Sundhedsrisiko Instagram: Hvis du ruller for meget, bliver du syg!

Næppe vågnet op, det første greb om telefonen. Tjek Instagram, Facebook og Whatsapp i en kort periode. Schwups, 30 minutter væk. Næsten intet fungerer uden vores smartphone. Fordelene opvejer, og endnu flere og flere klager over nervøsitet, humørsvingninger og følelsen af ​​at gå glip af noget. Især Instagram lader Fomo (frygt for at gå glip af) vokse. Er appen skadelig for helbredet?

Vanessa Häusler har undersøgt dette. Som kandidat i uddannelsen Medier og kommunikationsstyring ved SRH Fernhochschule,
33-årig i sin bacheloropgave “Virkningen af ​​sociale netværk på sundheden for brugere af Generation Y ved hjælp af eksemplet med det sociale medieværktøj Instagram” risikoen for sundhed Instagram under lupen. Hendes konklusion: Vi er alle mere afhængige end vi tror!

LEAD: Hvordan kom du på emnet “sundhedsrisiko Instagram”?

Vanessa Häusler: Da jeg også bruger Instagram professionelt til min arbejdsgiver, var det tydeligt, at min bacheloropgave også skulle dække emnet Instagram. Sidste år læste jeg en masse udbrændingsartikler på Instagram og sociale medier, som jeg besluttede selv at tackle emnet Instagram sundhedsrisiko.

udstilling

LEAD:De interviewede 300 kvinder og mænd til deres undersøgelse. Kan du sige mere om deltagerne?

Häusler: Deltagerne var alle unge Generation Y. Født mellem 1981 og 1995 er de de yngste, der bruger deres smartphone såvel professionelt som privat i dag og er også i mængden på Instagram. Faktisk havde jeg flere kvindelige efterforskere. 80 procent af de adspurgte var kvinder. Derudover var det hovedsageligt studerende og folk med akademiske titler.

Hvad var de vigtigste punkter, der kom frem efter undersøgelsen?

Häusler: 75 procent af alle deltagere sagde, at de bruger Instagram hver dag. For de fleste bruges appen til netværk med andre, men også til selvrealisering og til en følelse af fællesskab. Det skiller sig imidlertid ud, at brug af appen for de fleste er vokset til utilfredshed med ens egen krop og ens eget liv. Andre klagede over manglende søvn, mentale problemer, men også følelser af ensomhed og utilfredshed. 47 procent sagde, at de synes, de bruger for meget tid i appen. Seksogtredive procent bekræftede, at de har en øget sans for at gå glip af noget, hvis de ikke regelmæssigt tjekker Instagram. Og faktisk sagde 60 procent, at de så risikoen for udbrænding på sociale medier. Mange er opmærksomme på sundhedsrisikoen, reflekterer deres brug – og ændrer stadig ikke noget.

LEAD: Hvilke overraskende resultater kunne du stadig finde?

Häusler: 64 procent af de adspurgte sagde, at de åbner appen i sengen eller umiddelbart efter at have rejst sig. På samme tid sagde 70 procent, at de let kunne klare sig uden Instagram.

BLEJE: En selvmodsigelse, ikke?

Häusler: Bestemt. Jeg tror, ​​at mange ikke rigtig sætter pris på virkningen af ​​Instagram og andre sociale medier på dem. Selvfølgelig tror du, selvfølgelig, jeg har ikke brug for denne app overhovedet, men faktisk er vi alle temmelig afhængige.

FØREL: Hvorfor tror du, vi er så pressede af de sociale medier?

Häusler: Fordelen ved sociale medier er den hurtige formidling af information, udveksling af viden og deling af store oplevelser. Hver berømthed, enhver virksomhed og vores venner er repræsenteret i disse netværk, hvor hver af os bliver adresseret på en eller anden måde.

LEAD: Og så kommer FOMO og Social Media Burnout på hinandens måde?

Häusler: Præcis. På grund af de mange smukke billeder af fantastiske steder, smukke mennesker og altid bare godt humør, sætter vi spørgsmålstegn ved vores eget liv. Resultatet: Fomo – og i værste fald en udbrænding på sociale medier.

Også interessant: Vores hjerne i den digitale konstante stress

FØR: Hvordan påvirker det den enkelte?

Häusler: Med frygt for at gå glip af, frygt for at gå glip af noget, opstår presset, at du altid skal kigge ind i appen, altid ønsker at holde dig ajour. Derudover har vi så mange valg, vi f.eks. Kan følge, at vi konstant er bekymrede for at tage det forkerte valg. Samtidig kan FOMO også udtrykke sig anderledes – i forhold til vores egne liv. Hvis du konstant overvejer andres angiveligt store liv på Instagram, virker dit eget liv pludselig frygteligt normalt. Du føler dig udelukket, du er bange for at blive afvist og pludselig vil du have en influencestjerners liv. Bundtet kan have indflydelse på psyken.

LEAD: Og ved udbrænding på sociale medier?

Häusler: Social Media Burnout er udviklingen af ​​normal udbrændthed. Instagram beder konstant om vores opmærksomhed, og på samme tid er vi forpligtet til at levere nyt indhold igen og igen. Hvis man ikke tåler dette pres, kommer man hurtigt i en nedadgående spiral af tab af koncentration, nervøsitet og selvværd. Presset spiser bogstaveligt talt en op. Især påvirkere har brug for flere og flere pauser på sociale medier, fordi den konstante online eksistens har sin pris.

“Det er skræmmende, hvilken indflydelse denne app har på vores liv”

LEAD:Men Instagram kan ikke kun være en fare for os, men også for andre. Hvordan bliver det problematisk?

Häusler: Præcis. Turisme klager over Instagram. Mange steder oplever kun en hype takket være appen, der tiltrækker masseturisme til steder, der slet ikke er skabt til den. På samme tid – og dette er absurditet – er der nu hoteller, der tilbyder, at du kan slappe af der og tage dem til at lægge fotos på Instagram-kanalen. Det er skræmmende, hvilken indflydelse denne app har på vores liv.

LEAD: Hvad synes du om unge mennesker, der elsker Instagram, men stadig er klar over, at de er utilfredse?

Häusler: Sørg for at afspejle din egen brugsadfærd og spørg dig selv: Hvorfor er jeg utilfreds? Hvis jeg har svarene, er jeg nødt til at reagere og ændre min opførsel. For eksempel er der apps, der kun låser andre apps i en bestemt tidsperiode. Du kan også skjule appen i en undermenu, så adgang er ikke så let. Underretningerne kan slukkes, du kan deaktivere bestemte kanaler og dybest set bare mere bevidst håndtere appen.

FØR: Hvor går fremtiden efter din mening?

Häusler: Jeg tror, ​​at på lang sigt vil vi alle uddanne os til at være mere opmærksomme på sociale medier. Initiativet fra Instagram til at skjule lignende går allerede i retning af Social Wellbeeing. Instagram er også klar over, at noget skal ændres.

Du er måske også interesseret i dette: “Instagram er blevet den mest relevante influencer-platform”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *