Dejlig sved på Instagram

Musklerne overses ikke. Ved den lyseblå bås fra en proteinshake-maker strammer Sophia Thiel hendes biceps stolt – som en stor vægfigur, fordi influencer med 1,3 millioner Instagram-følgere er syg og ikke på lokation. På den tilstødende stand på Köln fitnessmesse Fibo er der lyserøde konkurrenceprodukter, der er nogle internetstjerner, der boltrer sig kropsligt. Florian Buchholz alias “flow_bu”, så hans Instagram-genvej, står der og viser sine stærke overarme i en ærmeløs skjorte. Buchholz, Thiel og alle de andre påvirkere har én ting til fælles: De er først og fremmest kendt for unge mennesker – og bliver stadig vigtigere for markedsføringen.

Influencører får fitnessindustrien til at blomstre

I deres videoklip på nettet giver influencere råd om ernæring eller den rigtige træning – det forklarer for eksempel, hvordan sportsposen er bedst pakket og hvordan kvinder ser godt ud, mens de sveder. Og frem for alt er influencerne entusiastiske over træningen og de produkter, de reklamerer for, samt fitnessprodukter, kosmetik, barbermaskiner og sportstøj. Med denne reklame yder de deres bidrag til boom i fitnessbranchen – hvor stort det er, men er kontroversielt.

udstilling

Den eneste ting er klar: fitnessindustrien blomstrer. 11,3 millioner mennesker i Tyskland er medlemmer af et studie, og hvert år er der cirka en halv million mere. Den årlige omsætning af planterne steg i 2018 med 2,5 procent til 5,3 milliarder euro, som en industriundersøgelse fandt.

Årsagen til stigningen, er eksperterne enige om, er tendensen mod et sundere liv. Derudover ser branchen sig bedre positioneret end tidligere på grund af høje investeringer. Ikke kun operatører som McFit, Clever Fit, Holmes Place, Fitness First og Just Fit drager fordel af den højere efterspørgsel. Producenter af ernæringsprodukter, der kan købes i studios og i detailhandelen, deltager også i denne succesbølge.

Du er måske også interesseret i dette: Influencer Marketing: Tre tendenser for 2019

Fitness som statussymbol

Et ungt publikum kommer i fokus, især teenagere. De er internetbevidste og orienterer sig også mod påvirkere. Hvis du kan se dem på nettet, når du sveder, kan det være en impuls til at forlade hjemmesofaen og gå på sport – uanset om du er i parken eller i et studie, så logikken. Generelt bevæger industrien sig klart i retning af den unge målgruppe, siger Ingo Froböse fra Sport University Köln. “Træning eller fitness er der et statussymbol, Instagram spiller en kæmpe rolle.”

Joost van Treeck fra Fresenius University of Applied Sciences bekræfter, at påvirkere har mere troværdighed med deres tilhængere end klassiske reklametal, da de iscenesatte “en slags live sæbe” på Instagram eller Youtube. “Det ser ud til, at tilhængerne deltager i påvirkernes liv som i en vens liv.” De er således modtagelige for reklamemeddelelserne end normalt.

Så hvis en influencer gyser rundt om et produkt, er chancerne store for, at hans tilhænger indtager denne holdning – hvis han ikke gjorde det, ville det føre til kognitiv spænding og mental afstand til influenceren, forklarer erhvervspsykologen. Fanerne ønskede dog at undgå en sådan afstand. Influencere er nu en armatur i marketingmixen.

Influencere tilskynder ønsket om at gøre noget for ens eget helbred og udseende

Pålidelige tal på spørgsmålet om, hvor stærkt fitnessboomen er drevet af netværksbevidstheden, er der ikke. “Allerede før påvirkernes optræden […] er antallet af medlemmer i tyske motionscentre steget,” siger Alexander Wulf fra arbejdsgiverforeningen for tyske fitness- og sundhedsfaciliteter (DSSV). Influencere har begrænset indflydelse, men: “De tilskynder til et ønske om at gøre noget for deres eget helbred og udseende.” Faktum er, at kæder arbejder tæt sammen med internetbegreberne – nogle gange strømmer penge, nogle gange kan de bruge systemet gratis og lave deres optagelser der.

Gennem internetkontakt med influencere kan du få koder, hvilket gør klubmedlemskab billigere. Så der er tal for at bevise den direkte virkning af samarbejdet. Men informationerne forbliver vage.

En vandt “nogle” nye kunder på denne måde, siger en talskvinde fra Köln-studiokæden Just Fit. Virksomheden samarbejder med omkring 20 påvirkere. Fitness First ser også samarbejdet med netværksstjernerne som positivt: “Emnet for anbefalingsmarkedsføring kan således leves på en helt ny måde.”

Hvad dette betyder afsløres, når influencer-søsterparet Alina og Alexandra Schulte inviterer til fotosession med fans. Publikum er ophidset, slangen til mobiltelefonbilleder slutter aldrig. Den 27-årige Rebecca, der hvert år ankommer fra Hannover, er begejstret: “Alina er så autentisk.”

Du er måske også interesseret i dette: Influencere & virksomheder: Data er den nye valuta!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *