Kunstig intelligens og Blockchain: en mulighed for den kreative industri

De store amerikanske teknologiselskaber investerer stort i kunstig intelligens (AI), en af ​​de vigtigste teknologier i det 21. århundrede. Nationalstater som Rusland og Kina har gjort AI til et centralt mål for deres innovationsindsats. Kina er allerede så succesrig, at det overgår amerikanske virksomheder på nogle områder. Og den russiske præsident Putin siger endda, at den, der dominerer verden, overtager ledelse ved AI.

Måske har han ret, fordi de applikationer, der allerede er implementeret i dag, giver en idé om, at praktisk talt alle områder i livet og industrien kan understøttes og fundamentalt ændres af AI.

Men hvad betyder det for “normale” virksomheder? Og hvordan kunne Blockchain hjælpe dem med at spille i storartets koncert? For at besvare disse spørgsmål skal vi først se på, hvilken rolle AI spiller i dag, og hvordan det fungerer.

udstilling

KI er længe ankommet i reklamebranchen og kreative brancher

AI er allerede udbredt inden for medier, agenturer, kunst og underholdning.

Den tyske opstart Deepl.com oversætter tekster mellem flere sprog i tidligere ukendt kvalitet. Ofte er det kun et par opfølgende oversættelser, der er nødvendige. Der kan opnås betydelige omkostningsbesparelser for flersprogede agenturer og redaktører.

KI genkender og mærker millioner af billeder med knækhastighed. Hvilket fotobureau skal stadig bruge mennesker?

Og hvem kender ikke de mange funktioner, som mobiltelefoner tilbyder til at optimere vores fotos? Alt dette er AI i daglig brug. Hvilken amatør var i stand til at tage portrætfotos med en sløret baggrund med næsten 100% sikkerhed? Takket være AI kan hvert barn i dag bruge kameraapps fra de nyeste smartphones.

Naturligvis bruger Spotify også AI til at oprette personaliserede spillelister, der er populære blandt millioner af mennesker. Hvor stort ville et team af mennesker have til at udføre dette arbejde? Helt uvurderlig.

Men når man sætter allerede producerede sange til afspilningslister forbliver det ikke. KI har længe været brugt til at støtte komponister i deres kreative proces eller endda til at skabe musik helt uafhængigt.

I disse eksempler troede vi indtil for nylig, at de var så specielle, at de kun kunne gøres af mennesker. Faktisk er hovedparten af ​​’kreative’ aktiviteter sandsynligvis AI-baseret. Hvad er det næste?

Er det ikke tænkeligt, at et agentur bruger en AI til ikke at udvikle tre, men tre hundrede designlinjer til et nyt forretningsdesign? Den kreative direktør skal derefter kun vælge de ti bedste og præsentere dem for kunden. Menneskeligt arbejde er ellers ikke længere nødvendigt.

Som i alle brancher vil reklamer og medievirksomheder også have en omkostning og sandsynligvis kreativ kant, som tidligt vil blive involveret i at integrere AI-værktøjer som kerneelementer i deres processer og produkter.

Også interessant: kunst efter algoritme: Christies er auktioneret for første gang AI-tryk

AI har brug for Big Data

Almindeligvis omtalt som ‘KI’ i dag er næsten altid underdisciplinen ‘maskinlæring’. I denne form for AI trænes statistiske modeller med store mængder data til at træffe beslutninger.

For eksempel skal de lære at korrekt vurdere, hvad der kan ses på et billede. Eller de skal tage de rigtige beslutninger, når man kører et køretøj, selv i komplicerede trafikssituationer.

Selvom du skal bruge de rigtige algoritmer og hurtige processorer til succesfuld maskinlæring (ML). Den afgørende faktor for kvaliteten af ​​et AI-system er imidlertid mængden af ​​træningsdata. Jo flere data, jo bedre beslutninger. Derfor er ‘big data’ på alles læber.

Virksomheder, der deltager i AI, indgår i et selvforstærkende system: de med mere data kan bedre træne deres AI. Hvis du har bedre AI, kan du tilbyde bedre produkter. Hvis du har bedre produkter, får du flere kunder. Hvis du har flere kunder, kan du indsamle flere data. Og cirklen starter fra begyndelsen.

Derfor er store platforme som Google, Facebook og Amazon i en fremragende position til at konsolidere og udvide deres overherredømme i de næste par år. I dag har de allerede enorme mængder data, som de bruger til at udvikle bedre og bedre AI-baserede produkter.

Også interessant: Blockchain erstatter Google & Facebook – hvad betyder det for reklame?

Dataene er fanget i siloer

Hvordan kan virksomheder nu indtaste denne cyklus af data, AI, bedre produkter og flere kunder?

Som en lille til mellemstor virksomhed har du en begrænset mængde data i din egen datasilo og næsten ingen chance for at indhente de store.

AI-baseret innovation kunne bevæge sig meget hurtigere, hvis virksomheder kunne samle deres data og dele dem.

Indtil for nylig var det imidlertid næsten umuligt. På den ene side er de tekniske systemer og datamodeller normalt uforenelige med hinanden. På den anden side er de organisatoriske forhindringer endnu mere alvorlige. For hvordan organiserer du et konsortium, der administrerer data fra forskellige parter? Hvem betaler for det? Og hvem driver den database, hvor alle data endelig er lagret? Gensidig mistillid til skuespillerne får ofte sådanne projekter til at mislykkes, før de endda starter.

Blockchain frigør dataene og gør dem anvendelige til AI

Blockchain-teknologi leverer løsninger til både tekniske og organisatoriske problemer, der opstår, når organisationer deler data.

Først i blockchain-netværk isoleres dataene typisk fra applikationerne. Det vil sige, hver bruger kan oprette sine egne programmer til at arbejde med dataene, for eksempel til at bruge dem til AI-uddannelsesformål.

I Blockchain-baseret åbent Bitcoin-netværk har hver deltager fuld adgang til alle (pseudonymiserede) transaktioner. Det er åbent for enhver at analysere dataene eller programmere deres egen Bitcoin banksoftware. Det forrige centraliserede banksystem giver bankerne en fordel, fordi det kun er en oversigt over alle transaktioner.

Som en anden større innovation bruger Blockchain cryptocururrency og Smart Contracts til at levere nyttige koncepter til organisering af markedspladser til data.

Med Smart Contracts kan data mellem leverandører og brugere handles fuldautomatisk og afvikles ved hjælp af kryptovalutaer. Så hvis du har værdifulde data som input til algoritmer til maskinlæring, kan du tjene penge, selvom du ikke bruger dataene selv. En mulig grundlæggende infrastruktur for sådanne datamarkeder udvikles i øjeblikket i Berlin. Det kaldes ‘Ocean Protocol’.

Og for det tredje arbejder blockchain-scenen med kryptografiske metoder, der tillader handel med krypterede data. Ideen bag det: AI-algoritmerne ‘rejser’ til dataene, trænes der, betaler et dataforbrugergebyr og kommer bedre tilbage til deres ‘ejer’.

Selve posterne forbliver, hvor de er, og behøver ikke sendes via det åbne internet til et muligvis upålideligt sted. Dette gør det muligt at bruge meget følsomme data, og selv direkte konkurrenter kan samarbejde uden at skulle afsløre det nøjagtige indhold af dataene.

De nødvendige procedurer er ret komplicerede og ligger uden for denne artikels rækkevidde. Hvis du vil gå dybere, kan jeg anbefale dette indlæg på Medium.

Hvis du ønsker at forblive konkurrencedygtig, skal du bruge AI nu

Begreber som maskinlæring og blockchain benævnes ‘eksponentielle teknologier’, fordi deres fremskridt fremskyndes af de generelle fremskridt inden for computerteknologi.

Derudover forstærker disse teknologier gensidigt: Internet of Things (IoT), milliarder af internetforbundne sensorer, køretøjer og bygninger, genererer enorme mængder data. Blockchain gør det nu muligt at udveksle og bruge disse data mere økonomisk og sikkert. Dette gavner udviklingen af ​​kunstig intelligens. Og det vil igen gøre enhederne mere nyttige i IoT.

Eksemplerne viser, at denne revolution længe har været en del af vores hverdag. Selv virksomheder i medie- og reklamebranchen skal nu arbejde hårdt for at forblive konkurrencedygtige.

Også interessant: vinderne af Blockchain-æraen

Collin Mueller F0 A8452 V1 Små sociale medier
(Foto: Collin Müller)

Om forfatteren: I mere end tyve år har Collin Müller hjulpet virksomheder med at opnå vækst og effektivitet gennem digital transformation. På Blockruption.com blogger han om Bitcoin og Blockchain, og hvordan de store muligheder for denne revolutionerende teknologi kan bruges meningsfuldt. Han er også “grundlægger” af Blockchain Bar, hvor blockchain forklares til lægmanden med et blink.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *