Sådan: Scrollytelling

Scrollytelling, den lange form, multimedierapporten – uanset hvad du vil kalde dette format, har den en varieret historie bag sig. Og det i relativt kort tid. Da det episke “Snowfall” fra New York Times dukkede op i 2012, ville alle gøre “snowfall”. Bommen var relativt hurtigt forbi. Årsagen: også “snefald”.

Hvad der lyder skøre ved første og andet blik, er stadig forståeligt. “Snowfall” var en fantastisk historie. Det gør jer til virkelig fanger. “Snowfall” er også en forbandelse. Et benchmark, hvorunder du kan sejle stort set så moderat elegant.

Lad os gå for første gang i denne howto, at du kan se på “Snowfall”, men ikke straks bør sætte standarden for dine egne historier. Hvilket bringer os til kernen i sagen: multimediehistorier er så tiltalende, fordi de tilbyder et utrolig antal muligheder. De er også så vanskelige af samme grund. Måske kender du historien om æselet, der står foran to høstakke, ikke kan bestemme for nogen af ​​dem og til sidst sulte ihjel. Multimediehistorier har meget at gøre med høstakke. Lektion 1 Så du skal beslutte det!

udstilling

Derfor fungerer denne “hvordan man” forskelligt end episoden før. Lad os først tale om det:

Hvilket du ikke skal gøre under ingen omstændigheder

  • Multimedia betyder, at du kan – ikke behøver det. Her er et citat, denne gang fra tidligere kansler Gerhard Schröder: Det gode ved muligheder er, at du har dem. Men det betyder ikke, at du også skal anvende hver af disse indstillinger. Specielt skal du ikke forsøge at hente video, lyd, tekst, billeder og alle de andre smukke gadgets kraftigt. Tværtimod tænker snarere på forhånd, hvilket betyder, at det passer bedst til din historie. Og husk, at du kan overvælde brugerne og således jage den smukkeste historie ud.
  • Longform lyder som længde. Så det skal være langt, stykket. Dette må ikke afskediges, men ikke desto mindre: Longform betyder ikke, at brugeren kommer med uendelig tid og tålmodighed. Så vær venlig, ingen videnskabelige artikler, ingen sværmende tekster, ingen 10-minutters videoer. Sig hvad der er. Gælder også Longform. Hvor lang skal en lang form være? Et spørgsmål, som du hører igen og igen. Enkelt svar: hun behøver ikke at gøre noget. Når det er forbi, er det forbi.
  • Har du ikke en plan? Dødelig fejl i den lange form. Mere end nogen anden historie har du brug for et storyboard.

Den rigtige plan

Hvad vil du, hvad har du, hvad kan du gøre? Før du selv kan besvare disse spørgsmål, skal du ikke komme på arbejde (ideelt set skal du tænke over svarene på disse spørgsmål, før du begynder at producere).

I praksis viser det sig at være meget nyttigt, hvis du tydeligt tildeler hvilken funktion der tager hvilket medium. Excel-fetisjisterne blandt jer vil fejre: Med et lille bord kan du opnå meget. Hvis Excel ikke er nok, eller hvis du bare ikke kan lide det: Med “Storylinecreator” kan du planlægge meget komplekse historier meget godt.

Så konkret: hvilke dele pakker jeg i en video, hvad gør jeg med audios, hvad kan jeg se på fotos? Hvilke funktioner udfører disse elementer? Hvordan forholder de sig til hinanden? Intetsteds skrives det, at hver af disse former skal vises. En multimediehistorie kan fungere godt uden videoer.

Frem for alt skal du se på de planlagte placeringer af begivenheden og hovedpersonerne meget tæt. Lyder lidt som casting, det er trods alt.

Det rigtige hold

Desværre, med en historieplan, er dette komplekse emne endnu ikke der. I stedet for har du brug for, korrekt læst, et team. Fordi der i det mindste ikke har været en eneste ensom kriger til at opretholde en sådan historie (forfatteren er glad for enhver henvisning til historier, der er gået anderledes).

Desværre er der ingen perfekt plan for et hold. Dette varierer fra sag til sag, ligesom historierne altid er forskellige. Derfor skal du derfor tage Excel-regnearket beskrevet ovenfor og tildele de individuelle elementer til de enkelte teammedlemmer. Okay, hvis du kun er to, er det unødvendigt. Ellers, jo klarere er opgaven, og jo flere der er planlagt efter deres evner, jo bedre.

Under alle omstændigheder skulle være der, men en person, der er bekendt med teknologi og programmering. Selvom du kan oprette sådanne historier med et par værktøjer, selv uden programmeringsviden (mere om det senere), ikke desto mindre: Uden nogen med teknisk ekspertise vil du nå dine grænser. Synd, hvis man allerede arbejder på en sådan indsats.

Og ja, øjet lyder: Hent nogen i båden, der er ansvarlig for det visuelle!

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Den rigtige struktur

Når alt dette er gjort, bliver det virkelig kompliceret. Fordi multimediehistorier ikke behøver at blive fortalt på den sædvanlige lineære måde, i en kronologisk rækkefølge. Tværtimod. Scrollyteling betyder at give tilbud til brugeren. Det kan han bruge, men det behøver han ikke.

Dette betyder igen: Du ved aldrig, hvad og hvor brugeren i øjeblikket gør. Så på en eller anden måde skal du gøre det trick, at brugeren kan se på historien fra de mest forskellige variationer og stadig være i stand til at forstå den. Lyder paradoks, ikke? Man beslutter sig for sandsynligvis meget gode grunde til en video, men må derefter antage, at brugeren ikke ser på videoen.

Hvad har bevist sig: Opdelingen af ​​historie i kapitler. Dette har den fordel, at der er noget som en rød tråd, som du kan bevæge dig på. Under alle omstændigheder har jeg endnu ikke set en succesrig historie, der kan give afkald på kapitler (eller afdelinger).

De rigtige værktøjer

Hvis du ikke gør alt internt, har du brug for software, der gør din samling af tekst, billeder, videoer og audios til en smuk historie.

Chattede ud af min egen sybokse: Jeg har endnu ikke fundet den ene software til alle lejligheder. For eksempel er “Pageflow” fantastisk software – hvis du hovedsageligt vil arbejde med videoer, fotos og audios (nøjagtig beskrivelse: her)

Derfor har jeg stadig en anden version i butik med “Atavist”, hvis den skulle være mere teksttung. Dette har altid været let, men Atavist er nu skiftet til den store WordPress-familie. Tilsyneladende ved de ikke, hvad der vil ske. En kombination af WordPress og Atavist kunne imidlertid være spændende. Tidligere brugere kan fortsætte med at bruge Atavist, men nye kan overhovedet ikke logge ind.

Hardt på vej er softwaren “korthand”, såvel som at læse godt om “storyform” og “storybuilder”.

Helt anbefaleligt i denne sammenhæng er webstedet til Matthias Eberl, der altid præsenterer nye værktøjer og udviklinger om emnet. Min anbefaling: Opret prøvekonti og prøv det bare. Fordi jeg ikke kan lide den ene, ubetingede og eksklusive anbefaling.

Men en ting er helt sikkert: når du seriøst har taget hånd om mulighederne for historiefortælling, vil du hurtigt indse, at der aldrig har været så mange gode måder at fortælle historier på.

Og dette perspektiv alene burde være umagen værd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *