VTuber: Livestream-Fame uden tab af ansigt

Fænomenet “VTuber” lyder vanvittigt i starten. Japanske virksomheder er også kommet på trenden og udvikler deres egne “virtuelle knolde.” Og globaliseringen af ​​denne tendens har gjort det ene eller det andet af Japan meget overbevist.

Det var i august 2018, da jeg snublede over VTuber for første gang. Shigetaka Kurita, der betragtes som “far til emojier”, fortalte mig i en samtale med sit nuværende firma Dwango i Tokyo om denne aktuelle tendens: YouTuber er faktisk igennem, de nye ting er 3D-anime-tegn, der ville blive streamet live på Internettet og på grund af en enorm fanbase. Flere millioner følgere er nu normale. Den avatar, der fik tingene til at rulle, kaldes Kizuna Ai.

Kurita viste mig de første videoer, fortalte mig, at japanske virksomheder som drikkegigant Suntory nu arbejder med Kizuna Ai, og andre virksomheder udvikler deres egne VTubere. Fordelen: ingen skandaler, ingen svære påvirkere.

udstilling

Virtuelle tegn er lette at håndtere. Det hele ville i mellemtiden også migrere i retning VR og ud over animationerne og live-ændringer af stemmen ville det være den seneste dille. Bag figurerne med skolepigen ser mere fast, end du ville tro, middelaldrende softwareudviklere.

Også interessant: når digital kunst bliver ubegrænset oplevelse

Kun til ægte teknologier?

Min nysgerrighed blev vakt. Og bare et par dage senere, på en japansk messe dedikeret til hologramkarakteren Hatsune Miku, opdagede jeg et lille stativ, hvor du kunne omdanne dig selv live til en 3D-karakter, herunder stemmemodning i realtid.

Store spilcomputere stønede og skævede, men resultatet var imponerende. På samme tid havde jeg indtryk af, at VTuber-eksistensen skulle være noget for de meget hårde teknologiske nørder. Uden en spillecomputer virkede næppe noget muligt.

Endnu mere overraskede jeg kort efter mit besøg meddelelsen om den japanske mobile sociale gaming-pioner Gree, der annoncerede en VTuber-avatar live-streaming-app til smartphones. “Reality Avatar” er navnet på applikationen. En af grundene til en samtale med Kensuke Sugiyama, der er ansvarlig for kommunikationen af ​​VTuber-afdelingen på det 16.000 ansatte Gree:

Hvordan opstod fænomenet i Japan?

Kensuke Sugiyama: Der er faktisk to forskellige områder, der har produceret VTuber-fænomenet. På den ene side er der hele manga- og anime-miljøet – gennem trykte medier, tv, digitale medier, men også via virkelige begivenheder som cosplay-konventioner eller Hatsune Miku-koncerter, er de tegnede figurer blevet utroligt populære i Japan. Og også en stor succes på verdensplan. For det andet har vi udviklinger såsom video online platforme som YouTube eller Nico Nico Douga og live streaming – som har udviklet sig til deres egne brancher med deres specifikke stjerner. Hvis du forbinder disse to udviklingslinjer, ender du med VTubern. Og endelig er japansk ret sky og uvillig til at vise deres “rigtige ansigt”. De kan lide at tale om deres sande tanker, men en avatar hjælper dem ganske tydeligt. Hvordan man forhindrer tab af ansigt.

I den sandeste forstand af ordet. Er der noget som VTuber’s big bang?

Ja, dette er en VTuber ved navn Kizuna Ai. I forbindelse med denne YouTube-karakter, der endnu ikke var live, men mere som en klassisk YouTube-skaber, blev udtrykket “Virtuel YouTuber” først brugt, som senere blev fusioneret til det nye generiske udtryk VTuber. I løbet af året blev der tilføjet flere VTubere, Kizuna Ai blev kendt i hele Japan, og antallet af fans voksede. I dag er der allerede et par VTubere, der samler godt over en million fans og tilhængere rundt. En anden trigger var fremkomsten af ​​en usædvanlig karakter, der var som Kizuna Ai en smuk anime-pige, men havde en mandlig stemme. Det skabte en stor hype. Denne åbenlyse modsigelse interesserede folket.

Hvornår kom overgangen til live transmission?

I slutningen af ​​2017 blev VR-chats kendt i Japan. Det var sandsynligvis et centralt udgangspunkt. I begyndelsen fandt det meste af live udsendelser sted på YouTube, men specielle streaming platforme blev hurtigt etableret: showrooms (især for japanske popstjerner), Mirrativ (en live gaming platform) – og Gree kom derefter op med den mobile platform Reality i april 2018 på markedet. Specielt til VTuber.

Hvorfor blev Gree med i VTuber-forretningen?

Vi tror, ​​at VR-chats vil gøre handlingen som Avatar betydelig. Gree er allerede meget aktiv inden for VR, og vores mobilspil har også forskellige karakterer og tilknyttede stemmeskuespillere, som da som VTuber kan skabe tættere kontakt med fansen. Vi betragter dette ikke som en kortsigtet tendens, men et helt nyt digitalt segment. Hvor vi tager os af både produktion og publikumssiden.

Hvordan ser det nøjagtigt ud?

Der er to apps til slutbrugere og nye i VTuber-forretningen. Den ene er virkeligheden. Dette er et VTuber-streaming-websted, hvor du kan se strømme fra dine foretrukne VTubere. På den anden side tilbyder vi med Reality Avatar en app til oversætterne.

Hvor nøjagtigt bliver jeg VTuber med Reality Avatar?

Det er ret let. Først bygger du en avatar: hårfarve, øjenfarve og form, tøj – færdig. Derefter et navn, en baghistorie og slukket. Og så starter det med live streaming – dette er muligt efter 18.00 ur japansk tid. I “Virkelighed” vises seere derefter alle avatarer, der i øjeblikket er live.

Avatarer taler, og brugere kan give kommentarer eller distribuere værdifulde virtuelle gaver. For eksempel blomsterbuketter eller skåle med japansk nudelsuppe. En sådan blomsterbuket koster næsten 100 euro, hvilket er den mest værdifulde gave. VTuber modtager sit gebyr for app-gebyrer fra Apple eller Google og en Gree-kommission. Så du kan virkelig tjene penge som en VTuber. I øjeblikket er der plads til nye VTubere, fordi du har brug for en iPhone X eller en senere version i den aktuelle version. De teknologiske krav er derfor opdaterede for mobile enheder.

Åh fantastisk, så kan jeg stadig komme ind. Er der allerede tysktalende VTuber?

Nej, det tror jeg ikke. Der er nogle engelsktalende.

Men tysk er virkelig nyt. Måske er det tyske sprog alene nok til at være nyt?

Tysk VTuber

Ja, vidunderligt, så starter jeg med det samme. Siden 4. december 2018 har LEAD-forfatter og story-maker administrerende direktør Björn Eichstädt været aktiv på “Reality” som “VTuber” ン ュ ン ヘ. Hans første optræden gav ham over 1200 likes og 70 live-seere. Appen er i øjeblikket kun tilgængelig i den japanske Apple App Store. Vi ses i det virtuelle univers.

Også interessant: Trend-app TikTok – Hvordan mærker kan forberede sig på den nye SnapChat

Björn Eichstädt er administrerende partner for kommunikationsbureauet Story Maker, Agenturet fokuserer på at støtte teknologidrevne virksomheder inden for PR, digital kommunikation og indholdsudvikling. Derudover er Storymaker aktiv i Østasien med fokus på Kina og Japan.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *