Robot: Vi er nødt til at tale – men anderledes

Selv robotter er nødt til at kæmpe med fordomme. På spørgsmålet om, hvad europæere kunne forestille sig som en højeste prioritet i deres anvendelse, svarer et lille flertal: udforskning af rummet.

“I en flippet fortolkning kunne man sige: De vil have robotter så langt væk som muligt og faktisk ud i rummet,” siger Martina Mara, professor i robotpsykologi ved Johannes Kepler Universitet Linz. Den handler – i modsætning til, hvad navnet antyder – om den menneskelige psyke og tester, hvordan forskellige karakterer reagerer på forskellige robotter. Til gengæld henter den henstillinger om, hvordan man designer robotter, så folk kan interagere med maskinerne så godt som muligt.

På University of Passau viser hun om emnet “Alt uden for kontrol? Digitaliseringsudfordringer for samfundet “Eksempler på robotter, der får folk til at føle sig mere eller mindre behagelige.

“Sød” er ikke altid god

Robohon er en smartphone med hænder og fødder, en lille fyr med store øjne og et stort hoved. Klart tilfælde af Kindchenschema: “Dette går selvfølgelig ind, og vi finder det søde,” siger Mara. Men det er ikke nødvendigvis positivt: Robotter skal ikke altid være søde, mener forskeren. ”Vi gør os manipulerbare, når vi falder for sådanne maskiners sødhed.” Og i nogle tilfælde bliver dette også et spørgsmål om sikkerhed: For eksempel i en plæneklipperrobot med skarpe knive er børnene ikke nødvendigvis til en skal holde gode legekammerater.

udstilling

Mellem zombie og lig

Mindre sød er telly. Han sender publikum til Uncanny Valley, til den uhyggelige dal, et sted mellem liget og zombien. “Uncanny Valley” -hypotesen af ​​robotisten Masahiro Mori i 1970 beskriver virkningen af, at menneskelignende funktioner oprindeligt gør en robot mere sympatisk – se Robohon. Fra et bestemt punkt vippes dette indtryk, og kurven falder stejlt nedad. Kun perfekte menneskelige kopier opfattes positivt igen.

Men telenoid er langt væk fra det. Der er faktisk et charmerende koncept bag det: roboten er en slags Skype eller ansigt tid at røre ved. Når barnebarn rapporterer til bedstemoren fra året i udlandet, transmitterer Telenoid ikke kun stemme, men også bevægelser og ansigtsudtryk. Bedstemor kunne kramme robotten og forestille sig, at det var barnebarn. Ikke desto mindre ønsker du ikke at have denne maskine hjemme i stedet for telefonen om natten.

Marketing gag med ødelæggende virkning

Robotkvinden Sophia er mindre skræmmende, men stadig vekker frygt. Frem for alt er det en ting: en marketing-gimmick. Sophia kan udtrykke følelser og glæde sig over, at hun har givet statsborgerskab i Saudi-Arabien. Videoen af ​​hendes accept tale blev viral.

Robotkvinden, som ifølge Mara, en “meget acceptabel chatbot” er, vises ved forskellige forretningsbegivenheder og chats om deres ønske om børn. David Hanson, grundlægger af Hanson Robotics og en af ​​”skabere” af Sophia, som det kan lide at blive kaldt i denne sammenhæng, forklarer, at hans drøm er at skabe robotter, der er naturtro – “dybest set i live”. Mara irriterer sådanne ytringer og repræsentationer: “Dette brændstof frygter efter mottoet: Nu er de følelsesladede superrobotter allerede der, og de vil også gifte sig med os.” Forskeren, der er godt netværket i verden af ​​robotik, beroliger: “Det Der er i øjeblikket ingen prototype på verdensplan, der antyder, at noget som bevidsthed i en maskine ville være muligt i en overskuelig fremtid. “

Head Tilt og historiefortælling

Selvom psykologen har Mara Tricks ved hånden, hvilket kan øge accept af disse uhyggelige væsener: Det hjælper, hvis humanoiderne driller hovedet lidt drillende, eller hvis du på forhånd præsenterer for publikum dejlige historier om robotterne – nøgleordet fortælling. Kun: ønsker vi det? Mara går ind for en anden tilgang: Hun prøver at tænke på robotterne fra det menneskelige synspunkt og spørger sig selv: Hvordan skal robotter designes, så vi føler os godt tilpas med dem? Ifølge forskeren er der et simpelt svar: “Robotterne skal være klart genkendelige som maskiner, så vi ikke engang kommer i denne kategorikonflikt.”

Dette gælder også assistenter for digitalt sprog. Den nyligt introducerede Google Duplex er i stand til at spille menneskelig kommunikation til den person, der kaldes – inklusive “uhs” og “mhms”. “Jeg synes, du skal have ret til selv at bestemme, om du vil tale med sådanne systemer,” siger Mara. Men chatboten bliver nødt til at genkende sig selv som sådan. Spørgsmålet opstår, om det da er fornuftigt, at programmet efterligner en menneskelig samtale.

Mere uddannelse om mulighederne

Forskeren opfordrer til mere uddannelse om kunstig intelligens. For eksempel at denne intelligens kun kan være så smart som det materiale, den lærte af. Dette består igen af ​​data, som mennesker har genereret – med den konsekvens, at kunstig intelligens gengiver menneskelige fejl, traditionelle rollemodeller og stereotyper. Mara bringer et eksempel fra Google translate, som automatisk tildeler erhverv fra tyrkisk, der ikke har nogen grammatisk køn til et specifikt køn: En sygeplejerske på hospitalet bliver sygeplejerske, og en person, der har et professorat, bliver professor. “Vi er nødt til at diskutere, hvordan vi kan tilføre fremadrettet tanker til sådanne systemer,” siger professoren. Det kræver også gennemsigtighed i de beslutninger, der træffes af algoritmer. “Vi har brug for kunstig intelligens, der forklarer sig selv, robotter, der gør sig bedre forstået.”

Hun beder om en “menneskecentreret robotik”, hvor kunstig intelligens klart kan genkendes som en maskine, i bedste fald i sin funktion som et sympatisk værktøj. Som et eksempel nævner hun exoskelettet, der hjælper plejere med at løfte patienter.

Billederne er mindre spektakulære. Til dette, håber forskeren Mara, kunne dette styre den sociale debat i en anden retning – væk fra frygt for den humanoide robot til overvejelser om, hvilke missioner i hverdagen for maskinerne kunne være tænkelige.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *