Sådan gør du: Mobil rapportering (II)

Når man taler om mobilrapportering, tænker mange først på video. Ikke uden grund. Fordi intet emne har gjort overgangen til mere mobilitet mere synlig end videoer. Både for brugerne og for dem, der bygger indholdet. Derfor i dag i anden del af emnet “Mobil rapportering”: Videoer.

Videoer – de plejede at være mere eller mindre låst i tv’et. Hvis du ville se noget med bevægelige billeder, havde du brug for et tv. Hvem ville producere videoer, havde brug for tungt udstyr. I øvrigt har de dage, hvor mobilvideoer blev betragtet som en luksus for de privilegerede få, ikke været i så lang tid.

I mellemtiden er det at flytte billeder på smartphonen hver dag (man våger næppe at skrive en sådan bullock). Men hvad betyder det, bevægelige billeder? Med det klassiske tv har så meget at gøre som en oller Nokia-knogle med iPhone X. I mellemtiden er mottoet: Fra smartphonen til smarttelefonen – og hvis det kun er et snit på 15 sekunder. Men det kan også være en to-timers livestream. Det er det, der gør sagen så kompleks. Og så spændende.

udstilling

Hvorfor faktisk: Mobilvideo?

Ganske enkelt: Fordi intet fungerer så godt på smartphonen som en video. Okay, det kan være for dristigt nu. Men lad os sige dette: videoer på smartphonen er gode ting. Folk kan lide at se på hinanden. Og det er relativt let og hurtigt at fremstille.

Har du for nylig læst, at nyhedsvideoer ikke går så godt? Ret. For øvrig viser dette også problemet med video: Du har lov til at gøre alt. Men lad det ikke se ud som tv for himlenes skyld.

Hvis du tager højde for det, har du en stor chance for at få et godt publikum med videoer. Fordi der ganske enkelt er ting, der kun kan beskrives korrekt med billeder. Men ord og tekster når nogle gange meget naturlige grænser. Eller har du nogensinde prøvet at sætte Kroos frispark i ord?

Når det er sagt, er der ingen kanal, der ikke er meget afhængig af videoer. Frem for alt i de sociale netværk er korte videoer noget som den (ikke så) nye statusmeddelelse.

Omvendt er dette blevet synonymt på producentsiden: Hvor det engang var brugt til at tage lange og tidskrævende produktionstrin, kan du i dag direkte i og med apps til at filme eller streame. Mobilvideoer er blevet flere og flere realtidsoptagelser. Næppe sket, allerede online. Det forklarer sandsynligvis også, hvorfor du kan lave mobilvideoer uden at være i stand til at gøre meget mere end blot at klikke på en knap i en app. Selvfølgelig skader det ikke at være lidt mere end at fange den rigtige knap. Men det ændrer ikke det faktum, at produktionen er blevet lettere end nogensinde før. Og at du potentielt kan generere en enorm mængde rækkevidde med temmelig enkle midler.

Hvad kan mobilvideoer gøre?

Der er et lignende svar på dette spørgsmål som i sidste uge: alt har en tendens til at være. Af tekniske grunde behøver ingen at bruge noget andet til videoer i andet netværk end et mobilt udstyr. Men naturligvis bliver fordelene ved mobilvideo kun rigtig interessante, når de produceres til mobile platforme og til sociale medier (som ofte er næsten kongruent). Dette skyldes hovedsageligt, at du kan uploade dem uden stor indsats og uden kedelig redigering.

Du kommer næsten uundgåeligt til et andet punkt: live streaming. Formodentlig er potentialet ved live streaming stadig undervurderet. Fordi indtil videre var livestreams håndterbare gode. Du har bare et kamera med dig og lader det køre sammen. Hvis det gode, gamle fjernsyn var blevet behandlet på samme måde kærløst med live begivenheder, ville det snart have været død igen. Faktisk har mange livestreams på nettet ikke meget at gøre med begivenheder. Men du kunne ændre det hurtigt. Min personlige gæt: det vil snart være tilfældet.

Hvad har du brug for som basisudstyr?

Igen, som i den sidste uge igen antydningen: Hver video kan kun være så god som hans kamera. Det skal du huske, når du beslutter dig for udstyr. Ellers: mikrofoner og stativer. Se også den første del af “Sådan” -serien om mobilrapportering.

I ganske lang tid har jeg givet mig selv luksusen af ​​en gimbal. Enklere ord til det: stabilisatorer. Så vi er ikke under mistanke om reklame: Der er nu et antal modeller, der er i prisintervallet mellem 150 og 250 euro. Jeg vil ikke sige, at der er væsentlige forskelle.

Gimbals er ikke et rent legetøj. Tværtimod: Ikke kun at du får mere stabilitet i billederne med en gimbal end når du vender dem ud af hånden. Gimbals har en mærkbar effekt, især når det kommer til bevægelser: Ved panorering eller kørsel mærkes brugen af ​​en gimbal øjeblikkeligt.

Tror du ikke det? Se (modellen der præsenteres der er forresten den, jeg også bruger):

Ikke desto mindre et tip mere: Håndteringen af ​​en gimbal skal du træne lidt, så du får virkelig rene billeder.

Hvilken software skal være på mobiltelefonen?

For første gang i denne serie, at en træt “afhænger af det “ kommer som svar. Men faktisk er der en afgørende forskel mellem iOS og Android: iOS har ret klare og ukontroversielle anbefalinger. På Android har jeg dog altid indtryk af, at du taler om “bedst af det værste ” debatteret.

Lad os starte med iOS: “IMovie” Her er stadig målet for alle ting, hvis du vil opbygge noget mere detaljerede indlæg på telefonen. “iMovie” er et fuldt udbygget redigeringsprogram, som du kan gøre med noget som helst. Gamle, men virkelig bevist.

Dyrt, men meget høj kvalitet: “Luma Fusion “. Koster kun 22 euro. Og på telefonen er det næsten for meget, men næsten ideelt på iPad. Men kun det værd, hvis du virkelig ønsker at lave detaljerede historier. Ulempen, ligesom med “iMovie”: der er hidtil kun til iOS.

For Android er sandsynligvis “Filmic Pro “ Det første valg, hvis du virkelig ønsker at producere professionelt (ca. 13 euro). Appen har samme kvalitet som “Luma Fusion”. Hvad fordele og ulemper hurtigt sammenfattes: Selv “Filmic Pro” er kun værd for folk, der ønsker at skære “rigtigt”.

Ellers er der, komplet sagt, en hel række andre programmer, der er et sted mellem 5 og 10 euro. Og selvfølgelig kan du også arbejde med dem. Men virkelig forbløffende synes jeg ingen af ​​dem (dårlige men ikke synonyme).

Imidlertid kan man hurtigt forlade ligaen for de “rigtige” redigeringsprogrammer og komme til apps, der er meget slankere, men også meget mere begrænsede. I princippet kan de ikke meget mere end at sammenkæde et par klip, redigere dem grundlæggende og indstille dem til en smule. I nogle tilfælde er det nok. Personligt kan jeg lide “WeVideo “ ganske glad, fordi appen kan gøre lidt mere end sådanne rene klippemaskiner. Ikke desto mindre er det stadig relativt let at bruge.

Et par eksempler uden vurdering: Adobe Premiere Clip, Adobe Spark, Apple Clips. Ideen er altid den samme: at lave bevægelige billeder så hurtigt som muligt, så enkle som muligt, hvilket fungerer godt frem for alt i sociale netværk og på mobiltelefoner. I betragtning af, at sådanne apps er meget ens i sidste ende: ingen anbefaling til dette eller det. Du skulle have noget, men bestemt, hvis det kun er fordi det er tullet at lave et 45 sekunders klip med et fantastisk redigeringsprogram ,

Og hvad koster det?

Citatet her henviser faktisk kun til det udstyr, der er nødvendigt til video, så smartphonen er allerede udregnet. Gimbal, stativ, en all-round mikrofon, et par apps – alt dette koster sammen, det er baseret på gennemsnit omkring 300 euro. Som altid er dette lidt billigere og meget dyrere, men med disse penge skal du få et meget anstændigt og under alle omstændigheder tilstrækkeligt udstyr.

Christian Jakubetz er journalist, konsulent (Jakubetz & Laban) og underviser.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *