Opstart hjælper autonome biler med at se

“Vi ønsker at hjælpe med at genoverveje mobilitet og sætte os i spidsen for udvikling,” siger Till Kaestner, medstifter af opstart Artisense. Med softwaren fra Artisense skal køretøjer og robotter lære at “se” og navigere autonomt i netværksbyer.

I et pilotprojekt i Berlin sætter Artisense i øjeblikket sin teknologi på prøve med sine partnere – og ønsker at sætte en standard i branchen.

Takket være sofistikerede algoritmer skaber softwaren nye 3D-kort med relativt lille indsats. Omfattende og fotorealistiske 3D-billeder har ikke brug for det, selv dyre hardware kan undgås.

Maskiner skal ligne mennesker

Målet er at give maskiner mulighed for at se, hvordan folk ser ud, siger Kaestner. Og: “Hvad vi kan gøre, de store kan ikke.” I modsætning til koncepter, der er baseret på fotorealistiske repræsentationer for det menneskelige øje, skaber softwaren til Artisense tinkerers et komplet gadebillede i en 3D-sky af enkelte prikker under kørsel.

udstilling

Store billedfiler er passé. Kunstig intelligens muliggør dynamisk 3D-kortlægning og lokalisering i realtid på kortet, forklarede Kaestner. Beregningerne kunne udføres på en konventionel computer i bilen, et GPS-signal er ikke påkrævet – ikke engang brugen af ​​dyre sensorer såsom lidarsystemer.

Også interessant: Autonom kørsel: Hvem ejer dataene?

Hvordan kan køretøjer faktisk bevæge sig autonomt i tæt trafik i byer? En hel række virksomheder arbejder i øjeblikket intensivt med udgangspunkt i dette. Til overvågning af verden har f.eks. Erhvervsområder som Here, TomTom eller Google skabt omfattende kort i årevis. I stedet kører de køretøjer udstyret med laserradarer (Lidar), andre kraftfulde sensorer og kameraer gennem gaderne.

Den vigtige ting er, at resultatet er kort med høj præcision, der er beriget med yderligere data i realtid. Dette giver autonome køretøjer mulighed for at reagere på uforudsete ting i trafikken. En af udfordringerne er imidlertid håndteringen af ​​meget store mængder data, der er resultatet af de fotorealistiske billeder.

Konkurrenter som Intels Mobileye har udviklet specielle chips og algoritmer til databrug. Og det californiske firma CivilMaps bruger såkaldt Edge Computing til håndtering af databjergene, hvor dataene ikke længere kan behandles centralt i skyen, men snarere decentralt.

“Vores hardware passer i enhver bil”

Virksomheden Artisense omkring München-professor Daniel Cremers bruger til deres optagelser, i modsætning til andre tilgange ganske enkel hardware, som også i princippet kan integreres i enhver bil – og ifølge Kaestner er meget billigere.

Udstyret til de første køretøjer, der sendte Google til deres Streetview-kort på vejen på det tidspunkt, havde kostet cirka en halv million dollars, siger Kaestner. “På den anden side passer vores hardware ind i enhver bil og er allerede omkring 100 gange billigere.”

I hjertet af systemet er software og kunstig intelligens. Det gør det først muligt at generere realistiske og computerlæsbare 3D-modeller af miljøet i realtid.

Også interessant: BMW-chef: “Vi er i en teknologikrig”

I Berlin har udviklerne fundet partnere gennem Deutsche Bahns åbne innovationsplatform Beyond1435. Pilotprojektet inkluderer også Siemens, Bombardier og genvindingsfirmaet Alba. Bombardier er bekymret for den videre udvikling af sikrere jernbanesystemer, bedre hindring og fareopdagelse eller selvlærende chaufførassistentsystemer.

“Vores største bekymring er trafiksikkerhed,” siger Carla Eysel, digital ekspert og medlem af managementteamet på Alba. “Når biler og lastbiler, såsom vores bortskaffelsesbiler, navigerer sikkert, har autonom kørsel en stor fremtid.”

Artisense, med hovedkontor i Palo Alto og med kontorer i München, blev grundlagt i 2015 som en spin-off af det tekniske universitet i München. CEO Andrej Kulikov bringer mere end 15 års erfaring inden for bilindustrien, inklusive hos Audi.

Kortlægningen af ​​Berlin

Siden januar har køretøjer, der er udstyret med Artisense-teknologi, været på vej til kortlægning af Stor-Berlin, og inden marts er der planlagt pilotfase med 3D-kortlægning.

“Vi er meget tilfredse med fremskridtene med pilotprojektet,” siger Kaestner. “Hver dag kører vi omkring 400 kilometer i Berlins gader med vores køretøjer.” De tekniske systemer var robuste, og kvaliteten af ​​sensordataene og 3D-rekonstruktionerne var lovende.

“Nu er det vigtigt at afslutte kortlægningen af ​​Berlin så fuldstændigt som muligt og derefter fortsætte med at arbejde på de konkrete applikationsscenarier med indfangede sensordata.”

Også interessant: Hvordan hackere kan kontrollere netværksbiler

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *