Insta-Art: Tidsrejse med børsteslag

For at blive endnu mere perfekt studerer 19-årige David Ambarzumjan kunst og multimedia på LMU München. ”Vægten ligger mere på appdesign og -udvikling,” forklarer han beskedent. I fascinerende video-time-riffs demonstrerer han sin kunstneriske kreative proces fra første slag til det færdige værk. For nogle billeder sidder han i måneder. Hans vigtigste mission: At vise, hvordan mennesket som en naturkraft ændrer jorden.

LEAD: Hvordan kom du på kunsten? Har du altid lide at male?

David Ambarzumjan: Jeg har malet hele mit liv. Mine forældre opdagede mit tegnetalent meget tidligt og sendte mig til kunstskoler for at promovere mig. Derfor var jeg i stand til at eksperimentere med så mange forskellige materialer som akvareller eller pasteller. I nogle måneder har jeg dog koncentreret mig om olie maling, og jeg er glad for at se, at jeg bliver lidt bedre med hvert billede.

David Ambarzumyan
Kunstner David Ambarzumjan (foto: privat)

LEAD: Hvad betyder Instagram kunstigt for dig?

Ambarzumjan: For mig er Instagram som en udstilling, hvor alle mennesker rundt om i verden bliver opfordret til at se mine værker. Men ikke kun det: platformen giver mig også mulighed for at vise, hvordan mine værker oprettes, og hvad de betyder. Det er også meget rart og nyttigt at få feedback og læse, hvordan folk fortolker mine billeder.

udstilling

LEAD: Og hvilken betydning har platformen for dig på erhvervslivet?

Ambarzumjan: Da jeg kan nå ud til mange mennesker fra forskellige lande, finder jeg hurtigt interesserede mennesker, der vil se min kunst på deres vægge. Derfor tilbyder jeg ikke kun en online butik med tryk, men også auktionerer mindre olie-malerier direkte på Instagram i nogen tid nu. Dette giver mig mulighed for at tjene lidt mere ud over mine studier.

LED: Du er meget ofte inspireret af kosmos og naturen. Hvordan passer nøjagtigt temaer som “La La Land” eller “Game of Thrones” ind?

Ambarzumjan: Så mange forskellige ting har indflydelse på mine værker. Ikke kun natur og rum, men også film og serier. Fantasiverdenen fra “Game of Thrones” og sci-fi-elementer fra “Doctor Who” er blot et par eksempler. Selvom jeg har fulgt min egen kunstneriske stil i nogen tid, spiller alle disse påvirkninger stadig en stor rolle. Rejsen gennem tiden, en stor del af serien “Doctor Who”, afspejles i serien “Børstestræk i tid”, hvor fortid, nutid og fremtid står i kontrast til hinanden – en rejse gennem tiden med et strejf af en børste. Værkerne skal vise, hvordan jorden ændrer sig over tid, og i hvor høj grad vi som mennesker bidrager til den.

LEAD: Hvordan vælger du dine motiver? Er der visse kriterier? Når du har fundet et motiv, hvad er dine næste skridt?

Ambarzumjan: Fra en idé i mit hoved prøver jeg at give et groft billede af det i min skissebog. Derefter søger jeg efter mine egne fotos eller billeder fra Internettet, hvor jeg kan læne mig på mens jeg maler. Nogle gange kombinerer jeg disse billeder i Photoshop for at få en idé om kompositionen. Men da de bedste resultater kommer fra min oplevelse spontant, så ofte afviger fra den egentlige idé, lægger jeg ikke så meget vægt på at planlægge alt fra begyndelsen til den mindste detalje. Når det er tid til maling, er tålmodighed en af ​​de vigtigste egenskaber. For især med mine store oliemalerier kan det tage flere dage at se de første fremskridt og flere uger til måneder, indtil kunstværket er færdigt.

LEAD: Hvilket kamera og værktøjer bruger du?

Ambarzumjan: Jeg bruger en iPhone 7 til timelapse-optagelserne og den perfekte video-app til redigering af videoer. Til billeder af mine værker bruges Canon EOS 2000D. Om nødvendigt redigerer jeg dem i Adobe Photoshop eller med Snapseed-appen på iPhone.

LEAD: Du offentliggør mange tidsplaner for dit arbejde: Har du nogensinde begået fejl under optagelsen, eller er det første udkast altid muligt? Hvis ikke, gør du alt nyt, eller improviserer du?

Ambarzumjan: Der har været øjeblikke, hvor jeg har redesignet et helt landskab fuldstændigt. Men det kan du ikke se i timelapse-videoer, fordi jeg er nødt til at skære og accelerere meget for at komme til under et minut. Dette er ulempen ved time-lapse-videoer: fejlene og prøven og fejlen går hurtigt tabt i klippene. På den anden side ville videoer i realtid sandsynligvis kede seerne ihjel, da fremskridt ikke er så tydeligt.

LEAD: Hvilken rolle spiller billedredigering for dig, og har du specifikke tip?

Ambarzumjan: Da jeg hovedsageligt arbejder med traditionelle midler, har jeg ikke brug for meget arbejde. Kun hvis mit kamera ikke fanger farverne korrekt, er jeg nødt til at hjælpe med Photoshop.

BLEJE: Hvor lang tid tager det normalt at gennemføre et arbejde?

Ambarzumjan: Det afhænger meget af hvilket medium jeg arbejder med, og hvor stort billedet er. Malerier med pasteller er normalt tre til fem timer hurtigere end oljemalerier, fordi jeg er nødt til at vente på olie maling, indtil det respektive lag er tørret, og jeg kan fortsætte med at male.

BEGRUNDELSE: Hvilket motiv var det mest krævende?Ejer du et yndlingsværk?

Ambarzumjan: Mit yndlingsværk “Human Nature” er på samme tid det billede, jeg arbejdede på længst (over to måneder). Det hører til serien “Brushstrokes in Time” og viser Manhattan før og efter urbanisering. Det skal understrege, hvor meget landskabet har ændret sig på kun 400 år gennem menneskelig indflydelse – børsten er i vores hænder.

LEAD: Kunstnerens job er i øjeblikket ved at ændre sig. Bare på Instagram, der millioner af hobby kunstnere boltre sig. Hvordan ser du denne ændring, og hvilke udfordringer bringer den dig?

Ambarzumjan: Det er forbløffende og inspirerende at se, hvor mange forskellige kunstnere der viser deres arbejde på Instagram. Efter min mening bør du dog ikke sammenligne med andre, for ellers fortviler du meget hurtigt. Der er altid kunstnere med mere dygtighed og erfaring. Derfor er det vigtigt at lære af dem snarere end at misunde dem.

Bliv LEAD 03/18!

Instagram er både et museum og en butik: Tysklands mest succesrige Instagram-kunstner Robert Jahns er en del af coverhistorien til det nuværende LEAD-magasin med fokus på fotografering. Du kan læse interviewet med ham her.

Rektangel 300X250 Lead T3N September2018 V3

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *