De mest presserende spørgsmål om den digitale valuta Vægt fra Facebook

For et par dage siden introducerede Facebook et koncept for den nye globale digitale valuta Vægt. I mellemtiden har eksperter kigget nærmere på konceptet, så vigtige spørgsmål om Vægten nu kan besvares – herunder mulige farer for det finansielle system og data fra millioner af kunder.

Hvornår starter Vægten?

Den officielle lancering er planlagt til første halvdel af 2020.
Men selv Facebook-ledere indrømmer, at mange af de lovgivningsmæssige og juridiske problemer på det tidspunkt skal løses.
Det gamle Facebook-motto “Flyt hurtigt og bryde ting” (vær hurtig og bryde regler og etableret) fører ikke til målet her.

Hvordan kan Vægt bruges?

Som med andre cryptocurrencies har du brug for en digital pung (“tegnebog”). Facebook frigiver sin egen tegnebog “Calibra”. Det fungerer som en enkeltstående app, men vil også blive integreret med WhatsApp og Facebook Messenger. Brugere kan købe Vægten med traditionelle valutaer som dollars, euro eller yen ved autoriseret fildeling – og tilbage.

Hvilken fordel har brugerne endda, hvis de bruger Vægten?

I den første fase er Vægten primært rettet mod mennesker, der ønsker at overføre penge over landegrænser og indtil videre har betalt forfærdelige gebyrer i det klassiske finansielle system. Et andet applikationsscenarie er hurtig overførsel af penge mellem venner, såsom at dele en restaurantregning.

udstilling

Er Vægt overhovedet en “Facebook-valuta”?

Facebook har drevet konceptet fremad og finansieret den første fase af udviklingsarbejdet. Ansvarlig for Vægten vil være dets eget konsortium, Vægtforeningen. Foreningen ejer 28 teknologiske og finansielle virksomheder, herunder Uber, Paypal, Visa, Masterdard, Vodafone og Spotify. Men der er også non-profit virksomheder som Kiva. Den amerikanske organisation organiserer mikrokreditudlån i udviklingslande.

Du er måske også interesseret i dette: Facebook afslører: Den nye globale valuta Vægt kommer næste år

Får Facebook indsigt i økonomiske transaktioner med Vægten?

Facebook får faktisk, når penge overføres via Calibra, WhatsApp eller Messenger. Netværket lover dog at holde de økonomiske oplysninger fra sine brugere adskilt og ikke at bruge til målrettet reklame.

Og det skal man tro Facebook?

Udsagnet er faktisk stillet spørgsmålstegn ved. Den føderale kommissær for databeskyttelse, Ulrich Kelber, advarede mod Vægten.

“Et selskab, der har så store mængder data, skal endnu ikke have detaljer om vores betalingshistorie,” fortalte Kelber til “Kölner Stadt-Anzeiger”. Facebook har lovet ikke at opsummere transaktionsdataene med andre data. Men “Hvis vi er afhængige af Facebooks velvilje, vil jeg fraråde at stole på det,” sagde Kelber. Allerede ved fusionen af ​​Facebook og Whatsapp har virksomheden ikke holdt sine forpligtelser.

Og hvad betyder de klassiske banker?

Indtil videre er de store banker med offentlige erklæringer tilbage. Men der er også finansielle eksperter, der taler almindeligt sprog nu og skubbet til en digital verdensvaluta massiv
kritisere:

“Facebook har naturligvis et andet formål,” siger Robert Halver fra Baader Bank. “Hvis du får data fra milliarder af kunder, som de er på Internettet, hvad de bruger penge, tager lån osv., Så er dataen blæksprutte, vi har indtil nu bare lidt kos. ”

Hvad synes Europas valutavejere om såkaldte kryptovalutaer?

Selv til Bitcoin-hypen havde centralbanker en klar opfattelse: Sådanne kryptokoblinger er ikke en rigtig valuta, den mangler kontrol med en centralbank eller en stat, sagde ECB-præsident Mario Draghi. Den underliggende blockchain-teknologi er imidlertid “ganske lovende”, fordi den for eksempel giver mulighed for automatisk at afregne fakturaer ved modtagelse.

Flere centralbanker eksperimenterer med Blockchain – inklusive Deutsche Bundesbank.

Og hvad betyder det indflydelsesrige Financial Stability Board (FSB)?

Financial Stability Board (FSB) mener, at bredere brug af nye typer af bulk-betaling kryptoaktiver kræver nøje kontrol af myndighederne for at sikre, at de er underlagt høje lovgivningsmæssige standarder. “FSB og standardiseringsorganisationerne vil overvåge risiciene meget nøje og på en koordineret måde og overveje yderligere multilaterale foranstaltninger efter behov.” Med FSB-erklæringen har sandsynligvis gjort håb fra Facebook, er Vægten kun forsigtigt reguleret.

Hvad gør Vægten forskellig fra kryptovalutaen Bitcoin?

Bitcoin og Vægten adskiller sig på flere måder centralt. På den ene side er Vægten knyttet til en kurv med etablerede valutaer som den amerikanske dollar, euro og yen og afdækket af kortfristede statsobligationer. Dette undgår massive prisudsving som Bitcoin (“stabil mønt”). Vægten bruger heller ikke Blockchain i ordets strenge forstand, men snarere et Distribueret Ledger Technology-system, der kun bruger en brøkdel af den energi, der er nødvendig for at ”mine” bitcoins.

Hvis Vægten vil være relativt stabil, hvorfor kritiserer Bundesbank stadig konceptet?

Bundesbank præsident Jens Weidmann mener, at endnu mindre ustabile kryptovalutaer udgør en risiko for forbrugerne

“Specielt opstår spørgsmålet om, hvordan værdien af ​​stabile mønter kan garanteres.” Hvis der bruges stabile mønter i stor skala, kan de undergrave indbetalingsdannelsen og forretningsmodellen for traditionelle banker, advarer Weidmann. Dette kan igen forstyrre deres betalingstransaktionsforretning og processer på de finansielle markeder.

Kan Vægt misbruges af kriminelle?

Ja, ser i det mindste Bundesbank-direktør Joachim Wuermeling dette
Fare: “For eksempel bør sådanne platforme ikke blive en ny markedsplads for hvidvaskning af penge eller finansiering af terrorisme,” advarede Wuermeling i et “FAS” -interview. Efter Bafin-præsident Felix Hufelds mening ville politik, tilsynsmænd og centralbanker på forskellige områder – fra pengepolitik til hvidvaskning af penge – være påkrævet, hvis Vægten sejrer. Grundlæggende opstår spørgsmålet: ”Hvordan kan man sikre statskontrol i den digitale verden?” Siger Hufeld.

Du er måske også interesseret i dette: “I 2025 er de fleste virksomheder nødt til at bruge Vægtmønter”

Går Vægtens betydning ud over den finansielle verden?

Ja, det er muligt. Så i hvidbogen er der to korte sætninger, der indikerer, at projektets ambitioner går længere end at bringe milliarder af mennesker ind i det globale finansielle system. “Et andet mål for (Vægten) foreningen er at udvikle og fremme en åben identitetsstandard, og vi mener, at en decentral og bæredygtig digital identitet er en forudsætning for økonomisk integration og konkurrence.” med

Facebook kunne få 2,4 milliarder brugere overalt i verden, hvor andre ikke har indført en globalt accepteret digital ID.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *