DSGVO: Jump-start til et nyt internet?

Da DSGVO for to år siden meddelte, at tyske virksomheder blev overbelastede, og mange amerikanske datatjenesteudbydere ikke kunne forudsige konsekvenserne af indvirkningen på de europæiske markeder, gik iværksætteren Jürgen Litz fra Konstanz på offensiven.

Da vi kendte til, at de tilknyttede ændringer ville give enorme udfordringer for især små og mellemstore virksomheder, besluttede administrerende direktør for CRM-udbyderens cobra at etablere en DSGVO-kompatibel platform til sine kunder.

Litz betragter kritik af implementeringen af ​​DSGVO som absolut berettiget. Han trækker aldrig af at påpege muligheder. Jeg byttede med ham.

GDPR som en global formaner

Jürgen Litz: DSGVO er ikke kun gravgraver for virksomheder, der ikke har taget privatlivets fred ganske alvorligt. Man tror næppe det: DSGVO kan også være jordemoder og eksportprodukt. Hvis du tror på spejlet, har Silicon Valley-staten valgt DSGVO som en model til deres egne optimeringer af databeskyttelse – og det mod modstanden hos mange Silicon Valley-virksomheder. Måske ser nogle kaliforniere i DSGVO noget, vi ikke ser. DSGVO kunne komme i spil i endnu større skala. Det kunne støtte bestræbelserne på at skabe et nyt internet og højere datasuverænitet.

udstilling

John Ceh: GDPR opfattes som en global formaner for følsom håndtering af data.

Jürgen Litz: Selv ramt radio FFH rapporterede om afslutningen af ​​Google Plus: Google Plus, da Walking Dead nu virkelig er død, og gravgraverne var bare ud over deres egne fiaskoer og uheld bestemt verdens øgede indsats for at regulere databeskyttelse. Så DSGVO har allerede sine virkninger, også mod de syge data.

Også interessant: Google skjulte dataovertrædelse – nu bestemt databeskyttelsesansvarlig

Projektet Solid

Johannes Ceh: Med sit projekt Solid ønsker webindfinder Tim Berners-Lee at opdele datasiloerne fra GAFA. Er det realistisk?

Jürgen Litz: Ideen er god og påstanden alligevel, som rapporteret af internetveteran Tim Cole i hans næste bog “Wild Wild Web” i detaljer, hvordan nutidens røverbaroner svarer til røverbaronerne i det vilde vest deres kvasi-monopolgevinster mod offentlighedens interesser indse. Desværre er der i øjeblikket for få “rigtige projekter i naturen” om Solid. I værste fald oprettes et nyt ølandskab med kortvarige håb og velsignelser, men skaber aldrig den nødvendige skalering.

John Ceh: Hvordan hjælper DSGVO nu med at søge efter et “nyt internet” i retning af solide ideer eller mod siloer efter en ny datasuverænitet?

Jürgen Litz: GDPR har en potentielt magtfuld artikel, artikel 20. Den giver de registrerede ret til at hente de personoplysninger, de har leveret til en virksomhed i et struktureret, almindeligt og maskinlæsbart format, i modsætning til Lockin-effekten. Det giver håb.

John Ceh: Hvad kræver det for at bruge potentialet?

Jürgen Litz: Det er stadig uklart, hvad der menes med et struktureret, almindeligt og maskinlæsbart format. Retten til dataportabilitet er derfor en tandløs tiger eller kedeligt sværd, så længe der ikke findes nogen standarder eller et standardiseret udvekslingsformat og et standardiseret API.

John Ceh: Artikel 20 og dataportabilitet. Er det nok mod GAFA?

Jürgen Litz: Det kræver ud over artikel 20 fælles standarder og et ekstra økosystem af formidlere, styringssystem for personlig information, alternative platforme og aggregatorer for i det mindste en lille smule at bryde siloer og den frie strøm af data i betydningen af ​​den ægte datasuveræn, brugeren, at aktivere. For dette skal politik skabe betingelserne. Derefter behøver vi ikke at vente på Solid’s rungende succes med at overvinde lockin-effekter og i det mindste delvist få mere datasuverænitet.

Også interessant: forsigtig, kamera!

Zomkring forfatter:Johannes Ceh støtter virksomheder i at tilpasse digitalisering med kunder og medarbejdere. Han er hovedtaler og konsulent for nye former for samarbejde og digitalt ansvar. Efter år i Sport1, SKY, Springer & Jacoby, BMW, Daimler, JungvonMatt og Ogilvy, skriver han i øjeblikket en bog om “kundens alder” og de tilknyttede ændringer i virksomhederne.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *