World of Messenger – Asiaterne: QQ, LINE og KakaoTalk

WeChat burde være kendt af den ene eller den anden, trods alt har messenger fra Kina allerede knækket den ene milliard brugermærke i år. Men Asien er stor, og asiaterne er afhængige af messenger-kommunikation. Derfor er der også plads til andre udbydere med nogle virkelig spændende muligheder for virksomheder.

Det, der er slående med Asian Messenger-apps, er, at de har tre succesfaktorer, som i øjeblikket ikke er tilgængelige på WhatsApp eller Facebook: egen betalingsfunktion, klistermærker og et økosystem fra eksterne apps.

QQ – ønsker ikke at være en messenger

Overraskende nok er den næste største instant messenger fra Asien næsten en bror eller søster til WeChat. QQ, ligesom WeChat, ejes af den kinesiske online-gigant Tencent.

Tjenesten blev grundlagt i 1998 som “OICQ” og er nu den fjerde største messetjeneste med 806 millioner månedlige aktive brugere (fra juli 2018). Selvom QQ har størstedelen af ​​sine brugere i Kina, bruges tjenesten også internationalt: QQ er tilgængelig på engelsk, fransk, tysk, spansk, japansk og koreansk.

udstilling

I starten var det hele en ret præcis kopi af den israelske “ICQ”. Imidlertid fulgte det hurtigt omfattende udvidelser. I dag kan du spille online spil via QQ, oprette dine egne avatarer, sende og modtage e-mails og store filer, dele videoer og animationer i Snapchat-stil og føre gruppechats.

Men her slutter funktionerne ikke. Som det vil blive klarere, har de asiatiske budbringere en hel del til fælles: De bør blive udgangspunktet for alle aspekter af hverdagen.

For eksempel kan du streame musik gennem QQ, finde en partner gennem QQ-datingtjenesten eller netværk med venner via dit eget sociale netværk “Qzone”. Med QQ Coin er der endda en separat valuta til (in) appkøb og -transaktioner i QQ-verdenen.

QQ ønsker at differentiere sig fra de “klassiske” messengers og positionerer sig som en “one-stop underholdningsportal” for unge kinesere – omkring 60% af QQ-brugere er under 30 år gamle. “Vi forvandler QQ fra en ren messenger-app til en udbyder af chat, deling, gruppering og digitalt indhold som spil, anime, litteratur, musik og live streaming,” sagde en talsperson for Tencent.

Mehner1
Messenger-tjenesten QQ (Image: QQ)

QQ for erhvervslivet

Siden 2007 har “QQ” tilbudt to betalte forretningsløsninger: “QQ Enterprise” (svarende til Skype for Business) til intern kommunikation og “QQ Marketing Enterprise” til reklamekampagner.

Ud over mulighederne for at annoncere eller sælge produkter, kan virksomheder også oprette et virksomhedsportræt og åbne gruppechats på QQ gratis. En enkel, gratis konto kan administrere op til 500 fans.

Afhængig af hvor aktive brugerne er, kan virksomheder øge deres fangrænse. Eller du kan købe en slags VIP-status og styre endnu flere fans (starter fra 5 US dollars i tre måneder).

Berømtheder og virksomheder har samlet 2,2 milliarder fans. Biscuitproducent Oreo kørte allerede en succesrig social marketingkampagne på Qzone. Kampagnen Zone of Child Innocence leverede 130 millioner sidevisninger fra 3,28 millioner abonnenter på tre dage.

LINE – start kampen med WhatsApp og Co.

Efter QQ kommer LINE. LINE drives af det japanske selskab Line Corporation, der tilhører det koreanske Naver Corporation. Med 217 millioner (pr. 2016) månedlige aktive brugere over hele verden er den 2011-baserede messenger fra Japan stadig blandt de top 10 af de største messingtjenester. I Japan nummer et er LINE også tilgængelig på 17 sprog.

Gennem en kombination af klistermærkesalg og en række sammenkoblede mobilapps, spil og dens egen taxa- og betalingstjeneste er LINE vokset hurtigt og med fordel i de senere år. I 2017 genererede LINE et salg på 1,6 milliarder dollars.

Ligesom QQ og WeChat tilbyder Line nu mange funktioner, der hjælper og underholder brugere. Som allerede nævnt meget stort: ​​klistermærkeområdet. LINE Creators Market er en platform, hvorigennem brugere kan sælge selvoprettede LINE-klistermærker i appen.

De animerede klistermærker skabte en ægte hype: mærker som Disney eller berømtheder som Paul McCartney har deres egne klistermærker. Og selvfølgelig skulle en betalingsfunktion heller ikke mangle her. LINE Pay kan bruges på websteder til online shopping, men også i stationær detailhandel.

Mere om: Vil WhatsApp blive en spiludveksler inden for digital kommunikation?

Mehner2
Messenger-tjenesten LINE (Foto: LINE)

LINE for erhvervslivet

Siden 2015 er der LINE @ – forretningsområdet for LINE – til at drive “Officielle konti”. Her tilbyder Line også yderligere tjenester, såsom premium-pakken (24 US dollar / år for de første tolv måneder). Fordelen: Virksomheder kan bruge dette til selv at vælge deres foretrukne LINE ID – hvilket gør det lettere og hurtigere at finde dem i LINE-appen.

Mærker kan danne et officielt partnerskab med LINE gennem LINE-partnere. Dette kan være af en anden art, fra en “simpel officiel konto” til samarbejde inden for klistermærket eller spilområdet. “Officielle konti” ligner en Facebook-side – officielt mærket og mærket med firmaets logo.

Succesfuld messenger fra Sydkorea: KakaoTalk

KakaoTalk er den tredje i ligaen for den nationale “Messenger Heros” fra Asien. Påstås at 99 procent af koreanerne regelmæssigt bruger de forskellige tjenester i messaging-appen. I 2018 var antallet af brugere af den onlinemeddelelsestjeneste, der var aktiv månedligt, omkring 50,11 millioner (pr. 2. kvartal 2018).

De fleste af dem kommer fra Sydkorea, men appen bruges også i Filippinerne og Sydøstasien. Uden for Asien er kakaotalk ikke almindeligt.

KakaoTalk blev grundlagt i 2010 af det sydkoreanske internetfirma Kakao, en af ​​de førende internationale udbydere af apps til Android-brugere. En opskrift på succes med messenger-tjenesten er emnet “spil”. Med spillet “AniPang” – der minder om Candy Crush – genererede Messenger 400 millioner downloads inden for et år og udvidede sin brugerbase til 30 millioner.

Men selvfølgelig har KakaoTalk også de klassiske dialogfunktioner – afsendelse af fotos, beskeder i god form, gruppechats og en (video) telefoni-funktion. Klistermærker (“Cocoa Friends” -klistermærker) spiller også en stor rolle. Dette ser ud til at være et must-have og en favorit på det asiatiske marked, selvom det kan tage noget at vænne sig til vestlige øjne.

Derudover hjælper denne messenger også i hverdagen. Fra levering af måltider til taxaordre til bordreservation og planlægning: alt er muligt. Og hvad kan ikke mangle? Med Kakao Pay driver virksomheden også landets mest populære mobilbetalingstjeneste.

Mehner3
Messenger-tjenesten KakaoTalk (Foto: KakaoTalk)

KakaoTalk til erhvervslivet

Med “Yellow ID”, der tilbydes gratis, specielt for små og mellemstore virksomheder, er det muligt at kommunikere let og hurtigt med (potentielle) kunder. Tjenesten kan bruges i kombination med en eksisterende privat kakaokonto.

For at minimere spam kan virksomheder kun sende beskeder til kunder, der har abonneret på virksomhedens profil. Dette værktøj fungerer dog kun til 1: 1-kommunikation, så det er mere velegnet til direkte kundeservice.

Den, der vil spille marketingkampagner via KakaoTalk som virksomhed, bruger B2C-tjenesten “Plus Friend”. Etablerede mærker som Coca-Cola, McDonald’s eller Samsung bruger “Plus Friend” til nyheder, rabatter og kuponer. Dette er ganske vist en underlig video, der viser eksempler på, hvordan “Plus Friend” allerede bruges af virksomheder.

De tre af dem alle ønsker at være mere end en messenger. Her er allerede udviklet komplette digitale serviceunivers. Således er indtægtsmulighederne på disse platforme allerede markant større end for eksempel på WhatsApp.

De tre budbringere er bestemt relevante for virksomheder, hvis målgruppe er i Asien.

Relateret: Messenger of World: Privacy Heros

Til forfatteren:Matthias Mehner er Vice President Strategi & Innovation hos MessengerPeople. For LED skriver han om emnet messenger.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *