“Medarbejdere vil tro på noget større”

LEAD: Hvordan kommer du i kontakt med emnet “arbejdsgiver branding” i dit professionelle liv?

Nora Heer: Jeg har været med til at opbygge virksomheder i mere end 20 år – nogle gange fra 0 til 900 ansatte. For dette er et stærkt arbejdsgivermærke uundværligt. I dag bliver emnet stadig vigtigere for vores softwarekunder. Hvis du ønsker at positionere dig selv som en attraktiv arbejdsgiver, handler det ikke så meget om at fremstille dit eget brand som et produkt, men i “Krigen for talenter” viser du selv den kræsne generation Y, hvad du har at tilbyde dig selv.

I hvilket omfang er kravene ændret? Hvad er de nye generationers prioriteter?

Heer: Vi ser et stærkere ønske om en balance mellem arbejdslivet og et ønske om personlig udvikling. Generationen Y vil gerne modtage en masse feedback, have mulighed for at gøre en karriere. Hun spørger ikke længere, hvad hun gør for virksomheden, men snarere hvad virksomheden kan gøre for hende.

Hvem og hvor starter vellykket arbejdsgiver branding internt?

udstilling

Heer: Branding af arbejdsgivere adskiller sig ikke fra et normalt marketingkoncept. Det betyder, at når du opretter et arbejdsgivermærkevarekoncept, skal du altid spørge dig selv: hvorfor er min virksomhed? Hvad er visionen bag det? Og hvorfor betaler jeg for virksomheden? Inden for arbejdsgivermærket er medlemskab, identitet og selveffektivitet de tre vigtigste faktorer for at tiltrække ansatte til en virksomhed, men også for at bevare dem på lang sigt.

Hvordan kan disse faktorer anvendes?

Heer: En “hvorfor, hvordan, hvad” -strategi er vigtig for dette. Som medarbejder arbejder du ikke for at få et 9 til 5 job, men fordi du vil tro på noget større. Ideelt set ønsker ledere, at alle skal tro på det. For at skabe denne følelse af identitet i et arbejdsgivermærke er det nødvendigt at gå ind i kernen i denne vision og sikre, at den leves internt på alle områder. Ekstern kommunikation starter med intern kommunikation.

Også interessant: Spis godt, arbejde bedre: Hvordan en app motiverer medarbejderne

Er det også en vellykket strategi at blive opmærksom på ens egne svagheder og at kommunikere disse internt og eksternt?

Heer: Alt, hvad der skaber et brand og kommunikation, græder mere og mere for ægthed. I mellemtiden tror jeg, at mange mennesker er trætte af at betjene de glatte overflader, der ikke længere er troværdige. Især som medarbejder ved du, hvad der ikke fungerer så godt i jobbet. Gennem sociale medier og andre kanaler er det virkelige vigtigere, og det gælder også for arbejdsgivermærket. Selvfølgelig skal du vide, hvad du står for, men også hvor kritikpunkterne ligger. Når det kommer til branding, er de rigtige mennesker og historier, der udgør et brand, langt mere interessante end flade, perfekte reklamemeddelelser.

Hvordan kan man lykkes med at komme væk fra de lave beskeder?

Heer: I mange virksomheder har jeg oplevet, at ikke strategien udvikler arbejdsgiver branding, men med såkaldte klingende teams – dvs. repræsentanter fra forskellige områder og hierarkier – sammen med de ansatte bestemmer, hvad der gør identiteten. Alle burde få en stemme i denne identitet. Her er de herlige historier lige så vigtige som de hårdtarbejdende eller de udfordrende. Alt andet er utroligt.

“Det har været min oplevelse, at enhver form for ændringsproces kun fungerer, hvis den leves fra toppen.”

Hvad er nødvendigt for at gøre det muligt for mindre virksomheder og nystartede virksomheder at sejre mod de store aktører i deres branche?

Heer: Branding af arbejdsgivere lever meget, især i nystartede virksomheder. Enhver, der opretter en virksomhed, afhænger hurtigt af at blive opfattet som en attraktiv arbejdsgiver. Dette er noget, som nystartede virksomheder har lært hurtigt, fordi de altid kæmper for de samme talenter. Derudover er forbindelsen her et vigtigt punkt – familietanken. Derfor er det endnu mere afgørende for SMV’er at adressere deres arbejdsgivermærke. Mange af vores kunder er SMV’er. Enhver, der er udsat for en ulempe med en placering og gerne vil vinde profiler fra et stort marked, kan ikke klare emnet med arbejdsgiver branding. Det handler om opløsning af stive strukturer og styrkelse af sociale forhold. Jeg tror på sociale møder og udveksling – uanset arbejdstid. Personlige bånd forme emnet tilhørighed og identitet i virksomhederne.

Hvordan kan strukturer – især i traditionelle virksomheder – opløses?

Heer: Min oplevelse er, at enhver form for ændringsproces kun fungerer, hvis den leves ovenfra og ned. Det er også vigtigt at give folk tid til at foretage ændringer og introducere dem drop for drop.

Har tyske SMV’er potentiale til at tiltrække unge fagfolk?

Hær: Du må ikke skrabe middelklassen over en kam. Der er store forskelle i innovation og kulturer. Det giver ikke de mellemstore virksomheder retfærdighed, hvis man dybest set taler om rustne systemer – her skal man se meget nøje. Atter og igen bekræfter unge talenter, at der er mange ting, de kan lære i en velfungerende og økonomisk succesrig virksomhed. Selveffektivitet er en stor løftestang her, fordi når unge arbejdstagere ankommer til virksomheder, hvor de føler, at de ikke kan gøre en forskel, forlader de hurtigt. Når SMV’er giver plads til, at unge arbejdstagere kan blomstre og give dem den viden, der har ført til succes, er jeg overbevist om, at de kan tiltrække kvalificerede arbejdstagere.

Hvad er den vigtigste besked, du gerne vil give til mellemstore virksomheder med hensyn til branding af arbejdsgivere?

Heer: Branding af arbejdsgivere har den store fordel, at de investerede omkostninger og kræfter hurtigt kan betale sig. Enhver, der modregner de omkostninger, der ellers er afholdt til rekruttering eller job, der ikke er fyldt, vil komme til den konklusion, at arbejdsgiver branding betaler sig meget hurtigt. Dette er en faktor, hvorfor branding af arbejdsgivere bliver stadig vigtigere inden for virksomhedsledelse i løbet af de næste par år.

Også interessant: “Mange computervidenskabere er frustrerede over jobsøgningen”

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *