Smart robotter og 5G fremtid – Hannover Messe præsenterer nye trends

Smart robotter, nye forretningsmodeller, hurtigt
Internet: Som en innovationsplatform for fremtidens netværkede produktionsprocesser vil Hannover Messe (1-5 april) igen prøve at præsentere nye trendemner i år.

Denne gang handler det hovedsageligt om spørgsmålet om, hvordan de tidligere indsamlede store mængder data i fremtidens fabrik kan bruges til omkostningseffektiv og fleksibel produktion. Nøgleteknologier er kunstig intelligens og den nye 5G-mobilkommunikationsstandard. I et testfelt (“5G-Arena”) vises produktionsapplikationer.

Hurtig, hurtigere, hurtigst – 5G

Takket være hurtig datatransmission muliggør den nye mobilkommunikationsstandard nye produktionsmetoder, der supplerer samlebåndet med mobile platforme. Dette vil muliggøre mobile produktionsøer, hvilket vil revolutionere det eksisterende samlebåndsarbejde og altid kan integrere specialfremstillede produkter i produktionsprocessen.

Ericsson-gruppen viser prototypen på en fungerende robot, der takket være dens sensorer følsomt kan forsyne besøgende med pebermynte dåser. Han skal vise, at roboten ikke længere skal skjule sig bag hegn, når han arbejder med mennesker på fabrikken. Den nye 5G-standard giver ham en hurtig analyse for en glat og sikker sameksistens.

udstilling

Takket være den nye teknologi er kabelforstyrrende kabler unødvendige. Sikkerhedsfunktioner til beskyttelse af mennesker kunne også overføres via radio. I dag er en nødstopknap stadig tilsluttet med kabel, siger Detlef Zühlke fra teknologisatsningen SmartFactory.

Fremtidens fabrik

Hvor for et år siden stod avatarer på en scene, ubeslutte, autonomt bevægelige produktionsenheder eller transportkøretøjer ruller og bringer ind materialer: fremtidens fabrik. Køretøjerne er induktivt opladet, hvilket muliggør stor fleksibilitet i produktionen. Modulerne udveksler oplysninger om 5G – til en vis grad “nervesystemet” i fremtidens fabrik, siger Bosch Rexroth-manager Marc Wucherer.

Roboter bringer materiale og forbereder job. Eller: En medarbejder kontrollerer nitning – hvis de er i orden, oplever systemet dette; en robot kommer og forsegler nitterne. Når han er færdig, og mennesket kan overtage igen, lærer han det ved besked til sin smartwatch.

Imidlertid vil et tæt samarbejde mellem mennesker og robotter stadig tage tid, siger Tim Schwartz fra det tyske forskningscenter for kunstig intelligens (DFKI): “Mennesket ønsker at føle sig sikker.”

Også interessant: Den nye mobil: 5G fra A til Å

Data, data, data

Nye ideer, nye ideer og nye tilgange til fremtidens fabrik tilbydes også af SEW Eurodrive, hvis produktionskoncept er baseret på den skiftende bilindustri.

ABB er også målrettet mod det stigende samarbejde mellem menneske og maskine. Produktionen bliver generelt mere fleksibel. I konceptet Beckhoff Automation, for eksempel, hvirvler produktionsmodulerne rundt om hinanden i en fascinerende, computerstyret dans på et magnetfelt uden mekanisk friktion. Applikationen er primært rettet mod fødevare- og farmaceutiske industrier, hvor særlige ønsker hurtigt kan integreres i den igangværende produktionskæde.

Let konstruktion og fremtidens mobilitet

Fuldt elektrisk, fuldstændig autonom – Administrerende direktør Wolfgang Seeliger i letvægtsbygning BW roser administrerende direktør Wolfgang Seeliger fra Leichtbau BW: Det er en slags en-sædet kabinscooter til byen. Takket være kulstof, dele fra 3D-printeren og begrænsning til det væsentlige, skal køretøjet kun veje 400 kg og kun tage en fjerdedel af arealet af en normal bil.

Omvendt betyder det, at tre fjerdedele af trafikområdet i byer kunne reddes, forklarer han. Med app skal kunden være i stand til at bestille den bil, som vejlovgivning er forberedt til. Det tænkes efter for ruter fra S-Bahn-stationen hjem.

Volkswagen viser på den anden side mulige applikationer til fremtidig autonom kørsel af biler; fra rullende, førerløs mødelokale til mobil, selvkørende sygeseng i bilen – i nødsituationer.

arbejder verden

Robotter gør ikke kun arbejdet lettere, de er også forbundet med frygt: Job kan fjernes, og folk på fabrikken bliver overflødige. Virksomhederne ser det ikke på den måde. “Medarbejderne er stadig i centrum af opmærksomheden, og det vil forblive så længe,” siger Stefan Bastian fra Bosch Rexroth.

Schwartz gør det klart, at mennesket ganske enkelt ser mere – ud over sin arbejdsopgave kan han genkende fejl. For Gaby Soehner fra Airbus-robotter frigør de ansatte fra enkle opgaver – f.eks. Opgaven med at skulle søge efter en trådløs skruetrækker. I fremtiden bringer roboten det gode.

Også interessant: Microsoft: Tid for ensomhed er forbi

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *