Sådan gør du: Livestream

Før du stønner og siger, at du selvfølgelig ved, hvordan en sådan livestream går: Sikker på, du ved det. Teknisk set er der næppe noget i hele netværket, der er enklere: Du trykker på en – for det meste rød – knap, og så er du levende. Det er ikke, hvad denne tekst handler om, logisk. Det handler om, hvordan man gør en livestream til noget fornuftigt. Fordi du gætte det: Det er ikke rigtig så spændende, når live streaming finder sted. Hvilket fører til spørgsmålet:

Hvorfor er så mange livestreams så kedelige?

Sandsynligvis ved den ene eller den anden: Fantastisk ting, sådan en livestream, tror du, logger ind, du går på luften – og pludselig er du klar over: Ikke så let at bringe noget halvvejs nyttigt i kameraet. Det kan skyldes begivenheden. Ikke alt hvad du kan lide dig selv skal interessere andre. Men det kan også skyldes sig selv. Selvsikker og bogstaveligt talt værd at se foran et kamera, det lyder så let. Men antallet af elendige livestreamere, skabere og instagramere er dagligt bevis på, at dette ikke er tilfældet.

Derudover: Naturligvis er livestreams og endda alt indholdsmateriale på nettet meget lettere og hurtigere at producere end deres analoge forgængere i de klassiske medier. Men det betyder ikke, at du slet ikke kender nogen kvalitetsstandarder. Status quo for live-streams er netop den for den tidlige YouTube: slingrer, haster, ligner amatørvideo, men er ok, fordi hej, “folket” vil have det på den måde. Der er dog det samme svar på denne idé som i de tidlige dage på YouTube: Nej, de vil ikke! Hvorfor ønsker nogen en rystende, dårligt indstillet video? Fordi han er på nettet lige nu?

udstilling

Så hvis du vil have nogen til at se dine strømme, skal du gøre en lille indsats. Undskyldningen “Vidste vi, levende vandløb trækker bare ikke” er på en eller anden måde så 2005.

Hvornår giver en livestream mening?

Hver gang der er noget at fortælle og at vise er. Livestreams lever på billeder. Hvis du bare står rundt, øger det ikke rigtig chancerne for mange seere. Så hvis der ikke er noget at se, gør folk nøjagtigt det, de altid bliver bedt om at gøre med dette ordsprog: de stopper ikke, de fortsætter bare.

Det kan være alt: Begivenheder, paneldiskussioner, interviews – fantasien er begrænset. Kun en ting må du ikke gøre: kedelige mennesker!

Er en smartphone nok til en livestream?

Teoretisk set ja. Praktisk talt ikke. For det alene, ikke fordi en strøm uden tilbehør sandsynligvis vil være en meget vinglete og vanskelig at forstå ting (som YouTube i de tidlige dage). Fordi vi er på YouTube-eksemplet lige nu: Jeg er sikker på, at strømmens genre vil blive mere professionel i de næste par år. Det behøver ikke at være det samme som det “store” tv, men lighederne vil stige. Ligesom vi ser mere og mere professionelt fremstillet materiale på YouTube i dag.

Så tag altid med: det materiale, som jeg allerede havde beskrevet i episoden på videoer. Mikrofoner, stativer, alle tingene.

Skal jeg planlægge en strøm? Og i bekræftende fald, hvad og hvordan?

Ja, du skal planlægge. Absolut. Hvis du ikke er en klassisk reporter i permanent udendørs brug, er det meget muligt. Dette er ikke kun dig alene, men især dine potentielle brugere. For i tvivlstilfæld skal du tilpasse dig det og i det ideelle tilfælde endda være lykkelig, hvis du går live. For det første skal han selvfølgelig vide det, og for det andet, hvordan det er: Du er nødt til at gøre munden lidt vandig.

Især på Facebook er streams gode og lette at planlægge. Men et par ting skal du vide:

  • Planlægningen er tidligst syv dage før og ikke mere end ti minutter før videoen
  • Titel, tags og placering kan defineres på forhånd. I tider med algoritmen en vigtig info!
  • Bruger kan læg en påmindelse

YouTube gør det let for sine brugere: Her er en hurtig og nem oversigt over, hvad du har brug for at vide om live streaming der. Princippet ligner dog Facebook.

ved Twitter det fortsætter og fortsætter Instagram sol

Glem ikke: Fra livestrømmen kommer der senere en rekord, der kan kigges op i tidslinjerne osv. Senere. Dette sker næsten automatisk, kun på Instagram skal optagelsen eksplicit deles i en historie – ellers er alt væk.

Hvad laver jeg under strømmen med brugerne?

TV-reportere har det let. Normalt gør de deres ting, så er de væk, ingen generer dem. Livestreamer er derimod normalt på én gang. Moderator, kameraman, lydtekniker. Og på samme tid den der besvarer spørgsmål og kommentarer fra publikum. Eller reagerer i det mindste på en eller anden måde på dem.

Interaktion er dagens orden. Det lyder lettere, end det kan gøres i praksis. Og selvfølgelig er der ingen forpligtelse til at svare på alt. Men netop samspillet med publikum er saltet i suppen. Så følg altid brugerkommentarer med. At du undertiden er nødt til at reagere spontant og nogle gange går ting galt, tilgiv dig brugeren. De ved, at dette ikke er en manuskript og rollebesætning, men det virkelige liv. Og så kan noget gå galt.

Jakubetz anbefaler

“Switcher Go” er navnet på en app, der bruger relativt enkle midler til at tage livestreams til et andet niveau. Dette giver dig mulighed for at indsætte forproducerede poster. Håndteringen af ​​appen er næsten selvforklarende (se video her) og derfor interessant for begyndere.

Noget mere komplekst, men sandsynligvis også mere mangfoldigt, hvis ikke helt modent: Higgs.live. Bag dette er en München-opstart, der skaber et slags virtuelt kontrolrum. I sidste ende vil op til fem kameraer (smartphones) blive forbundet og kontrolleret fra det samme kontrolrum.

Interessant idé, især hvis du vil sende større begivenheder. Naturligvis vil appen ikke være i stand til at give den gratis, men alligevel: Dette træk “ægte” live-udsendelser meget tættere end med de tidligere tekniske muligheder. De, der er interesseret i appen, kan i det mindste tilmelde sig.

Et interview med Jakob Bodenmüller, en af ​​grundlæggerne af Higgs, kan du høre her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *