“I 2025 er de fleste virksomheder nødt til at bruge Vægtmønter”

Julian Hosp er en af ​​verdens mest indflydelsesrige eksperter på blockchain og cryptocurrency. Han er taler, bestsellerforfatter og konsulent inden for blockchain til arbejdsgrupper for Europa-Parlamentet i Bruxelles. I et interview med LEAD fortæller Hosp, hvad han synes om Facebooks nye datterselskab Calibra og cryptocurrency Vægten, og hvilken indflydelse det vil have på virksomheder, kryptoscenen og finansielle transaktioner.

Hoved: Julian, hvad synes du om Vægten generelt?

Julian: Jeg ser på det fra to perspektiver. På den ene side for hele økosystemet og på den anden side for selve Vægtmønten. Siden de første rygter om Facebooks egen cryptocurrency, tror jeg, at Vægten vil have en stor indflydelse på andre decentrale mønter som Bitcoin. Fordi pludselig skylles millioner af mennesker, hvis ikke milliarder, ind i økosystemet, og det vil give de andre kryptovalutaer meget mere legitimitet. Nu hvor Facebook har frigivet den officielle whitepaper, er jeg desto mere fordel for det.

udstilling

LEAD: Så du er ikke skeptisk til Vægten?

Julilan: Jeg var meget skeptisk. Da rygterne ramte, regnede jeg med, at det ville være en meget centraliseret og Facebook-kontrolleret mønt, der tog alle data fra brugerne. Efter først at have set hvidbogen, må jeg sige, at min mening er ændret.

Naturligvis vil Vægten aldrig rigtig blive decentraliseret, fordi Facebook er derinde. Ikke desto mindre forekommer mønten rimeligt tilgængelig for alle mennesker. Derudover angiver Facebook, at de kun har en indflydelse på højst én procent, og at de andre 99 procent distribueres til andre store institutioner. Set fra dette synspunkt må jeg sige, at det hidtil ser mere positivt ud end tidligere frygtet.

LEAD: Store partnerfirmaer – Visa, Mastercard, Paypal, Uber, Vodafone, Booking.com og mange flere – har allerede vundet Calibra. Hvad har de egentlig?

Julian: Som tingene er set indtil nu, vil tilknyttede virksomheder og endda Facebook selv drage fordel af transaktionsgebyrer og valutakonverteringsgebyrer. De modtager også renter på indskud. Der vil selvfølgelig også være data, som Facebook og partnerne kan bruge – men Calibra-dataene holdes adskilt fra Facebook.

LEAD: Hvad tror du, hvilket publikum vil bruge Vægtmønten?

Julian: For dem, der alligevel beskæftiger sig med cryptocurrencies, er Vægten ikke så interessant. Fordi de ser alle ulemperne. Spekulerer på, hvorfor skulle jeg stole på et stort firma som Facebook, de kontrollerer alt. Derfor sætter jeg pris på, at den første generation vil bruge Vægten, der allerede er på Facebook, og derudover bor i lande, hvor den økonomiske frihed og de økonomiske ressourcer ikke er så store – hvor også store omkostninger er forårsaget af hele valutasvindel.

I euroområdet bemærker du intet af det. Men for eksempel i Asien, Afrika eller Sydamerika skal du betale omkring fem til syv procent af valutakursen i ethvert andet land. Vægten er spændende for folk der. Hvis jeg indsnævrer målgruppen, ser den sådan ud: 20 til 30 år gammel, mandlig – fordi hele kryptoscenen er mere domineret af mænd – åben for nye teknologier og bor i et land, hvis valuta ikke anerkendes over hele verden. Først da tilføjes de andre generationer.

LEAD: Vægten kan være spændende for folk i lande, der ikke har en bankkonto.

Julian: Præcis. Det eneste spørgsmål er, hvordan får jeg penge ind? Det er her Calibra-økosystemet er spændende. Tag f.eks. Ebay og vodafone. Nogen sælger noget på ebay og får pengene fra køberen i Vægten. Han overleverer det til Vodafone for at indlæse penge på smartphonen. Dette er tænkelige scenarier, da det vil fungere nøjagtigt, som du ikke kender til dato. Derfor er det vigtigt, at Calibra har et stort økosystem – med mange partnerfirmaer. Det ser ud til at gøre virksomheden relativt god.

LEAD: Modsætter Libra-mønten den oprindelige filosofiske opfattelse af en cryptocurrency?

Julian: Ja. En cryptocurrency er meget tydelig for Vægten. Fordi det bare betyder, at det er en valuta baseret på kryptografi og også blockchain. Det gælder for Vægten. Men ja, Vægttællingen modsiger filosofien om en cryptocurrency med frihed, uafhængighed og censurmodstand.

Når jeg taler med folk i dag, siger de fleste, “Åh, hold op med at græde med cryptocurrencies.” Men nu, når pludselig så store virksomheder står bag en cryptocurrency som nu i Vægten, opfattes dette helt anderledes og pludselig ikke længere er dårligt.

LEAD: Vil du bruge Vægten?

Julian: Sandsynligvis. Bare af den grund, at du på et tidspunkt ikke har noget andet valg. Jeg kan forestille mig – og det er ren spekulation fra min side – at Facebook vil ændre hele systemet til Vægt. Måske ikke med det samme, men indtil 2025. De vigtigste valutaer som dollar, euro, pund, schweizisk franc eller yen vil bestemt fortsætte med at eksistere.

Men det er muligt, at f.eks. Facebook kræver virksomheders Vægt, hvis de vil trafikannoncer. I øjeblikket har Facebook at gøre med 80 forskellige valutaer. Små, der kun berører 50 millioner mennesker, erstatter efterhånden Facebook med Vægten. Hvis du vil skifte annoncer, betaler du i Vægten. Derfor tror jeg, at du som virksomhed næsten ikke har andet valg end at handle med Vægten.

Du er måske også interesseret i dette: Facebook afslører: Den nye globale valuta Vægt kommer næste år

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *