25 år Amazon: Fra online boghandlen til en billion dollar-gruppe

I en alder af 30 har Jeff Bezos allerede lavet en stejl karriere på Wall Street, men det er ikke nok for ham. Som vicepræsident for investeringsbank D.E. Selvom Shaw & Co er åben for den finansielle verden, er Bezos fascineret af Internettet og har en stor vision. Sammen med sin daværende kone MacKenzie træffer han en dristig beslutning og bytter sit kontor i en New York skyskraber mod en garage i Seattle. Her begynder historien om Amazon, den største online detailhandler i verden.

“Vores vision er at være den mest kundefokuserede virksomhed i verden, hvor folk kan finde alt, hvad de vil købe online,” siger Bezos. Men han er stadig langt fra det: Den 5. juli 1994 starter Jeff og MacKenzie Bezos en online boghandel. Virksomheden kaldes oprindeligt Cadabra, men omdøbes hurtigt til Amazon. I henhold til Bezos-biografi “The All-Selling Seller” fra 2013 lød Cadabra for meget som kadavre.

Efter ca. et års opstart blev den første bog solgt den 16. juli 1995 til en ekstern kunde, en mere end 500 sider tyk tanke om at tænke. I dag vises en kopi af den ved indgangen til Amazonas hovedbygning i Seattle. Hvad der begyndte med bøger, har i årenes løb udviklet sig til det største internet stormagasin i verden. I dag er Amazon meget mere end det og holder utallige virksomheder i gang med sine skytjenester, der giver start-ups med IT-applikationer og opbevaring på nettet. Med Whole Foods driver gruppen også sin egen amerikanske supermarkedskæde.

udstilling

Ingen ved virkelig, hvad Amazon planlægger at gøre næste

Og Bezos er langt fra at have nok: I streamingbranchen forsøger Amazon at konkurrere med sin førende service markedsleder Netflix; Ved at etablere sin egen leveringslogistik lægger koncernen pres på pakkeleveringsfirmaer som UPS, Fedex og DHL. Ingen ved rigtig, hvilke brancher Bezos vil rykke op næste. I begyndelsen af ​​juni introducerede Amazon en leveringstrone, som forventes at levere de første pakker inden for et par måneder. Det fuldautomatiske og altelektriske “Prime Air” -fly vil i første omgang teste mindre husholdningsartikler såsom tandpasta eller barbermaskine.

I mellemtiden har den hurtigvoksende Bezos-gruppe været på hårdt fod på aktiemarkedet i lang tid på grund af kroniske røde tal, men da Bezos har gjort en konstant fortjeneste, er han blevet Wall Street’s skat. I første kvartal var forretningen fremragende:

Takket være den blomstrende internethandel og blomstrende skytjenester voksede overskuddet med en overraskende stærk 125 procent til 3,6 milliarder dollars (3,2 milliarder euro) år til år, det højeste nogensinde, som Amazon har indtjent i et enkelt kvartal.

Sidste september lykkedes det Amazon som det andet aktieselskab efter iPhone-giganten Apple midlertidigt at bryde det magiske mærke på en billion dollar i aktiemarkedsværdien.

Gruppen var mere værd end de tolv største Dax-virksomheder sammen. I foråret blev der efterfulgt af en anerkendelse fra den amerikanske stjerneinvestor Warren Buffett, hvis berømte investeringsselskab Berkshire Hathaway først købte Amazon-aktier. Den 88-årige aktiemarkedsguru havde rost Bezos før i de højeste toner. Hvad han gjorde med sit firma, “kom tæt på et mirakel”.

Du er måske også interesseret i dette: Streamingtip: Film fra Amazon

Den rigeste person i verden

For Amazon-grundlægger Bezos, løfter investeringerne til hans virksomhed personligt, da han er den største aktionær. I årevis dominerede 55-åringen derfor de rige lister. Ifølge Bloomberg Billionaires Index er hans formue i øjeblikket omkring 120 milliarder dollars. Således forblev han verdens rige mand på trods af en dyre skilsmisse fra MacKenzie, gennem hvilken disse aktier til en værdi af næsten 40 milliarder dollars modtog.

Uden for aktiemarkedet har Amazon imidlertid ikke kun fans. Gruppen beskyldes for at ødelægge detailhandlen med sin store markedsstyrke og lave priser. Selv den traditionelle boghandel i Tyskland ser sig truet. Amazon gør de stationære butikker salgskontroversen: I årevis solgte ingen i dette land flere bøger end online-giganten.

Presset fra Internettet bidrog også til fusionen af ​​boghandlerne Thalia og Mayersche, der annoncerede en fusion i januar. I betragtning af de ændrede forhold i boghandelen er alliancer nødvendige, understregede Thalia CEO Michael Busch. Ellers taber den klassiske boghandel i konkurrence med internationale onlineudbydere.

Også på grund af kontroversielle arbejdsvilkår er der altid kritik af Amazon – som fx fagforeningen Verdi. Amazons mest magtfulde fjende sidder dog i Det Hvide Hus. Den amerikanske præsident Donald Trump skyder gentagne gange mod gruppen, som han blandt andet beskylder for US Post’s økonomiske problemer. Hovedårsagen til Trumps mistanke er imidlertid snarere, at han er i krig med den amerikanske avis Washington Post, som ofte rapporterer kritisk om ham. Arket er privatejet af Bezos.

Du er måske også interesseret i dette: Amazon-chef modstår udpresning af nøgne fotos

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *