Hvordan digitalisering vender donormarkedet på hovedet

På grund af digitalisering er pengestrømmen ikke længere kun gavn for store hjælpeorganisationer og institutioner, men også små sociale projekter, lokale sportsklubber eller enkeltpersoner, der har lidt et stort skæbnesvangre og har brug for støtte.

Jeannette Gusko, Senior Regional Manager for tysktalende lande på GoFundMe, talte med LEAD om, hvordan donormarkedet vil ændre sig i de næste par år. GoFundMe er i øjeblikket den største online donationsplatform i verden – i efteråret sidste år blev portalen også lanceret i Tyskland. Gusko var der fra begyndelsen og trækker en positiv balance.

“I Tyskland var der allerede en stærk donationskultur”

Evnen til at donere digitalt ser ud til at være godt modtaget: Ifølge Gusko har de tyske donorer i de sidste ni måneder samlet så meget som i de foregående to år. Der er tusinder af kampagner og titusinder af donorer. De største kategorier er nødhjælp, velgørenhed og medicinske kampagner. På verdensplan har GoFundMe indtil videre samlet fem milliarder dollars (ca. 4,4 milliarder euro).

I Tyskland distribueres donationsstrømmene relativt jævnt over alle føderale stater, ifølge Gusko er kampagnestartere og donorer fra både by- og landdistrikter. ”I Tyskland var der allerede en stærk donationskultur, og mange mennesker meldte sig frivilligt. Samtidig vokser forståelsen af ​​sociale netværk, og information om katastrofer vinder hurtigt plads. ”

udstilling

Også interessant: Letsact: Ændre verden med en app

Efter det dødbringende jordskælv i Indonesien i slutningen af ​​september 2018 blev der således straks startet en række donationskampagner. Tyskere, der bor i Indonesien eller havde et tæt forhold til ulykkesområdet, opfordrede til donationer og bad om hjælp.

Her er nogle eksempler: En ung kvinde fra Niedersachsen, der nu bor i Indonesien, beder om donationer til hjælpeorganisationer, der støtter lokale ofre.

Og studerende og videnskabsmænd fra Göttingen Universitet, der kender berørte familier gennem fælles forskningsprojekter med Tadulako Universitetet i Palu, kunne samle mere end 16.000 euro.

Vil folk donere mere i fremtiden?

Disse eksempler viser også, at donormarkedet har ændret sig. Enkeltpersoner kommer mere og mere frem. I stedet for at give en abstrakt baggrund for katastrofehjælp, går pengene i stigende grad til private og konkrete projekter.

Disse beder venner, familie og kolleger om donationer eller om at dele deres kampagne på de sociale netværk, hvor de trækker i bedste fald nogensinde større kredse. Folk lærer via sociale medier om projekter og regioner, som de ikke kendte før. “Det udvikler en følelse af solidaritet, og det føles ikke mere som en donation, men mere som lidt hjælp til en ven,” siger Gusko. Det forudsiger også, at folk vil donere mere i fremtiden.

Et levende eksempel på dette er den mest succesrige kampagne i Tyskland indtil videre – “Red min lillebror Elias”. Om dem kunne der indsamles mere end 155.000 euro. Baggrund: Den 28-årige studerende Elias, der havde en alvorlig ulykke, mens han var på ferie i Thailand, havde presserende behov for dyre behandlinger og en patienttransport til Tyskland, men havde ingen udenlandsk forsikring. Især Frankfurtere – sammen med hiphop-storheder som Kool Savas eller arrestordren – hjalp Elias. Med pengene kunne 28-åringen behandles og returneres til Tyskland.

Elias ‘familie holdt donorerne ajour med opdateringer, takkede dem for deres støtte, beskrev detaljeret Elias’ alvorlige situation og viste billeder af den alvorligt sårede studerende. Samfundet var i stand til at deltage i Elias ‘gendannelsesproces. Derudover frigav kampagnestarterne regningerne på hospitalet og stolede på, at pengene blev brugt på samme måde.

Medierne hentede historien – som det sker oftere, når kampagnerne peger på et socialt problem. Disse inkluderer for eksempel sagen om Marlies Krämer, der indsamler penge for at tage retssager mod sparebanken, fordi hun ønsker at blive kaldt en kunde.

Kampagnen til tegneserieskaberen Tobias Vogel efter de ekstreme højrehændelser i Chemnitz var også meget succesrig. Med sin handling “Pride chain against nazister” scorede han mere end 18.000 euro for det saksiske flygtningehjælp.

En app til donornetværket

“Tillid er meget vigtig, når du donerer,” forklarer Gusko. ”Selvfølgelig ønsker folk at vide, hvad der sker med deres penge, de ønsker gennemsigtighed. Mange kampagnestartere påpeger derfor, hvor de penge, de har fået, går. ”Derudover har GoFundMe udviklet et system for at sikre, at pengene kun bruges til det formål, som de blev indsamlet til. Ellers ville GoFundMes donorer få deres penge tilbage.

Onlineplatformen ses nu som et netværk: Der er en app, der hjælper kampagnestartere med at styre, men også informerede donorer om opdateringer. Hvis du vil, kan du kommentere donationer og give hjerter. Og hvis en handling tjener mere end anslået, kan kampagnestartere kræve en afstemning om, hvordan man bruger det overskydende. Derudover har et team for nylig støttet kampagnestarterne til at starte det mest succesrige opkald.

Online donationsplatforme som GoFundMe eller Leetchi, Betterplace, HelpDirect, Kickstarter og Change.org tilbyder nye måder at interagere på og give donorer en fornemmelse af, at de har mere kontrol over donationsprocessen. Der er en såkaldt demokratisering af donormarkedet. Institutioner bliver mere og mere forældede, mens individer er mere aktive end hovedaktører.

Men de samler ofte penge til en nødorganisation – ligesom Tobias Vogel for at hjælpe flygtninge. “Mange er på udkig efter donationer snarere end en fødselsdagsgave eller sammen med venner for at samle penge til en bestemt velgørenhed ud af et hjertes ønske,” siger Gusko.

Mange ting, der ikke var muligt før, kunne være genstand for en donationskampagne gennem onlineplatformerne: “Nu kommer områder som sportsfremme, som oftere er under radaren på det traditionelle marked for donationer, frem,” forklarer Gusko. ”Dette gør engagementet mere konkret og håndgribeligt. Donationer bliver mere og mere en del af hverdagen. ”

Også interessant: 5 start-ups af kvinder, der gør verden lidt mere retfærdig

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *