Medieuddannelse: “Den vanedannende effekt kan sammenlignes med ethvert materielt stof”

BLEJDE: Medieundervisningens emne bliver ofte forsømt af forældre. Hvorfor er det?

Clara Worlds: Jeg tror, ​​at det ofte skyldes en generel følelse af magtesløshed, hvordan digitaliseringen for sig selv og for børnene skal løse godt. Indførelsen af ​​klart observerede regler for både store og små vedrører primært tidsstyring, den konkrete anvendelse i hverdagen, hvornår, hvordan og hvor.

LEAD: Du har skrevet en vejledning om “digitalisering af børnehaven”. Kan du give et kort overblik over omfanget af den digitale forælder eller barnets hverdag?

verdener: I min bog understreger jeg det faktum, at vi er den første generation, der har adgang til oplysninger om, når de er spædbarn, og i hvilken form de digitale medier kommer ind i børnehaven. Vi har selv ingen rollemodeller og idealer i denne henseende. Jeg synes, det er meget vigtigt at være opmærksom på det faktum, at mennesker i dag stimulerer en længsel efter digitale medier, før vi kan læse, skrive, tænke og endda tale – inden de er to år.

udstilling

Så snart skærmen får større betydning, går den uden undtagelse fra smartphonen og allestedsnærværende. Det digitale “børnevenlige læringsprogram” er begyndelsen. De, der bringer digitale spil i børnehaven, kan se, at maleri, leg og fysisk aktivitet i virkeligheden er langt mere stressende end at “hænge på sofaen”.

Du er måske også interesseret i dette: Undersøgelsen viser – børn bliver i stigende grad digitale

Print Clara Worlds 16119 Foto af Saskia Uppenkamp
Psykologen Clara Welten har vejledningen “Digitaliseringen af ​​børnehaven – at bo sammen eller ved siden af ​​hinanden findes?” skrevet. (Billede: Saskia Uppenkamp)

BEGRUNDELSE: Fra psykologens synspunkt: Hvad gør denne “over-digitalisering” for os og frem for alt for barnets hjerne? Hvornår taler du endda om en digital afhængighed?

verdener: Over-digitalisering er ankommet, når børn ikke higer efter noget andet end at tænde for det digitale medium. Da barnets hjerne stadig udvikler sig og langt fra er færdig, er det digitale medium fuldt involveret i udviklingsprocessen og kan ændre det både psykologisk og neurodidaktisk. Læring til at dechiffrere følelser, empati og medfølelse med at lære kommunikation – alt dette er mentalt og neurologisk op til 18 år i processen.

Afhængighed har altid noget at gøre med tomhed for at udfylde den. Hvis hjertet og sindet endnu ikke er næret og modent, kan det virke logisk at bygge bro over følelser af knaphed den hurtigste og nemmeste måde: skærm. Men neurologisk og psykologisk udvikling betyder at arbejde med friktion og modstand. Lad mig sige det på denne måde: Hvis der altid er dåse på hylden, behøver jeg ikke at lave mad.

BEGRUNDELSE: Hvor mener du, hvor er de største farer for familien i det daglige digitale liv? Hvad kan være misbrug af Smartphone og Co. for psykologiske konsekvenser?

verdener: Den største fare ligger i “for tidligt og for meget”. Hvorfor? Da manuelle spil, brætspil og fysisk aktivitet er mere udmattende end brug af skærmen, finder små børn sig ofte “kede sig”, så snart de ikke længere er digitalt engagerede. Som G. Hüther opsummerer så smukt, er hjernen på “envejsgaden med mindst modstand.”

Den følelsesmæssige fare er følelsen af ​​længsel, der bliver en afhængighed, når en skabt tomhed skal udfyldes. Vi ved alle det: at slukke for enheden forlader os ofte alene, ensomme, uforbundne og utilfredse – hvorfor vi vil tænde den igen igen. For børn, der endnu ikke har udviklet nogen bevidsthedsstrategier, er det endnu mere synligt. Resultatet er en søgeeffekt, der kan sammenlignes med ethvert materielt stof.

Du er måske også interesseret i dette: Smartphones, Social Media & Co – Fordele og farer for børn

LED: Ofte er forældrene ikke mindre digitalt afhængige end deres børn. Hvor kan forældre nærme sig for at være en bedre rollemodel for deres børn? For eksempel, ville en delt familie-pc være bedre end en bærbar computer?

verdener: De etablerede regler vedrører forældre og deres børn. Konkret betyder det, at den travle far bare ikke tjekker de første mails ved morgenbordsbordet og sender meddelelser, og at moren bare ikke løber til smarttelefonen til middag, når den ringer. Almindelige time-outs er en del af sameksistensen af ​​familien, det rum, der alligevel sjældent skal installeres.

At være en rollemodel betyder, at vi kan leve med og især uden. At vi voksne er i stand til at slå flytilstand flere gange om dagen. At vi selv er i fuld tilstedeværelse med vores børn uden at skubbe til enheden. Og mens vi regulerer os selv midlertidigt, så gør vi det med barnet. Generelt er din egen digitale enhed så sent som muligt! At bruge en familie-pc derhjemme er en mulighed.

BLEJE: Mange forældre er overvældede, når det gælder for eksempel håndtering af smartphones. Selv grundskolebørn har deres egen telefon, så forældrene kan veje i sikkerhed. Er der nogen aldersanbefalinger om hvornår børn psykologisk må have deres egne digitale ledsagere?

verdener: For at tilfredsstille nogle forældres sikkerhed kan det være en mobiltelefon, og det behøver ikke at være en smartphone. Forældre kan også bekymre sig om denne følelse af sikkerhed, hvad enten det er ægte eller en fantasi og handle i overensstemmelse hermed: Har min grundskole virkelig brug for en mobiltelefon?

Aldersanbefalingerne er langt fra hinanden. Manfred Spitzer taler for eksempel om det trettende leveår. Realistisk tror jeg: Smartphone ikke før 10. år. Hvorfor? Intet barn er selvstændig erhvervsdrivende af det digitale spil eller chat fra. Lad os være tydelige: Så snart smartphonen er købt, vil der være konflikter, det vil sige grundlæggende debatter. Som et tip: I dag kan skoler, forældre og studerende også stå sammen og åbent udtale regler om brugen i skolegården med hensyn til lektier og fritid.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *