Med barrierefri webudvikling til tv-programmet for synshandicappede og hørehæmmede

Ifølge de nylige tal fra den tyske døveforening lider næsten en ud af fem tyskere af høretab – omkring 140.000 er helt afhængige af tegnsprog tolke eller undertekster. Samtidig er der omkring 350.000 mennesker, der har en synsnedsættelse og derfor har brug for yderligere akustiske oplysninger, ifølge statistikker over alvorligt handicappede. De vil alle deltage i det sociale liv og gøre det gennem tv.

Desværre har det været umuligt for dem hurtigt og nemt at finde ud af, hvilke programmer der har undertekster eller lydbeskrivelser overhovedet. Den nye tv-platform TVfueralle.de ændrer det nu. Projektet kommer fra de sociale helte og blev implementeret i samarbejde med medievirksomhederne ARD, ZDF og VAUNET.

LEAD talte med Sabine Lelis (front-end-udvikler) og Jannis Menzel (full-stack-udvikler) af det ansvarlige projektkontor HENKELHIEDL om udfordringerne ved barrierefri webudvikling for handicappede.

udstilling

Hvordan ser barrierefri webudvikling ud

LEAD: Hvad betyder digital inklusion for dit arbejde?

Jannis: Det betyder at bygge produkter, der ikke medfører begrænsninger for de enkelte brugergrupper. Så vi er nødt til at håndtere kravene fra disse brugere og deres værktøjer til vores kode. Og når bevidstheden er der, oprettes websteder automatisk, der er tilgængelige for alle.

Du har allerede skrevet et blogindlæg om emnet, hvor du skelner mellem barrierer og er tilgængelig. Hvad sker der med det?

Jannis: Kriterierne for tilgængelige websteder antyder for eksempel, at alle indholdselementer er tilgængelige for skærmlæsere. Men med moderne websteder er der så mange visuelle elementer som animationer eller distraktioner, at jo mindre indholdet præsenteres, desto større indsats er involveret i implementeringen. Derfor har vi først sat os målet i udviklingen af ​​at gøre alle de nødvendige oplysninger tilgængelige for ikke at udelukke nogen fra indholdets synspunkt.

Sabine: Det er især vanskeligt med videoer, til hvilke der skal oprettes alternative versioner til synshandicappede og hørehæmmede under produktionen. Fordi vi kun kan spille, hvad der er tilgængeligt for os som en database.

Også interessant: “Jeg har også andre færdigheder, tak”

46091250311 1C9B7B458B K
Skærmbillede: TVfueralle.de/Flickr

Nu er der klare retningslinjer for barrierefri webudvikling med “Retningslinjer for webindholdstilgængelighed”.

Jannis: De formidler de mål, der fører til tilgængelighed – men desværre fortæller du som udvikler ikke, hvordan du kan komme dertil eller holde dig til det. Dette betyder, at vi først skulle overveje alle applikationsscenarier til TVfueralle.de og derefter justere dem efter retningslinjerne.

Sabine: Sammen med de sociale helte har vi defineret, at siden er mobil først og et responsivt websted. For eksempel har vi allerede opfyldt WCAG-kravet om platformuafhængighed. I vurderingsskalaen fra A til AAA ville vi ende i henhold til brugervurdering i brugertestene kun til en AA-værdi, fordi vi mangler i metadataene til stationerne endda alternative tekstversioner med simpelt sprog. Men hvem der allerede arbejder rent i udviklingen, er allerede ret langt.

Hvad er andre mål med retningslinjerne?

Jannis: Der er retningslinjer for fleksibel visning af indhold i kontrast og størrelse. Mange browsere tillader dette allerede i indstillingerne, og derfor kan designet hurtigt blive forskudt under skiftende omstændigheder. Vi optimerer derfor disse forindstillinger og leverer desuden knapper til skriftstørrelse og lysstyrke, der svarer til vores design.

Sabine: En af de største udfordringer var fokusstyring af vores applikation på én side. Så vi var nødt til at sikre os, uden nogen sideindlæsning, at brugere altid kan finde deres lejer og få feedback om, hvad der har ændret sig. I tvivlstilfælde ville skærmlæser ikke have bemærket, at der overhovedet er noget nyt.

Jannis: Svære er altid detaljerede spørgsmål. Sandsynligvis fordi samfundet af mennesker, der beskæftiger sig med tilgængelighedsspørgsmål, stadig er så lille. Normalt som udvikler vil du finde mindst en løsning på ethvert tænkeligt problem på StackOverflow.com.

Hvor meget mere kompliceret var udviklingen af ​​TVfueralle.de-platformen, fordi du definerede personer med syns- og hørselsproblemer som den centrale målgruppe?

Sabine: Ud over vores egne test med skærmlæsere, forskning i målgruppen og et ekspertworkshop lægger vi særlig vægt på igangværende brugertest. På trods af alle retningslinjer er det bedst at finde ud af, hvordan mennesker individuelt bruger deres værktøjer. For eksempel blev vi kendt med en blind bruger, der holder højttaleren ved øret i metroen, når han læser indholdet. Andre bruger ikke en smartphone og er stadig afhængige af meget gamle operativsystemer, fordi de udløser mindre stimuli.

Jannis: Metadataene til vores tv-søgning eksisterede allerede. De sociale helte er kun de første, der laver et programinfo.

“Du forstår ikke denne frustration, før du har arbejdet med skærmlæsere.”

Hvordan ved blinde mennesker, hvilke websteder der er fri for hindringer?

Jannis: Du bruger Google såvel som alle andre, og så er du klar over, hvor god eller dårlig din databehandling er.

Sabine: Denne frustration kan kun forstås, når du har arbejdet med skærmlæsere.

Hvordan kunne emnets opmærksomhed fås inden for branchen?

Jannis: Vi stiller os alle de samme spørgsmål i webprojekter i begyndelsen: hvilket indhold vil jeg vise, og hvilke strukturer har jeg brug for til det? Med hensyn til tilgængelighed er det derfor først og fremmest en bevidsthed om behovene hos mennesker med handicap og kravene til deres værktøjer. Og når du først har opnået denne viden, kan du altid bringe den tilbage. Som udviklere og annoncer bør vi fremme udvekslingen om emnet for at styrke hinanden.

Sabine: Vi starter og rapporterer om projektets forløb og vores brugertests i vores eget lille podcast-format. Ellers kan enhver bare starte en skærmlæser og opleve deres aktuelle projekt fra et begrænset brugers perspektiv.

Også interessant: “Sprog er et væsentligt element for at fremme mangfoldigheden”

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *