App Store: Går tendensen til abonnementskøb?

Dette var en overraskelse for de regelmæssige besøgende af Apple App Store i slutningen af ​​juli, med den populære produktivitetsappen PDF Expert pludselig tilgængelig i en ny version 7. På samme tid kommunikerede det ukrainske udviklingsfirma Readdle ikke den nye applikation, hverken i medierne eller blandt brugerne. Enhver, der downloadede denne version 7 af det kraftige PDF-styrings- og redigeringsværktøj til deres iOS-enhed, blev overrasket:

Mens den forrige version PDF Expert 6 inkluderede alle pro-funktioner til en engangsbetaling på $ 10,99, fik v7 pludselig et abonnement, i tilfælde af at brugeren ønskede pro-funktioner. Den stolte pris var et chok selv for die-hard app-købere: 52,99 euro skulle betale brugerne for Pro-versionen.

Men ikke som en engangsbetaling – hvilket ville have svaret til en prisstigning på 400 procent sammenlignet med forgængeren v6. Men et år. Hver 12. måned 52,99 euro. Ekstrapoleret til fem år gange lige omkring 260 euro …

Pdf Expert 7-visning
Den seneste version af readdle-softwaren PDF Expert 7 (foto: producent)

52,99 euro om året for en god softwareapplikation? Det er en ny dimension i Apples App Store. Men ingen, insiderne er overrasket.

Abonnementer er i trend – styrket igen i flere uger. Så Mixcloud, en app til DJ Mixes og indtil videre gratis, rapporterede for nylig: Vi skifter til abonnementsmodel. Og således stilt op i overskrifterne for de seneste uger. Bare et lille udvalg af overskrifter: Hemmeligt gennem bagdøren: Scanbot ændrer abonnementet. Airmail: Populær mail-app bliver abonnement og modtager 1-stjerneklassificering. Eller QuarkXPress: populær design-app nu også tilgængelig som abonnementsversion.

udstilling

Engangskøb medbringer kun penge én gang

Den nye abonnementsbølge er ønsket. Fra alle involverede. Giver det fordele, mens kunden har ulemper. Han bliver regelmæssigt bedt om at betale.

Uden tvivl: Udviklingen af ​​kraftfuld software eller komplekse spil koster en masse penge og energi. Gode ​​udviklere er dårligt ønsket på jobmarkedet. Refinansieringen skal være korrekt.

Så Apple har drøftet emnet omfattende i ikke-offentlige møder med trendy udviklere. Balance: Engangskøb af apps bringer penge og aldrig mere. Abonnementer medbringer fortsat penge, hver måned fyldes kasseapparatet op.

Ikke kun udvikleren. Selvfølgelig, det fra gruppen. Fordi Apple modtager 30 procent fra alle transaktioner, udvikleren 70 procent. I tider med svage iPhone-køb drager Cupertino også fordele og kan yderligere styrke de økonomiske resultater af dens serviceafdeling. Merværdi, der let optjenes. For abonnementer kræver ingen indsats fra Apple’s side at tjene. Det betaler kun en.

Fejl i (abonnements) systemet

Udviklere kæmper stadig med den nye abonnementsbølge og bliver straffet. Eksempel: Ulysses. Den kraftfulde og i øvrigt fremragende software til produktive forfattere som journalister, digtere og andre forfattere var skiftet til et abonnement for måneder siden, modtog det i en række 1-stjernet ratings. I mellemtiden er situationen beroliget.

Pinlig kontrast, eksemplet Airmail. Med hundreder af 1-stjernede ratings, ventede vrede brugere deres luft på grund af det nyligt indførte abonnement. Den tidligere 4-stjernede app har kæmpet i dage med 2-stjernet mærke.

Hvor uorganiseret så mange udviklere tapper i deres egen abonnementsfælde, viser også eksemplet Readdle med ovennævnte nye version 7 til PDF Expert. At v7 lancerede uden den sædvanlige mediestøj som en såkaldt “blød lancering” i App Store, burde have haft sin grund. 52,99 euro for 1 år – det skal først prøves. Så hvad nu hvis ivrige besøgende i App Store opdager “ligesom” -versionen i butikken, mens de gennemser? Hvordan reagerer de? På den ene side glad for, at en ny version er klar. På den anden side: Vil de første opdagere klage uden at debitere abonnementet for 52,99 euro om året?

Rot omkring abonnementsversionerne

Resultatet er ikke overraskende: PDF Expert 7 blev straffet før den officielle lancering i App Store af de første brugere. Resultatet: et lavine af 1-stjernede ratings og tvetydighed om, hvordan brugere af v6 vil blive behandlet på det første abonnement på v7 nogensinde.

Og læse blev aktiv. På sin egen måde. På udgivelsesdagen for den nye version 7 forsvandt den fristående app med version 7, der var overvældet med 1-stjernet vurdering, pludselig lige så hemmeligt fra butikken, da hun i hemmelighed var kommet et par uger tidligere.

Ikke officielt til at bevise, men sandsynligvis faktum: 1-stjernet snøskred for v7 fik Readdle tilsyneladende til at tage “Hate” -versionen helt ud af butikken og v7 den nuværende butikversion af v6 overvælder simpelthen. Hvis du ville have v7, skulle du opdatere v6. v6, den app, der – fra fortiden – var udstyret med en rig 4-stjernet vurdering.

Air Mail I Os App
Airmail er en af ​​de mest populære mailklienter udviklet af tredjepartsleverandører (Foto: Airmail)

Men tilbage til Airmail. Selv den nye abonnementsapp, en tredjeparts mail-klient med spændende funktioner, som Apples interne Apple Mail-app ikke tilbyder, så sæt en falsk start med 1-stjernet kvittering.

Dumbled: Du havde netop introduceret abonnementet, men ikke engang sørget for mindst en ny funktion, der muligvis kunne tiltrække abonnementsinteresseret. Dette blev indsendt efter negative anmeldelser kun halvanden uge senere. Med farvede temaer, der syntes hastigt programmeret og måtte optimeres flere gange. Og selv den glatte synkronisering af mails på tværs af alle platforme (iPhone, iPad, macOS) lykkedes ikke skaberne. Indtil i dag.

Hvad gik fejlfrit: den hurtige debitering af (i det mindste i sammenligning med PDF-ekspert) humant 9,99 euro abonnementsgebyr pr. År.

Abonnementets illusion fortsætter på andre områder

Den ujævne abonnementsstart for de beskrevne apps, men bør kun være begyndelsen på en meget længere abonnementsbølge. Med abonnementer i apps er det stadig langt fra ovre for teknisk-erfarne brugere og nørder. I efteråret er abonnementet på Apple TV +, Netflix-konkurrencen med serier af høj kvalitet, som Apple lover. Pris stadig ukendt. Gamer kunne også være interesseret i abonnementet på Apple Arcade, flatrate for spil, der starter i efteråret.

Google Stadia, Googles månedlige abonnementstrømningstjeneste til spil i efteråret, kunne også være spændende. Og i USA tager Disney Disney + on Air.En anden streamingtjeneste for abonnement. Igen, som en konkurrent til Apple TV +.

Der er også det månedlige miljøkort for fladkørsel i offentlig transport, Telekom / Vodafone “routerabonnement” til opkald og surfing, GEZ-gebyrer for offentligretlig …

Viser: Abonnementer har også deres grænser. Hvem ser på de sidste par uger, har følelsen: allerede!

Du er måske også interesseret i dette: Videostreaming, aviser, spil: Apple i abonnementsfeber

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *