Denne mand organiserer kampen mod uploadfiltre

Hans Xing-profil eksisterer kun fjorten dage, på Twitter har han hidtil droppet 3 tweets: Fra dette kunne man konkludere, at Stephan Wolligandt Internettet ikke er meget omhu. Men det modsatte er tilfældet. Han er talsmand for den europæiske aktive gruppe “Save the Internet”. Hun har lanceret en hidtil uset andragende – fordi aldrig før har så mange mennesker støttet en kampagne i Tyskland via Change.org (“Stop censurmaskinen – Gem internettet!”).

Indtil videre er der samlet mere end 700.000 underskrifter, der strider mod anbefalingen fra EU’s juridiske udvalg om uploadfiltrering og tilknyttet ophavsret. Mens hele Europa – eller i det mindste fodboldfans – var travlt med de første kampe i verdensmesterskabet, var EU-eksperterne for den kontroversielle introduktion af uploadfiltre på store online platforme og den såkaldte supplerende copyright for presseudgivere. Til sorg for adskillige Youtubere, indholdsskabere og internetforeninger.

udstilling

Hashtaggen #savetheinternet samler modstand. Onsdag blev den koncentrerede protest derefter udskrevet i Strasbourg, da Wolligandt og hans kolleger overleverer underskrifterne til stedfortræder Axel Voss (CDU), som er talsmand for ændringsforslaget. Fordi Europa-Parlamentet vil stemme torsdag den 5. juli 2018, om fremtiden for Internettet.

David eller Don Quixote?

“Jeg holder meget opmærksom på, hvad jeg afslører om mig selv på Internettet,” forklarer Wolligandt sin tidligere skythed på sociale medier. Hans beslutning om at blive den officielle talsmand for initiativet har ført til, at han har startet sin tilstedeværelse på sociale medier. Fordi han ved, at journalisterne – også forfatteren af ​​denne tekst – først googler, der står overfor dem der. Derudover taler en ting til fordel for dette: “Jeg giver folk muligheden for at kontakte mig.”

Han tjener ved at sælge merchandising-produkter. Men hans planer fortsætter: Dernæst er et analyseværktøj til streaming og Youtuber i planlægning. Et liv som medarbejder kan 26-åringen ikke forestille sig – og har de bedste rollemodeller i forældrene. Først afsluttede indfødte i Aachen en læreplads som grossist- og udenrigshandelshandler inden han flyttede ind i sine forældres importvirksomhed. Han startede sin egen virksomhed med en gammel skolevenn, Simon C. Jung, hvis firma bærer navnet Lappenz, som der også er en mærkelig forklaring på.

Hvad motiverede ham til at engagere sig politisk nu? “Hovedsageligt fordi jeg og mange andre er berørt.” Ikke-menneskelige filtre, han har ikke tillid til denne komplekse opgave. “Det ville ændre Internettet permanent.”

I det ser han grunden til, at emnet kører så mange på barrikaderne – også uden for de smalle kredse af internetaktivister som Netzpolitik.org. “Fordi folk har forstået, at det har indflydelse på vores internetforbrug, uanset om det er en tung bruger eller en 70-årig, der ønsker at uploade noget til sit håndværksforum.”

De vigtigste argumenter i videoen

Strategien bag kampagnen

“I begyndelsen handlede det om at organisere os, og vi var i tyske fora, hvor vi rekrutterede medarbejdere til at passe PR, pressemeddelelser og konti på sociale medier,” siger Wolligandt. Flyers og sociale medier blev derefter det andet trin, med informationsstande i Frankfurt, Düsseldorf, Berlin og Stuttgart, det gik videre.

At Youtuber LeFloid er en af ​​tilhængerne af Savetheinternet er ikke tilfældigt. Hans upload-filtervideo er en af ​​de mest populære på hans kanal, og cirka en halv million har set den. “Det var vigtigt for os at nå mange multiplikatorer, hvilket var et afgørende punkt for os at nå så mange mennesker som muligt,” siger Wolligandt. Youtuber PietSmiet (2,2 millioner abonnenter) og advokatfirmaet Wilde Beuger Solmecke (237.000) er også til stede – med deres egen video til artikel 13.

Tilhængere af den tilhørende ophavsretlige lovgivning opgraderer imidlertid også. I sidste uge sendte de et åbent brev til EU-parlamentarikere. I dag er Association of German Magazine Publisher (VDZ).

Dette er modstandernes argumenter

“EU’s forlagslov er ikke kun i de store mediehuse, men også i hundreder af små magasin- og avisudgivere med deres journalistiske digitale start-ups i Europa,” sagde VDZ-præsident Rudolf Thiemann. Ifølge Association of German Magazine Publisher (VDZ) ville små og mellemstore virksomheder i medieindustrien også drage fordel af en europæisk reform af ophavsretten. “For at sige det klart: Små og store forlag kan ikke spille mod hinanden her.”

“Vi er ikke grundlæggende imod ophavsretskontrol, men vi ønsker mindre fejlagtige og mere gennemsigtige metoder.”
Stephan Wolligandt

Forlagene krævede endelig et retsgrundlag mod udnyttelse af deres indhold, sagde Thiemann. “Hvis forordningen ikke kommer, vil fortsættelsen af ​​omfordelingen til fordel for søgemaskinerne og monoplanerne på sociale medier føre til spild og en ende for de fleste små og mellemstore udgivere,” advarede foreningens præsident. “Det vil derefter skade Internets frihed, ikke EU’s publiceringslov, som ikke påvirker privat brug og sammenkobling.”

Thiemann beskylder sine modstandere for “desinformation”. Dette alene hjælper teknologigiganterne, der ikke var interesserede i den kulturelle mangfoldighed, der gjorde Tyskland og Europa.

Fælles bekymring, en anden måde

Denne on-the-wall-mentalitet er fremmed for Wolligandt. “Definitivt” kan han forstå den anden sides argumenter. “Vi er ikke grundlæggende imod ophavsretskontrol, men vi ønsker mindre fejlagtige og mere gennemsigtige metoder.” EU’s fabrikker slibes stadig, og Europa-Parlamentets beslutning er kun et mellemtrin, før det bliver alvorligt. Så der er stadig tid til at uploade flere videoer om emnet – så længe uploadfiltrene stadig er langt væk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *