Datatyveri? Fem tip til sikkerhed i skyen

Services som Dropbox, Google Drive, Microsoft OneDrive, Amazon Cloud Drive, iCloud fra Apple eller magekomskyen Telekom har konkrete fordele. Data, der er gemt i skyen, er tilgængelige fra enhver enhed fra smartphonen til desktop pc’en og hvor som helst. På maskiner med lav lagerplads fungerer skyen som en ekstern harddisk. Og det giver let deling af data og praktisk, effektivt samarbejde over internettet.

dropbox
Cloud-service Dropbox – nyttig, behagelig, men hvad med sikkerhed? (Foto: Dropbox)

Men selv den største ulempe er åbenlyst: så snart data ikke længere er hjemme eller på kontoret lokalt på computeren, men i netværket er tilgængelige, er de sårbare og kan blive hacket under visse omstændigheder. LEAD giver de fem vigtigste tip til, hvordan brugere af internetsky bedre kan beskytte deres data. Sky – men sikker!

Læg ikke alle data i skyen

Den, der bruger skyen, skal tænke grundigt og organisere, hvilke data han deponerer der. Musik, feriefotos og hverdagskorrespondance er normalt ikke noget problem. Meget personlige dokumenter, kontoudtog, selvangivelse, adgangskoder, fortrolige projekter eller følsomme fotos har imidlertid ingen forretning i skyen.

kontoudtog
Kontoutskrifter og personlige økonomiske data – bestemt ikke en sag for skyen (foto: 123rf.de)

For de fleste udbydere er denne sondring meget let at konfigurere. For eksempel gemmer Apples online harddisk iCloud Drive kun indholdet af Mac’s “desktop” og “dokumenter” mapper i skyen. Hvis du opretter en mappe uden for “Dokumenter” som “Ikke i skyen”, kan du gemme alt der, som kun skal forblive lokalt på computeren.

udstilling

Smarte adgangskoder og tofaktorautentisering

Sikre og smarte adgangskoder er endnu vigtigere i skyen end på den lokale maskine. Otte velblandet tal, bogstaver og specialtegn med små og store bogstaver er det mindste. 15 tegn med denne blanding betragtes som optimale. Hvis du vil vide, hvor sikker din adgangskode er, kan du teste den på sider som passwordcheck.ch (men varierer en smule!). Med for enkle adgangskoder leverer kontrollen skræmmende resultater som “Denne adgangskode kan knækkes inden for et sekund”.

adgangskode
Ikke alt for kloge adgangskoder er en invitation til datatyveri i skyen (Foto: 123rf.de)

Andre adgangskodetips til skyen: Skift hver 90 dag til en fast dato, og brug ikke adgangskoden til skyen – eller noget i den retning – i nogen anden internettjeneste eller til online shopping. Fordi: Kriminelle, der knækker et kodeord, kan også prøve at få adgang til offerets sky. Denne fejl kunne også have begået berømtheder, hvis data nu er gået tabt.

I øvrigt skal selv den smartphone, der er mest udsat for tyveri, være godt sikret i overensstemmelse hermed ved ansigtsgenkendelse, fingeraftryk eller mindst en sekscifret kode. Enhver, der formår at logge på mobiltelefonen har normalt direkte adgang til dataene i skyen.

To-faktor-godkendelse, som de fleste cloud-tjenester tilbyder som en mulighed, giver endnu mere sikkerhed. Ud over adgangskoden kræves en anden instans til registreringen – for eksempel en numerisk kode, der sendes via SMS, eller som vises på Apples iCloud direkte via skyen på en anden registreret enhed. Indtastning af adgangskode plus kode, mens det er mere tidskrævende og ikke så praktisk, reducerer risikoen for datatyveri i høj grad.

Tofaktorautentisering
To-faktor autentificering: adgang til skyen er kun mulig med computeren OG smartphone (foto: 123rf.de)

Federal Office for Information Security (BSI) anbefaler tofaktorautentisering, uanset hvor følsomme data er gemt online: “Koden er kun gyldig i kort tid og skal anmodes om igen for hver login på skyserveren så meget vanskeligere, fordi han skal have adgang til mobiltelefonen ud over kendskabet til adgangskoden. “

Krypter data

Dataudvekslingen fra og til skylagring er normalt ikke krypteret. Men selv dette hul kan lukkes: Hvis skybrugerne krypterer deres data, kan angribere normalt ikke gøre noget selv med indfangne ​​filer. BSI rådgiver om at blive aktiv her: “Den sikreste løsning er at overtage kryptering og dekryptering af dataene og gemme nøglen hos dig.”

BoxCryptor
Boxcryptor lover kryptering for skyen, der bevarer den sædvanlige arbejdsgang (Foto: Boxcryptor)

Godt forståelig og anbefales er Boxcryptor, en software til filkryptering af producenten Secomba fra Augsburg. Boxcryptor fungerer med de 30 mest populære skytjenester fra Dropbox gennem Google Drive til iCloud. Softwaren krypterer allerede filerne på den lokale computer, og krypteringen forbliver i skyen. Den grundlæggende version for en sky på to enheder er gratis, et ubegrænset antal skyudbydere kan bruges til 36 euro om året.

Glem ikke at tage backup af dine data

Enhver, der mener, at skyen også løser problemet med sikkerhedskopiering af data, er forkert. Cloud-tjenester kan mislykkes og være utilgængelige i længere tid. Og det er bestemt sket, at leverandører ikke havde nogen sikkerhedskopi efter en hardwaredefekt – og brugerne stod derefter der uden deres data.

Derfor advarer BSI: “Generelt er skytjenesternes pålidelighed høj – højere end dit eget systems modstandsdygtighed hjemme .CLFHLDu kan ikke garantere en 100% sikkerhed, en regelmæssig offline sikkerhedskopi på en harddisk, en USB-stick eller En CD / DVD bør derfor tages for givet og sikre, at filer forbliver permanent tilgængelige. ” Programmer såsom Carbon Copy Cloner, Apples Time Machine eller den oprindelige sikkerhedskopi af Windows 10 holder dataene på den eksterne harddisk regelmæssigt og automatisk opdaterede.

Den egen sky

De, der ikke har tillid til skytjenesterne, men ikke ønsker at give afkald på fordelene ved internetskyen, kan opsætte deres egen sky derhjemme. De lagrede data kan derefter også hentes fra enhver passende enhed og fra ethvert sted. Med en godt beskyttet hjemmesky med stærk adgangskode og kryptering kan sikkerheden muligvis være højere end med de store skytjenester, og hackerangreb er usandsynligt.

fritzbox
Med Fritzbox fra Berlin er det relativt let at opsætte din egen hjemme sky (Foto: AVM)

Enheden er ikke for kompliceret, men teknologilægfolk skal stadig stå over for nogle gåder. Grundlaget for den personlige sky er en netværksharddisk, der er tilsluttet via kabel til hjemmeruteren. Pris-ydelse vinder i varetest er netværkets harddisk Western Digital My Cloud, der afhænger af lagringskapaciteten fra omkring 150 euro.

De klareste brugergrænseflader til at opsætte deres egen sky ifølge Warentest tilbyder netværkets harddiske Synology og Seagate. Ejere af Fritzbox-routere har en temmelig nem måde at blive fortrolig med hjemme skyen på. På nyere modeller fra firmware kan FritzOS 6.83 tilsluttes normale USB-harddiske, som derefter fungerer som skylagring. Selvom denne løsning er langsommere og mindre fleksibel end en personlig sky med en netværksharddisk, kan den let betjenes ved hjælp af f.eks. MyFritz-appen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *