Digitalisering af sport: Gennemsigtige atleter for masserne

Sporten bliver digitaliseret: big data, intelligente algoritmer og cloud computing skal tage flere beslutninger i fremtiden om succes og fiasko. Og desuden skulle de bringe næsten profetiske forudsigelser, som atlet til sidst når en vinder forlader banen, banen eller racerbanen.

Et af de mest bemærkelsesværdige fremskridt med denne sportslige digitalisering foregår i øjeblikket i Formel 1. Virksomheden samarbejder med Amazon Web Services, en af ​​verdens største cloud-udbydere. “Alliancens hovedformål er at give fans uovertruffen racingindblik og ny analyse,” sagde Pete Samara, direktør for innovation og digital teknologi til Formula One.

Hver racerbil er udstyret med over 200 sensorer

Målet er at behandle de data, der genereres på racerbane i realtid, og at sammenligne dem med data fra over 65 års racinghistorie. Det er let at se, hvorfor virksomheden bruger sky-tjenesterne: Hver racerbil er udstyret med over 200 sensorer, der kontinuerligt registrerer relevante testdata.

udstilling

“I et og et halvt løb genereres omkring 250.000 gigabyte data,” siger eksperten. Kun den øgede computerkraft i skyen muliggør deres behandling i realtid.

På baggrund af disse analyser, blandt andet under løbet, beregnes det optimale tidsvindue for pitstop og dækskift. “Derudover kan vi nøjagtigt analysere førernes præstation sammenlignet med tidligere løb og dele denne evaluering med fansen i realtid,” forklarer Samara. Målet er at give tilskuerne forudsigelser om de taktiske manøvrer og strategier for holdene og chaufførerne, som til sidst kan gøre de afgørende split sekunder til sejr.

Også interessant: digitalisering i sport: fan og spillere kommer tættere på

“Kun på denne måde kan vi holde fans i fremtiden”

En af de mest fremtrædende fortalere for sådan realtidsanalyse og forudsigelser er Mati Kochavi, administrerende direktør for sikkerhedsfirmaet AGT International. “Folk ser ikke længere sport, som de plejede at gøre,” sagde den excentriske milliardær i Las Vegas i slutningen af ​​2017 på Re: Invent, verdens største cloud-messe. “Seerne ønsker simpelthen flere højdepunkter, intelligent analyse, der giver hidtil uset indsigt bag sportens scener.”

Skjult i en kedelig murbygning i hjertet af Darmstadt industripark, arbejder virksomhedens laboratorier med snesevis af videnskabsfolk for at gøre Kochavis vision til virkelighed.

Det handler om at forbinde de mest forskellige sensordata: udseende, kropsholdning, ansigtsudtryk, bevægelser og hjerteslag hos atleterne. Der findes også data fra miljøet, såsom temperaturen eller mulige trykændringer.

Kochavi viste, hvordan dette skal bruges i sport under sin præsentation på Re: Invent. Mens de er på scenen, står to UFC-kampsportkæmpere overfor hinanden i en showkamp, ​​giver sensorer realtids futuristisk indsigt i handlingen. Algoritmer analyserer atleternes følelser, slagernes styrke og nøjagtighed, mulighederne for et comeback og endda indflydelsen af ​​fanreaktioner på kampene.

“Det er den eneste måde, vi kan holde fans i fremtiden på, det er det, vi har brug for, uden tvivl om, at vi kommer til at revolutionere branchen,” siger Kochavi i et interview.

Er sporten analyseret ihjel?

Mens nogle ser ud til at være overbevist om fordelene ved en sådan analyse, advarer andre mod at afmystificere sport gennem inflationær databehandling.

“Der er en risiko for, at dette bliver overdrevet – og analyseret sporten ihjel,” siger Peter Havart-Simkin, analytiker for markedsundersøgelsesfirmaet Gartner.

Derudover skal de data-genererede forudsigelser behandles med forsigtighed i den aktuelle forskningsstat. “Falske forudsigelser hjælper ikke fansen,” dømmer Havart-Simkin.

“Det er realtidsfremstilling på et nyt niveau”

Men selvom fordelene for fansen endnu ikke har vist, er den digitale transformation for Formel 1-holdene længe blevet uundværlig. “Takket være skyen designer de nu en ny bil om en måned, og hvad der ville have taget syv uger i vindtunnelen, kan nu beregnes på 18 timer,” siger analytikeren.

Team McLaren alene foretog 40.000 ændringer til sine to racerbiler sidste sæson, matematisk set, en opdatering hvert 20. minut. “Det er realtidsproduktion på et nyt niveau,” siger Havart-Simkin.

Mens holdene håber at få en fordel med teknologien, ser formlen 1 selv ud til at ville gøre det modsatte. “Faktisk bruger vi racedataene til at bringe fairness og lige muligheder ind i løbet,” siger Pete Samara.

Racedataene er beregnet til at kaste lys over, hvorfor nogle biler vinder markant oftere end andre – og dermed hjælper med at oprette regler, der forhindrer en sådan dominans. “Vi ønsker at skabe de betingelser, under hvilke alle hold vil være i stand til at vinde,” siger Samara.

Også interessant: sport bliver digital

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *