Sådan gør du: Fortælling

Ok, nu bliver det lidt teoretisk (men det er snart forbi). Det kaldte ™, man skal gøre noget på tværs af medierne på en eller anden måde. Så hvad for eksempel noget trykt, så en video på nettet. Dette havde undertiden sjove effekter, fordi du ofte så resultatet, at det på en eller anden måde var noget, vel, prøvet. Nogen måtte derefter stoppe for at lave en video til teksten, fordi: ellers ville intet være Crossmediales.

Tiderne er forbi, gudskelov, man gerne vil tilføje. I mellemtiden snakker vi så meget mere om historiefortælling. Indrømmet, der kan være overskridelser. Det er ikke altid kun en “historie”, der kan distribueres over hele netværket. Når alt kommer til alt giver denne fortællingside mulighed for at fortælle historier, hvor de hører hjemme. Og du behøver ikke at søge obligatorisk efter noget. Historiefortælling betyder intet andet end at fortælle en historie i den rigtige kontekst for den rigtige enhed, Lyder nemt. Men det er det ikke altid. Fordi du ofte mislykkes på et meget simpelt spørgsmål:

Har jeg endda en historie?

Hvis du har stoppet den forargede rystelse af dit hoved efter dette spørgsmål, skal du tænke et øjeblik: Det er en gammel journalistik-visdom, du skal først, før du lægger noget på papir eller hvor som helst bringer, først og fremmest, hvilken historie du overhovedet vil fortælle , Ikke meget har ændret sig i denne stadig utroligt rigtige skrald. Bortset fra at besvaret af dette spørgsmål er blevet vanskeligere. Tidligere var et enkelt “ja” eller “nej” tilstrækkeligt. I dag må man sige: afhænger af hvad der skal til. Og for hvem. Og for hvad. #

udstilling

Den anden vej rundt: Moderne og digital historiefortælling betyder ikke blot, at historiens indhold skal være rundt. Men at du skal genoverveje historien for hver kanal og for hver enhed. Logisk: Facebook er noget andet end Twitter, og det er noget andet end Instagram igen, og det er igen …

Så en historie er intet andet end en historie indholdsbeslag. Så en historie betyder ikke, at kopiere og indsætte er de samme ting overalt, hvilket gør det på en eller anden måde lidt mere passende. At kanaler og platforme er forskellige, har ikke kun at gøre med karakterbegrænsninger.

Hvad menes med historiefortælling?

Fortæl historier. Så simpelt som svært. Med information, der ideelt hænger. Til dette skal disse oplysninger også have en værdi. Derfor er det overhovedet ikke forkert at stille helt banale spørgsmål i starten af ​​historiefortællingen: Hvem ønsker overhovedet at vide dette, og hvad kræver det nogen at vide?

Dette gælder især, når det kommer til emnet marketing inden for indhold, som ellers kollegaen Karsten Lohmeyer skriver her hos LEAD meget vidende. Selv med dette emne handler det ikke om blot at fortælle nogen historier, hvor du mere eller mindre iøjnefaldende kan droppe mærkenavne og andre reklamer. Fortæl mig en god historie, som jeg kan lide at læse, se, høre. Og det kommer på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt på det rigtige udstyr.

Som sagt: så let, så svært.

Hvad har jeg brug for til dette?

For en gangs skyld handler det i denne “hvordan-til” -afsnit næsten slet ikke om teknologi (for det anbefaler jeg med god samvittighed om alle tidligere episoder i denne lille serie). I stedet snakker vi i dag mere om indholdsrelateret håndværk. Så inden vi begynder at fortælle, har vi brug for et par ingredienser:

  • en hovedperson (eller mere)
  • et emne, et spørgsmål, et problem, der kan fortælles langs disse hovedpersoner
  • en konklusion, en løsning, en konklusion

Er journalister blandt læserne? Præcis lyder det i de grundlæggende krav som den gamle gamle reportage. Faktisk er de to temaer ikke forskellige. I begge tilfælde handler det ikke kun om at kommunikere fakta. Der er mange andre, sandsynligvis meget mere egnede former for præsentation.

Og noget andet har reportage og historiefortælling til fælles: begge dele er god kunst, hvis du vil gøre det godt.

Så nu kommer det punkt, som du ikke rigtig skal nævne i en how-to-serie: Du har også brug for narrativ talent og dygtighed. Du kan lære det til en vis grad, men det er alt hvad du kan. Ikke for intet findes der ikke gode historiefortællere på hvert gadehjørne, med god grund er forfatterforfattere et dyrebart, fordi sjældent godt. Hvordan man bliver sådan en perle kan ikke beskrives i nogle få afsnit. Hvert træningskurs afsætter meget plads til reportagen, den gode historie. Og nogle mennesker lærer aldrig, undskyld det.

Men selvom du ikke selv ønsker eller ikke kan skrive den store historie: I det mindste skal du kende de grundlæggende krav til en vellykket briefing. Ingen historiefortælling så uden gode hovedpersoner, ingen fælles tråd, intet reelt informationsindhold. Med alt det andet spilder du bare din tid og muligvis din klients penge.

På hvilke kanaler fungerer historiefortælling?

I princippet for alle. Dette kræver imidlertid, at man er fortrolig med funktionerne og de særlige træk ved kanalerne, terminalerne og formerne for præsentation. Historiefortælling betyder ikke, at hver kanal er optaget har brug for. Det betyder heller ikke, at en erklæring skal behandle et emne identisk i alle kanaler. Frem for alt behøver du ikke at gøre alt overalt på samme tid. Tværtimod.

Har jeg brug for en plan?

Normalt er sådanne spørgsmål kun retoriske: For hvad i jobbet har du brug for en plan? Spørgsmålet opstår derfor her, fordi du bare har brug for en meget god plan for historiefortælling. Du forfølger endelig et strategisk mål med det. Og altid, når det kommer til strategi, skal du tænke to gange om, hvad du laver der. Så ja, absolut: planlæg nøjagtigt, hvem du vil fortælle, hvad hvor. Og hvordan og med hvad. Video-kyndige læsere ved dette: Et rigtigt og klart storyboard er meget nyttigt.

Ellers ender du i den gamle krydsmediefælde igen – og laver historier for historiens skyld.

Jakubetz anbefaler

  • I den digitale tidsalder er det naturligvis især dejligt at fortælle historier på en virkelig multimediemåde. Smukke eksempler findes regelmæssigt hos WDR, der også brugte Pageflow til at udvikle god software (som også er åben for andre)
  • Du kan også arbejde godt med Adobe Pages eller Atavist

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *