Hvad sker der … Instagram-kunstner?

Robert Jahns er en digital kunstner, fotograf og kunstdirektør. Hamburgeren blev valgt til listen over de 50 bedste Instagram-fotografer og indtog endda førstepladsen i kategorien “Kunst”. Hans metoder til digital manipulation skaber overraskende øjeblikke, der iscenesatte mennesker, natur og bevægelser på en unik måde.

Jahns er en af ​​de mest succesrige billedkunstnere i Tyskland – på Instagram tæller han i øjeblikket ca. 1,2 millioner følgere under kontoen @ nois7 – mere end stjernefotograf Peter Lindbergh. I det nuværende LEAD Magazine 03/18 er Robert Jahns repræsenteret som et eksempel på en succesrig Instagram-konto med et af hans mest populære kunstværker – den flydende elefant. LEAD talte med Jahns om sit arbejde, den kreative proces bag det og Instagram som distributionskanal.

LEAD: Du er en af ​​de mest berømte fotografer på Instagram. Hvordan kom du til fotografering og digital billedbehandling?

udstilling

Robert Jahns: Jeg har fotograferet og redigeret mine billeder i over 16 år nu. Jeg var virkelig interesseret i fotografering, da min far købte et nyt digitalt kamera. Jeg greb den og gik. Jeg arbejdede i lang tid i reklamebranchen, men mine virkelige lidenskaber var altid fotografering, billedredigering og rejser.

Hvad betyder Instagram kunstigt for dig?

Jahns: Jeg har set Instagram som en stor mulighed i flere år nu. Jeg startede min konto, fordi det er vigtigt at få feedback. Jeg har altid ønsket, at så mange mennesker som muligt kunne se mit arbejde. I dag er jeg i stand til at nå ud til millioner af mennesker verden over, hvilket fascinerer mig igen og igen.

Det er vidunderligt at se, at så mange mennesker føler sig inspireret af min kunst. Jeg får kommentarer, som jeg kan lide At hjælpe mennesker med at overleve sygdom eller føre et bedre og mere positivt liv. At se, at min kunst berører mange mennesker, er en gave til mig.

Og hvilken betydning har platformen for dig på forretningsområdet?

I årenes løb brugte jeg selvfølgelig mange timer hver dag på at etablere mig som kunstner og blive kendt på Instagram. Jeg når i øjeblikket otte til tolv millioner mennesker over hele verden hver måned, hvilket naturligvis også er interessant for virksomheder. De fleste af mine klienter værdsætter det, jeg opretter, og ved, hvilken kvalitet de får, når de arbejder med mig. Mine billeder skiller sig ud fra mængden, fordi de er unikke og mindeværdige. Dette er alle faktorer, der naturligvis er meget interessante for samarbejde.

Hvordan vælger du dine motiver? Er der visse kriterier?

Jahns: Oftest opstår idéen i mit hoved. Derefter kigger jeg efter billeder, der kunne være berettiget til oprettelsen. Teknisk set er der mange kriterier, som jeg tager til efterretning, så til sidst fungerer samspillet mellem de enkelte billeder også. Det er meget vigtigt for mig, at mine billeder kan udløse visse følelser hos seeren. Farver spiller en stor rolle her.

Når du har fundet et motiv, hvad er dine næste skridt?

Jahns: Alle næste trin sker i efterbehandlingen på computeren. I hovedet er normalt allerede det færdige kunstværk, det er derefter at realisere billedet. Jeg eksperimenterer meget med forskellige billeder og er opmærksom på, hvilken komposition der har den mest passende effekt. En oprettelse kan tage mellem to timer og flere dage.

Hvilke værktøjer bruger du?

Jahns: Som et kamerasystem foretrækker jeg Canon. Jeg bruger Canon 5D Mark IV med forskellige linser, faktisk en passende til hver brug. På computeren arbejder jeg med Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, forskellige smartphone-apps og en Wacom Intuos Pro.

Har du specifikke tip til billedredigering?

Jahns: Jeg kan råde enhver til at eksperimentere meget. Men kopier aldrig koncepter fra andre kunstnere, for det er ikke velkommen. Inspiration er anderledes end at kopiere. At være original er alt-og-end-alt. Hvis du har en idé og ikke ved, hvordan du implementerer den, så prøv alt for virkelig at realisere det. Undervejs kan du muligvis begå mange fejl, som du vil lære af, og du vil opdage nye teknikker til billedmanipulation, der vil gøre dig bedre og bedre.

Hvilket motiv stiller mest krav til dig?

Jahns: Der er en masse motiver, der virkelig er meget komplicerede, hvor jeg sad i flere dage. Disse inkluderer f.eks. motivet “Rainbow Umbrella”, hvor du kan se hundredvis af paraplyer. Jeg fotograferede alle paraplyerne individuelt og satte dem derefter sammen, alle regndråber arbejdede individuelt i hånden. Det tog cirka en og en halv uge, indtil motivet faktisk var færdigt. Jeg lægger en masse detaljer og kærlighed i hvert nyt værk, og jeg er en total perfektionist, hvad angår mit arbejde.

Ejer du et yndlingsværk?

Jahns: Et af mine yndlingsbilleder, som også er en af ​​mine mest detaljerede, er “NYC Balloons”. Du kan se skyline i New York, tusinder af balloner stiger over den. Billedet fremkalder altid et smil på mit ansigt, det er bare så farverigt og positivt.

Fotografens erhverv er i øjeblikket ved at ændre sig. Især på Instagram slumrer millioner af amatørfotografer. Hvordan ser du denne ændring, og hvilke udfordringer bringer den dig?

Jahns: Man skal vide forskellen mellem amatørfotograf og professionel. Ikke alle, der fotograferer, er en fotograf – selvom han mestrer teknikken på kameraet. Der er meget mere ved det, inklusive ting, der ikke har noget at gøre med selve fotograferingen.

Det meste af mit arbejde er marketing og sociale medier. Jeg præsenterer på store scener verden over og udgiver min bog i september drømme verdener, give interviews, planlægge udstillinger og rejser jævnligt rundt i verden for mit arbejde. Jeg er heldig, at mine værker er unikke, så jeg er lidt løsere over hele emnet end måske nogle andre.

Opkald til handling 1200X1200 fører september

Fokuser på dig!

LEAD-udgaven 3/2018 bringer dig ind i fotografiens verden. Hvilken rolle de og deres digitale genbrug spiller i dag, og hvilke muligheder der er, lærer du i 3 spændende historier i magasinet. Men emner som e-sport, kunstig intelligens og marketingteknologier er også en del af det aktuelle emne.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *