Digital opførsel: kapitalismens nye guld

I årtier har fabrikker af industriel kapitalisme med deres røgede skorstene, fuld fabriksparkering og imponerende materialelogistik formet vores forståelse af arbejde og produktivitet. Ved forarbejdning af råvarer som stål, plast eller træ skabes noget nyt, hvis økonomiske succes bestemmes af markedets efterspørgsel. Denne mekanisme er let for os at forstå.

Noget anderledes er imidlertid en af ​​de mest dyrebare råvarer i vores tid – vores data. Mekanismerne, hvormed menneskelig adfærd som råmateriale omdannes til et rentabelt produkt – anvendelige data – er vanskelige at forstå.

Dette er livsfarligt af to grunde: For det første er en grundlæggende forståelse af systemet afgørende for at være opmærksom på og reagere på den voksende magt hos højteknologiske giganter. På den anden side har det brug for sund know-how for bedre at tilpasse sin egen forretningsmodel til kundeadfærd baseret på adfærdsdata.

udstilling

Data som forretningsgrundlag

Marcus Naumann Child
Marcus Naumann, Business Strategist hos strategikonsulentbarnet

At opbygge adfærdsinformation lyder ufarligt i starten. Princippet: Brugerdata evalueres ved hjælp af algoritmer til at identificere kundebehov og for at tilbyde og udvikle skræddersyede produkter. Så i begyndelsen er indsamlingen af ​​data. Og jo flere data der kan behandles, jo mere meningsfulde er det, der kan udvindes fra dem.

Så et system er især vellykket, hvis det bruges af mange. Og jo flere folk der bruger, jo bedre bliver det. Med sin konstante ekspansion til nye forretningsområder er Google det vigtigste eksempel på denne mekanisme: Flere og flere nye kanaler genererer mere og mere viden og information.

Fra de indsamlede data bestemmes folks behov og forventninger, forbrugsprognoser udarbejdes og nye, for det meste digitale tjenester, der er bygget op omkring et behov. Dette er imidlertid ikke en win-win-situation, som offentligheden og regulatorerne ofte tror, ​​men en helt ny form for kapitalisme.

Også interessant: Dark Data – et fænomen, der indeholder risici, men også mange muligheder. Professor Iris Lorscheid forklarer i den nye udgave af det “digitale kvarter”, der bruger der.

Indtil videre har der været en sammenhængende magtbalance mellem virksomheder, der har været usikre på et nyliberalt marked og de kunder, der har valgt, hvad de vil forbruge gennem selvbestemte beslutninger. Da menneskelig adfærd i stigende grad bliver fanget og behandlet digitalt, har den bevidste artikulering af behov givet til tilfredsstillelse af ubevidste behov. Forudsigelserne om individets adfærd bruges økonomisk og er derfor kun et middel til at stoppe.

Efter den første hype om big data og algoritmer, bliver det langsomt klart, hvad forretningen med vores data virkelig er. Harvard-professor Shoshana Zuboff har navngivet sig selv – overvågningskapitalisme (Shoshana Zuboff, The Age of Supervision Capitalism, Campus Verlag).

Deres erklæring: Digitale fabrikker udvikler angiveligt nyttige tjenester udelukkende til at kidnappe menneskelig adfærd og behandle den i et system, som offentligheden ikke forstår. Forbrugeren bliver genstand for en teknologisk avanceret og i stigende grad uundgåelig operation til at udvinde råmaterialer. Ifølge Zuboff er nyheden med denne form for kapitalisme, at han ikke nærer sig som før med arbejde, men med nogen form for menneskelig oplevelse.

Insisterer på overvågningskapitalisme

Det er vigtigt for virksomhedsledere at se konsekvenserne nu, fordi ingen kan ignorere overvågningskapitalismen. Behandlingen af ​​menneskelig oplevelse er grundlaget for deres succes, ikke kun for de voksende internetfirmaer i Silicon Valley eller håbefulde tyske nystartede virksomheder.

Selv traditionelle industrivirksomheder har brug for færdigheder og strukturer for at integrere råmaterialet i deres processer og placere kundebehov i centrum for deres tænkning. Dette er den eneste måde, de kan overleve på det nyoprettede marked for prognoseprodukter.

I dag er det vigtigt, at ledere ændrer deres perspektiv og radikalt tager synet på deres målgrupper. At åbne sig for kundernes ønsker betyder at forstå, hvordan man sælger produkter til et publikum og ikke til et publikum. Ved at tage hensyn til deres rolle i samfundet bliver det muligt for virksomheder at yde et reelt bidrag og interagere med kunderne på en gensidigt fordelagtig måde.

Det mere sociale og demokratiske perspektiv kan blive den europæiske version af denne kapitalisme, når man beskæftiger sig med databeskyttelse som en konkurrencefordel i forhold til amerikanske eller kinesiske varianter. Når vi forstår, hvordan denne kapitalisme fungerer, forstår vi også, hvordan vi gør den bedre.

Også interessant: Datalandskabet har brug for et OP

Om forfatteren: Marcus Naumann er ansvarlig for strategien og indholdsstyringen af ​​klienterne til strategikonsulentbarnet i Frankfurt / Main med fokus på organisatorisk rådgivning, detailinnovation og e-handel.

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *