi output til? Hvad er konsekvenserne, og kan vi føle os ansvarlige for det?

Også interessant: smartere online søgninger med AI & Co.

“Man kan besvare snævre spørgsmål med maskinlæringsteknologi, men den egentlige beslutning træffes stadig af mennesker.”
Helmut Scherer

LEAD: Og det er her etiske principper og spørgsmål kommer ind?

Scherer: Hos Futurice har vi udviklet fire retningslinjer for etisk handel med AI, som i stigende grad bruges af virksomheder. Først skal du være opmærksom på, hvilket formål du forfølger med AI – og hvordan det påvirker andre. For det andet skal gennemsigtighed altid prioriteres. Det er vigtigt, at brugerne har tillid til teknologien. For det tredje skal vi være inkluderende og forstå, hvem der er påvirket af systemet. Og for det fjerde skal personoplysninger opbevares sikkert for at sikre et højt privatlivsniveau.

LEAD: Hvad er risikoen ved at bruge AI?

Scherer: Der er selvfølgelig risici som med enhver teknologi. Eksempler på dette ville være bias, men også retfærdighed. Rekrutteringsprocessen bruger allerede maskinelæringsalgoritmer. Der er også tilfælde, hvor for eksempel visse grupper af mennesker foretrækkes. Dette bør selvfølgelig undgås. Hvis du forestiller dig en politioperation, bør den anvendte teknologi ikke opdage falske mennesker eller drage falske konklusioner. Et AI-system skal være sikkert, pålideligt og ikke akkumulere en ubegrænset mængde personlige data.

FØR: Hvor realistisk er du over frygt for mennesker som Elon Musk, for at AI en dag kunne tage kontrol?

Scherer: AI har været et absolut hypeemne i nogle år nu og er stadig. I her og nu er AI’s formål og rækkevidde dog stadig relativt begrænset. De matematiske færdigheder, der findes i dag, er ikke meget bedre end for et par år siden. Imidlertid er der i dag bedre måder at evaluere og bruge data på. I øjeblikket ser vi her: Du kan besvare spørgsmål, der er snævert defineret med maskinlæringsteknologi. Men den faktiske beslutning træffes stadig af mennesker.

Ctab-droner indholdsbillede

Ændret perspektiv!

Fra himlen: droner kan gøre mere end bare at flyve. De fleste af dem er ikke engang klar over deres potentiale for reklame og markedsføring eller miljøbeskyttelse. LEAD Bookazine 1/2019 viser, hvad droner kan gøre.

Bestil nu

BEGIVENDE: Men kunne det ikke være anderledes på ti år?

Scherer: Hvis du adresserer Skynet-scenariet, tror jeg, det er usandsynligt på dette tidspunkt. I løbet af de næste ti år vil mange udviklinger dog komme til os, især når det kommer til automatiseringsteknologi eller forudsigelig analyse. Alle tendenser indikerer, at det største potentiale ses her.

LEAD: Og ud over?

Scherer: Nu ville jeg have brug for en glaskugle … Men du kan se på mange områder, at folk er godt opmærksomme på etisk ansvar i håndteringen af ​​teknologi. I øjeblikket med databeskyttelsesforordningen ser vi, at folk er mere ansvarlige for deres data og ønsker at vide, hvad der sker med deres data. Dette vil udvides til andre områder. Også politiske institutioner og virksomhederne ser sig selv have etisk ansvar. Der er flere internationale initiativer, der beskæftiger sig med etikken i at håndtere AI, og man kan kun bidrage til det.

LEAD: Ikke desto mindre kan du se fra eksemplet med Kina, at regeringer kan bruge AI til fuldstændigt at overvåge borgerne og udlede sanktioner fra dem. Så du kan forestille dig, hvor langt det kan føre.

Scherer: Absolut. Derfor er det endnu vigtigere for virksomheder at tænke grundigt over, hvilke etiske principper de skal følge.

LEAD: Vi er stadig temmelig meget bag i de juridiske grundlæggende forhold til at håndtere AI, ikke?

Scherer: Jeg tror, ​​at politik er på rette vej. EU-Kommissionen tager allerede de første skridt og udvikler i øjeblikket henstillinger til etiske retningslinjer for håndtering af AI i Europa. Konkrete lovgivningsforslag bør følge fra 2020.

Også interessant: AI vil bringe den perfekte form for digitalisering

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *