Datalandskabet har brug for et OP

Vi bestiller vores tøj over internettet. Film streames via Netflix og Co. Selvangivelsen overføres via ELSTER til skattekontoret. Men når det går til hospitalet, falder vi tilbage i papiralderen.

Problem nr. 1: Er privatlivets kompatibilitet med livet?

Enhver, der får lov til at blive behandlet på hospitalet i dag, kommer ind i en anden verden. Det er som en rejse ind i fortiden, tilbage til 80’ernes tid – til tiden før internettet. Mange data indsamlet under behandlingen af ​​en patient registreres stadig på papir. I løbet af undersøgelserne ophobes en tyk plastikpose, hvor flere hundrede gram papir dokumenterer patientens tilstand.

Fra et databeskyttelsessynspunkt bestemt bestemt en stor ting. Men når det kommer til liv og død, foretrækker jeg personligt, at den behandlende læge ved, at jeg lider af hjertearytmier, hæmofili eller har en allergi over for antibiotika, da han behandler mig uvidende og dermed risikerer mit liv.

Men netop denne vidensstrøm, som vi tager for givet uden for et hospital, gives ikke inden for hospitalets vægge.

udstilling

Digitalisering på hospitalet Alt på papir Billedrettigheder Gyv
Alt på papir (Foto: Yvonne Göpfert)

Udgave nr. 2: Datakompatibilitet

Endnu værre, fordi hospitaler ikke digitaliseres, går meget effektivitet tabt. Så det kan ske, at radiologi opretter en MR på en dag. Den næste dag skal disse data bruges som grundlag for en operation.

Men så lukkes hele operationen, fordi kardiologiafdelingen ikke kan læse dataene fra radiologiafdelingen. Nogensinde genberegnet hvad en times ubrugt operationsstue plus operationsstuepersonale faktisk koster?

Problemet: Især universitetshospitaler består af individuelle huse, der er vokset historisk. Hver af disse huse har sin egen chef og sine egne datasystemer. Når data indsamles i et af disse huse, er sandsynligheden for, at dataformatet ikke kan læses i det andet hus, ret stor.

Problem nummer 3: Henter data hurtigt

Men det er ikke kun de forskellige systemer, der skaber problemer i praksis. Også ved dataflyten er det hapert. Patienten B fra Nordhof i Rosenheim-distriktet bekæmper kræft. Hun har allerede gennemført et par kemiske behandlinger. Og hun tager den passende medicin, der er ordineret til hende på onkologiafdelingen.

Men denne gang er hun ikke landet på onkologiafdelingen på grund af manglende fri kapacitet, men i kardiologi, hvor en seng stadig var fri. På kardiologienheden bliver hun spurgt om, hvor høj dosering af hendes to medicin er. Hun ved det ikke. Hun siger: “Spørg inden for onkologi.”

Også interessant: Hvis hospitalet tænker

Men informationsstrømmen mellem onkologi og kardiologi ser ud til at være en umulighed. Det begynder hektisk telefonering med flere pårørende, der skal se hjemme på tabletpakken for at indsende medicin og dosis. Naturligvis er de ikke tilgængelige i øjeblikket af opkaldet. Og så går tiden tilbage til landet: I stedet for at hente disse oplysninger med et par klik, skal dataene anskaffes akavet.

En isoleret sag?
Det er ret bizart, når data, der allerede findes digitalt, f.eks. Et EKG, udskrives på papir. Har et hospital rent faktisk beregnet, hvor mange omkostninger der kunne spares, hvis der ikke var behov for papir længere?

Læger ønsker digitalisering

Noter er stadig skrevet af læger, for det meste håndskrevne, mails har ikke erstattet breve, og den elektroniske patientjournal er nicheeksistens. Men selvom de stadig er tilbageholdende med at bruge digitale applikationer, ser syv ud af ti læger digitalisering som en stor mulighed for sundhedspleje.

Dette var resultatet af en undersøgelse foretaget af den digitale forening Bitkom sammen med Hartmannbund medicinske forening. I henhold til dette siger 67 procent af lægerne, at lægeres praksis og hospitaler kan reducere deres omkostninger ved hjælp af digitale teknologier. 62 procent mener, at digitale teknologier vil forbedre forebyggelsen, og en ud af tre (34 procent) mener endda, at de vil forlænge folks forventede levetid.

Dog anvendes selv de mest basale digitale sundhedsydelser meget sparsomt. Ni ud af ti klinikere (93 procent) oplyser, at deres hjem leverer resultaterne af deres undersøgelse på CD, og ​​39 procent af hospitalets læger kommunikerer med hinanden via telemedicin.

Men telemedicinsk overvågning af patienter (10 procent) eller online aftale (10 procent) bruges i øjeblikket sjældent selv på hospitaler.

Medicinsk undersøgelse Digital knap brugt billedrettigheder Bitkom
Syv ud af ti læger ser digitalisering som en stor mulighed for sundhedsvæsenet (Grafik: Bitkom)

De første projekter med AI

Men de første pilotprojekter og forsøg er i gang. For eksempel har Klinikum Rechts der Isar, der tilhører TU München, startet et kardiologisk projekt til overvågning af hjertepatienter med teleklinik. Telemedicinsk pleje ydes, hvilket giver fordele især for landdistrikter og patienter.

Det hele afhænger af smarte enheder, der sender pulsdata eller blodtryk over telefonnettet til klinikken. Teleclinic har forbundet mange sensorer her, som måler og transmitterer blodtrykket eller hjerterytmen. Evalueringen skulle overtage en kunstig intelligens – men indtil videre skal lægerne stadig kontrollere og sikre den korrekte fortolkning af dataene.

Ud over den korrekte evaluering af dataene er det store spørgsmål til Eimo Martens, seniorlæge og elektrofysiolog ved Isar Hospital og leder af det AI-baserede kliniske beslutningsstøttesystem til kardiologisk telemedicin: “Hvordan kan vi integrere patienter bedre?”

Bly 3 Blockchain 1200X1200

Den næste store digitale revolution

Blockchain-teknologi bliver den næste store digitale revolution efter opfindelsen af ​​Internettet. Men næppe nogen kan forklare, hvad Blockchain faktisk er. Hun vil grundlæggende ændre mange livsområder – ikke mindst marketing. LEAD forklarer i Bookazine 3/2018.

Bestil nu

I øjeblikket er det først og fremmest et spørgsmål om menneskelige ressourcer. Det tyske vederlagssystem giver ikke mulighed for økonomisk omstrukturering. Når patienter sender data, forventer de også, at deres data evalueres og modtager feedback. Indtil videre ser det ikke ud til at fungere.

På lang sigt er målet at samle dataene i et system gennem hele hospitalet. Indtil videre er der stadig ingen standardgrænseflader. Og Martens vil oprette en database, der lagrer rådata og funddata på en struktureret måde. Dataene vil blive spejlet online på en videnskabsserver til fremtidige interne og tværklinikprojekter.

Konklusion: Ideer er tilgængelige. Tilskud strømmer. Det er dog et spørgsmål om kapacitet på den ene side og den juridiske ramme på den anden side, som i øjeblikket hæmmer fremskridtene inden for telemedicin.

Også interessant: Digital Hospital: Børn er strenge kritikere

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *