Chat med mail: Det tyske angreb på WhatsApp

Det er COI

Forkortelsen står for “Chat via IMAP” – det betyder for chatten over IMAP-serverne, som den verdensomspændende e-mail-trafik løber over. Cirka 76 procent af disse servere bruger Dovecot-software fra Köln-firmaet Open-Xchange, der også tilbyder et open source-alternativ til Microsoft og Google office-software med sin “OX App Suite” -softwarepakke.

For postservere er virksomheden grundlagt i 1996 med sine 270 ansatte verdensledende. Hans software bruges også i Tyskland i næsten alle større udbydere, fra 1 & 1 til Telekom. Dette resulterede i en idé for et par år siden, som virksomhedens grundlægger og administrerende direktør Rafael Laguna beskriver: “Hvorfor skal postservere kun sende e-mails – og ikke også beskeder og chats?”

Rafael Laguna
Mor tysk, far spanier – og lidenskabelig open source talsmann: Rafael Laguna ryster monopolet på WhatsApp (Foto: Open-Xchange)

Resultatet er COI eller “chat via IMAP”, der udvider funktionaliteten af ​​IMAP-servere, så de i fremtiden kunne blive den stærke konkurrence om WhatsApp. Eller, som det nyligt lancerede COI-websted med fortrolighed siger, “Opdag, hvordan COI vil ændre verden.”

udstilling

Også interessant: den DSGVO-sikre messenger

Denne idé ligger bag det

“Internettet er fremkommet som et open source-system,” minder Rafael Laguna om, som som en open source-talsmann har konkurreret med giganter som Microsoft og Google i mere end to årtier så lidenskabeligt så med succes. “Alle de grundlæggende elementer i TCP / IP til HTML eller endda IMAP var tilgængelige for alle brugere som open source, først senere kom Microsoft, Google eller Facebook og byggede deres forseglede datasiloer, hvor de opbevar alt, hvad de ved om deres brugere. ”

Hans konklusion efter cirka et kvart århundrede af World Wide Web: “Kun åbne standarder sikrer frihed, innovation og vækst på lang sigt.”

Hvad app falder
Faldende giganter: Kan open source være farlig for en kæmpe som WhatsApp? (Foto: 123rf.de)

Laguna kalder Facebook & Co. “Hotel California”, efter den legendariske hit af Eagles. “De er komfortable, de er fristende og frie, men når du først tjekker derind, kommer du aldrig ud.” Se den sidste linje i Eagles-klassikeren: “Du kan tjekke når du vil, men du forlader aldrig!” Selv hvis du vil forlade WhatsApp, Facebook eller Instagram, er der næppe sammenlignelige alternativer. Og selvom de eksisterede, kunne han ikke tage sine data der uden særlig indsats.

Dette er fordelene ved “Chat via IMAP”

Messenger med sammenlignelige eller endda flere funktioner end WhatsApp er helt fra Threema via signal til telegram. Men i sammenligning med WhatsApp forbliver de trods bedre databeskyttelse tilfældige udenforstående – bare på grund af drabets argument “Mine venner er alle sammen med WhatsApp”. “Antallet af brugere er hovedargumentet for WhatsApp,” siger Rafael Laguna, der også har ringe interesse for alternativer som Telegram: “Dette er også lukkede systemer, hvor brugeren ikke kan være sikker på, hvad der sker med hans data Ønsker at skifte chatprocesser til en anden tjeneste: er det desværre ikke. “

Chatmonopol
Stop monopol og kontrol – det skulle være gode nyheder for WhatsApp-brugere (Foto: Open-Xchange)

Men der er en applikation, der overskrider WhatsApp med hensyn til distribution – e-mailen med næsten fire milliarder brugere over hele verden. Med 76 procent markedsandel på serverne kommer Open-Xchange til 3 milliarder brugere i matematiske termer – dobbelt så mange som WhatsApp. Og dette potentiale er at bruge “chat via IMAP” til at blive en stærk konkurrence.

Målet med Open-Xchange: “Kun COI kan knække de nuværende nyhedssiloer og sikre, at alle konkurrerer på samme niveau igen.” Fordi hans egen WhatsApp ikke kan rejse nogen bruger – hans egen “chat via IMAP”, dog allerede, allerede.

Sådan fungerer “Chat via IMAP”

Selvom kommunikationen kører via IMAP-server. Men ud fra denne tekniske baggrund skal brugerne få så lidt som muligt. Det er faktisk muligt at have chats i e-mail-programmet om nødvendigt – hvilket endda kan være meget nyttigt, hvis der er en smartphone eller computer et eller andet sted, men ingen app til COI.

Coi-funktion
Grundlæggende: Sådan fungerer “Chat via IMAP” (Foto: Open-Xchange)

Imidlertid bør mere bekvemmelighed og flere funktioner på smartphones, tablets eller computere aktivere deres egne apps og klienter til “Chat via IMAP”, som måske eller måske ikke ligner WhatsApp. “Programmerne skal være så lette at bruge og i det mindste have de samme funktioner som WhatsApp, ellers vil brugerne ikke komme rundt,” siger Rafael Laguna.

Hvad der ved første øjekast ser ud som WhatsApp, er dog baseret i baggrunden på en helt anden teknik – som ligesom e-mailen ikke indsamler data og også giver mulighed for, at brugeren med sin chathistorik til enhver tid til en anden Udbyder eller en anden klient kan skifte. Moderne kryptering er også standard ved COI. Og alle e-mail-brugere kan kommunikere med hinanden, uanset udbyderen eller klienten, de bruger. Et system så åbent som Internettet blev engang tænkt.

Dette er planen for “Chat via IMAP”

Den grundlæggende serversoftware til COI er tilgængelig. På FOSDEM-udviklerkonferencen i Bruxelles i begyndelsen af ​​februar præsenterede Open-Xchange projektet offentligt for første gang. I mellemtiden er et websted og en wiki online, “chat via IMAP” og understøtter udviklere på arbejdet.

Coi-klient
Ligner (næsten) ligesom WhatsApp, men er den første demo-klient for COI (Foto: Open-Xchange)

Selvom Open-Xchange allerede har oprettet en første klient til selve den nye e-mail-chat. “Men vi,” siger Rafael Laguna, “stoler nu på udviklerne’s kreativitet”. I løbet af de næste par måneder kommer de første programmer til COI på markedet. Og om to år? “Så vil vi have, at WhatsApp allerede har reduceret en betydelig markedsandel,” beskriver Chat Revoluzzer Rafael Laguna målet i hans “Relief of the Internet”.

Også interessant: De bedste WhatsApp-alternativer

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *