Blockchain erstatter Google & Facebook – hvad betyder det for reklame?

Blockchain decentraliserede industrier

Finansbranchen får det til at ske. Tidligere havde du brug for banker til at overføre penge over hele verden. I dag er der Bitcoin og andre såkaldte cryptocurrencies. Med dem kan du foretage globale overførsler hurtigt og sikkert fuldstændigt uden mellemmænd eller formidlere.

Uden mellemmænd betyder det, at alle deltagere i Bitcoin-netværket dybest set betjener systemet sammen og lige. Alle tilsluttede computere kører den samme software.

Med Bitcoin er der ingen central instans, der sikrer, at alt kører reguleret. Softwaren alene sikrer, at alle transaktioner er reguleret.

‘Blockchain’ er navnet på den teknologi, der gør Bitcoin muligt. Det kan gøre meget mere end at foretage bankoverførsler uden banker. Med blockchain-systemer som Ethereum kan der aftales såkaldte “smarte kontrakter”. Dette er computerprogrammer, der styrer og automatiserer flowet i kryptofeltet. For eksempel kan en betaling automatisk udføres, når den tilsvarende tjeneste, såsom en reklamekontakt, er foretaget.

udstilling

Mere om: Hvordan Blockchain vil ændre vores samfund

Disse programmer kan være så komplekse, som du vil, så meget forskellige forretningstransaktioner fra praktisk talt enhver branche kan automatiseres som smarte kontrakter, uden at parterne skal dele en central server.

Som med pengeoverførsler er alle computere i netværket på lige fod med hensyn til at sikre, at smarte kontrakter kører til tiden, hurtigt og sikkert.

Mellemænd dominerer reklame- og mediebranchen

Der har altid været store mellemmænd inden for marketing og medier. Udgivere, agenturer og tv-stationer organiserer processerne mellem annoncører, indhold og forbrugere. For deres tjenester beholder de en betydelig del af transaktionsværdien.

Digitalisering har ikke ændret denne grundlæggende organisation med større formidlere. Tværtimod er mellemmændene blevet mindre, men endnu mere magtfulde. Google og Facebook er de bedste eksempler på dette.

Ifølge Statista står en fjerdedel af de globale reklameindtægter og mere end 60 procent af online-annonceindtægterne alene for disse to giganter. Alle andre får lidt mindre af kagen.

Snart kunne deres funktioner erstattes af smarte kontrakter, så rækkefølge udbydere og købere direkte handler med hinanden gennem en blokkæde og sparer formidlernes omkostninger og andre ulemper.

Andre segmenter i medieindustrien er på samme måde centraliseret. Getty / iStock og Shutterstock dominerer fotomarkedet. Streaming af musik sker via Spotify og Apple. Og hvis du generøst tæller foruden YouTube Netflix og Amazon Video, kommer du på kun tre relevante videostreamingsplatforme.

Så hvilke ændringer kan branchen have, hvis blockchain løsner sin decentraliserende magt og fejer mellemmændene væk? Hvad sker der med de gigantiske beløb, som hidtil er besat af formidlere?

Blockchain-start-ups angriber medieformidlere

Reklame- og mediebranchen er i dag tænkelig uden sine forskellige formidlere. Opstartsfirmaer arbejder allerede på at erstatte dagens dominerende mellemmænd med decentrale blockchain-netværk.

For eksempel er Steemit.com en blockchain-baseret blogplatform. Det kombinerer funktioner på Facebook og Reddit. Forfattere kan offentliggøre indhold på platformen og aflønnes direkte med en kryptovaluta kaldet STEEM.

Dermed bestemmer læserne, hvilket indhold der er mest populært, og hvilke forfattere der får flere penge fra den daglige belønningspulje ved såkaldt ‘upvoting’. Derudover udvikler brugere og forfattere et ‘omdømme’ gennem deres anmeldelser, hvilket giver dem mere magt i netværket og belønnes med STEEM.

Steemit.com er censurbestandigt på grund af dens åbne og decentraliserede natur. Uafhængige udviklere kan oprette deres egne applikationer, der fungerer med Steem Blockchain. I øjeblikket oprettes yderligere tjenester til videodeling, lydformater og livestream.

Steemit.com er i øjeblikket endnu mere eksperiment end “Facebook morder”. Nogle målinger er imidlertid ganske imponerende: En million brugerkonti, 1,5 millioner månedlige artikler og en markedsværdi af STEEM cryptocurrency på omkring 220 millioner dollars.

Mere om: UTRUST: Paypal for cryptocurrencies

Fotobureauer er også typiske formidlere, der kan erstattes af blockchain-netværk. Fotografer kunne uploade deres billeder til skyopbevaring og prissætte dem individuelt.

Gennem smarte kontrakter ville kundeemner licensere og betale for billederne. photochain.io og Wemark er første eksempler, der implementerer denne tilgang med blockchain.

Hvad der fungerer med fotos, kan i princippet også overføres til musik. Med Musicoin kan kunstnere udgive deres egne stykker og bestemme, hvad “streaming” koster, og hvordan royalties på deltagerne, dvs. komponist, tekstforfatter osv., Skal fordeles.

Vederlaget udbetales praktisk talt ved brug af smart-kontrakten. Og nutidens mellemmænd som streamingtjenester, musikudgivere og GEMA er udeladt.

Der er også første projekter, der ønsker at skabe et alternativ til reklameformidlere. Eksempler er MetaX / AdChain og Amino-betalinger. Annoncører og udgivere mødes der på Blockchain markedspladser med indbygget rapportering, fakturering og kryptovaluta-funktionalitet.

Finansieret med Blockchain-hypen i de seneste måneder er det næsten uundgåeligt, at der er mindst en start for enhver formidler i medie- og reklamebranchen, der ønsker at erstatte den med en decentral løsning.

Tekniske udfordringer bremser revolutionen

Teknologien er imidlertid endnu ikke klar til at håndtere hundredtusinder af fotos eller endda milliarder af reklamekontakter pr. Dag via blockchain-systemer. Ydeevne, ejerskabsomkostninger og skalerbarhed er blandt de tre største problemer med at løse adskillige teams over hele verden.

For Ethereum, det største smart-contract-aktiverede blockchain-netværk, er der allerede en første udviklerversion af den såkaldte “Casper” -opdatering, som skulle medføre betydelige ydelsesforbedringer. Imidlertid har søgningen efter en løsning pågået i nogen tid.

Derfor kan ingen forudsige nøjagtigt, hvornår blockchain er klar til at erstatte virkelig store centraliserede systemer.

Virksomheder skal nu evaluere muligheder og risici

Ingen aktuelle forretningsmodel i marketingbranchen vil blive erstattet af en blockchain-løsning næste år. Nylige digitaliseringsbølger, såsom internettet, sociale medier og mobil, har imidlertid vist, at radikale ændringer undertiden kun tager nogle få år.

Og så svømmer de i toppen af ​​bølgen, der har tilpasset sig eller endda genopfundet sig før nogen anden. Især inden for reklame og medier er mange virksomheder i så klare midtpositioner, at blockchain kan have katastrofale følger for deres forretningsmodeller. Du kan ikke vente til teknologiens indflydelse er på dine balance.

Derfor bør alle virksomheder og freelancere aktivt håndtere, hvor de trues på den ene side som mellemmænd ved at blive erstattet af decentrale netværk, og hvordan de kan reagere på dem.

På den anden side kan blockchain-revolutionen også give muligheder for at udvide eller optimere din egen virksomhed. De, der bruger dem tidligt, kan aktivt forme ændringen i deres branche til deres egen fordel.

Collin Mueller F0 A8452 V1 Små sociale medier
(Foto: Collin Müller)

Om forfatteren: I mere end tyve år har Collin Müller hjulpet virksomheder med at opnå vækst og effektivitet gennem digital transformation. På Blockruption.com blogger han om Bitcoin og Blockchain, og hvordan de store muligheder for denne revolutionerende teknologi kan bruges meningsfuldt.

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *