Kunst af algoritme: Christies auktion for første gang AI-tryk

Det kan være en uafsluttet Rembrandt, måske en Vermeer. Det uskarpe tryk “Edmond de Belamy” viser en mand i en mørk kegle med en hvid krave, der minder om en fransk præst i det 17. eller 18. århundrede. Men i stedet for en gammel mester, arbejdede en computer her: portrættet er det første kunstværk af en kunstig intelligens (AI), der kommer under en hammer i et stort auktionshus – uden klare regler om, hvem forfatteren er, og hvem der ejer rettighederne.

“min G max D Ex [log (D (x))] + Ez [log (1-D (G (z)))]” er skrevet som en signatur i det nederste hjørne. Dette henviser til den algoritme, der producerede værket. Christies var mere forsigtig med at estimere, at auktion i New York ville koste så meget som $ 8.900 og forudsagde “KI’s ankomst på den globale auktionsstadium.” Torsdag kørte imidlertid fem budgivere prisen kraftigt op. Kontrakten blev tildelt en anonym budgiver på telefonen til en god $ 432.000 (380.000 euro).

Bag værket står Paris-kollektivet Ob evident, der i februar solgte allerede et værk fra hans Belamy-serie til kunstsamleren Nicolas Laugero Lasserre. Han betalte 10.000 euro og talte om en “grotesk og stor på samme tid”. Der er nu elleve Belamy-tryk. Den fiktive familie er opkaldt efter AI-forskeren Ian Goodfellow, hvis efternavn oversættes til “bel ami” (god ven) på fransk.

udstilling

15.000 portrætter som uddannelsesgrundlag

I Goodfellow’s Generative Adversarial Network (GAN) konkurrerer to konkurrerende dele af en algoritme mod hinanden. “Generatoren” forsøger at overliste “diskriminereren” – i dette tilfælde spørgsmålet om, hvorvidt et maleri er ægte eller skabt af computeren. Grundlaget for dette var et datasæt med 15.000 portrætter, der blev oprettet mellem det 14. og 20. århundrede. På basis af dette producerede generatoren billeder, indtil dens modpart indeholdt en menneskeskabt.

”Folk skal have så lille indflydelse som muligt på det færdige arbejde under hele processen,” siger Gauthier Vernier, der sammen med Hugo Caselles-Dupré og Pierre Fautrel står bag kollektivet Ob evident, magasinet Time. Alle tre er 25 år gamle i henhold til Time. Hendes motto: “Kreativitet er ikke kun for mennesker.” Med indtægterne ønsker de at fortsætte med at træne deres algoritme, lægge penge i computerkraft og prøve 3D-objekter.

Ki Maleri 110614325 Web2 Cr Picture Alliance
Cirka 380.000 euro betalt af en byder for kunstværket “Edmond de Belamy” (Foto: Picture alliance)

AI Auction er Christies svar på Sothebys Banksy-kupp

Hvad der fungerer som en dejlig gag for kunstmarkedet i dag kan snart kræve nye love. ”Hvis et værk blev undfanget af et menneske, men produceret af en maskine, hvem er da forfatteren?” Spørger Kunstavisen. Og hvis folk overhovedet ikke griber ind, kunne en AI alene eje copyright? Forfattere kan ifølge Vernier ikke i henhold til gældende lov. F.eks. Havde AI-robot Sophia allerede opnået saudisk statsborgerskab for et år siden.

Christie’s kommer ind på nyt område med auktionen og leverer et svar til den gamle konkurrent Sotheby’s. Han havde mestret overskrifterne i to uger efter den spektakulære auktion over et Banksy-billede, der delvis ødelagde sig selv. “Et stykke live performance” blev auktioneret for første gang, annoncerede auktionshuset stolt. Nu scorede Christies i løbende løb for premierer og salgsrekorder med svimlende summer.

Hvem definerer hvad kunst er?

Ny er ikke såkaldt generativ kunst. Allerede i 1970’erne eksperimenterede kunstnere med automatiserede processer og overlod maskiner til kreativt arbejde. Gang på gang har der været AI-værker inden for kunst, musik og litteratur. Begrebet kunst omdefineres med få generationer, siger Erin-Marie Wallace, hvis firma Rare-Era Appraisals sætter pris på kunstværker nær Washington til radiostationen NPR. “Vi omdefinerer, hvad kunst er i det 21. århundrede, og jeg tror, ​​at kunst er det, folk er villige til at betale for.”

Opkald til handling 1200X1200 fører september

Fokuser på dig!

LEAD-udgaven 3/2018 bringer dig ind i fotografiens verden. Hvilken rolle de og deres digitale genbrug spiller i dag, og hvilke muligheder der er, lærer du i 3 spændende historier i magasinet. Men emner som e-sport, kunstig intelligens og marketingteknologier er også en del af det aktuelle emne.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *