Overraskelse af æg og lydstrategi: Hvorfor det ikke fungerer uden en plan

På det seneste er jeg i stigende grad irriteret af udviklingen i “lydverset”. Derfor er denne søjle mere kontroversiel end normalt.

Det er en ting med strategi. Faktisk ved vi alle, at det ikke fungerer uden det. Især når ressourcer bruges i form af penge, tid og personale. Når alt kommer til alt er det ingen der ønsker at kaste penge ud af vinduet – især virksomheder. Der skal tilbage noget for hver euro, der er brugt: investeringsafkastet (ROI).

buzzword Bingo

Så jeg er desto mere forbløffet over, at podcasts til forretningsstrategier ofte synes at være korte til strategien. Det smides rundt med buzzword-sætninger à la “nicheemner vinder emner” eller “lyden skal passe”, at den bare går ned. Strategi? Efter min opfattelse ofte ikke! Ofte (for ofte!) Dette skaber billedet: “Vi laver bare firmapodcasts”. Let, fluffy, forresten.

Strategi er ikke sexet, den er kryptisk, den er arbejde – og det er derfor, mange mennesker foretrækker ikke at tale om det – også fordi mange ikke kan. Men det er grundlaget for alle kommunikations- og marketingaktiviteter, især lyd. Uden strategi er alt et overraskelsesæg – du ved aldrig, hvad du får.

udstilling

Mere om: Podcasts: Det betyder ikke noget i længden

Intet mål uden et mål

Firmapodcasts vil kun være succesrige, hvis du håndterer dem, hvad der skal opnås med brug af lyd, eller hvorfor nøjagtigt dette er indstillet til et af disse indholdsformater. Det handler om en “ren” analyse, som også inkluderer undersøgelse af, om lyd dybest set giver mening for virksomhederne. Er målgruppen lydbevidst? Hvad kan være fremtidige drivere? Og meget, meget mere. Selv angiveligt “banaliteter” – såsom spørgsmålet om, hvordan virksomheden eller mærket fundamentalt kan lyde, hvordan det skal opfattes hørbart. Alt dette er bydende nødvendigt i de strategiske overvejelser.

Derudover har firmapodcasts kun deres fulde virkning, hvis de er integreret i kommunikations- / marketingmixen og / eller afledt herfra. Først da har de en bæredygtig effekt på virksomhedens image, brand loyalitet, branding osv. Alt andet er for tønden!
Succesrige firmapodcasts er arbejde. De koster penge, tid og personale og er i øvrigt ikke “bare optaget”. Enhver, der foreslår eller hævder noget andet, er tvivlsom.

Kun den rigtige kombination af individuel måldefinition, strategi, koncept, redaktionel forberedelse, storyboard, distribution, PR, reklame, indspilningsteknologi, kontinuerlig optimering u.v.m. forvandle en lydfil til en vellykket corporate podcast.

Gå ikke i panik, jeg er ikke rigtig ophidset. Men jeg spekulerer meget på, hvorfor firmapodcasts “alle kan gøre det” og “superhurtigt og billigt” at producere? Mens der i virksomhedsudgivelse, virksomhedsvideo eller reklamer tages hensyn til enhver detalje, så de er i tråd med virksomhedsdesign, virksomhedsidentitet og Co. – og der investeres enorme summer.

Mere om: Hvorfor annoncører skal investere i lydreklame

Audio er stigende

Verden bliver mere og mere auditive. Der er ingen vej omkring det. Uanset om tale, Siri, sprogassistent, podcast og Co. – der ikke har en strategi for lyd, der får hurtigere end senere problemer. Hertil kommer, den hastighed, som især lydmarkedet udvikler sig. Bare gå efter det? Perspektiv: ingen. Udfordringerne og permanente, hurtige ændringer i “lydverset” kan kun imødegås bæredygtigt med en lydstrategi.

Eksempler som?

  • Flere sælgende højttalere sælges allerede i dag i Østrig end smartphones. Hvad betyder det for auditivt indhold, for podcasts?
  • Mens “simple talks” inden for podcast stadig var for et til to år siden, har formaterne udviklet sig hurtigt. Et godt eksempel på dette er lydbogsmarkedet. Dette er steget markant. For nylig var der endda et separat slot til lyd / podcasts på Frankfurt Book Fair.
  • Et kig på streamingtjenesterne: Begyndt med musik, derefter indspillede podcasts, nu egne formater i starten. Med “Daily Drive” tilbyder en kombination af nyheder og musik Spotify nu noget i retning af “individuel” radio. For de deltagende udgivere betyder det: indhold skal udtænkes og produceres. Og flere gange om dagen og kortere og kortere. Hvordan fungerer det uden strategi og koncept?
  • Mit sidste punkt: Digitale kunder i dag er vant til at være meget mere involverede og at deltage. Audio er bare begyndelsen på nøgleordet “Stemmestyrede annoncer”, hvor lyttere kan interagere via tale. Bortset fra podcast-annoncering er dette endnu ikke et spørgsmål med hensyn til indhold og formater – men kommer.

Du bemærker, at lydmarkedet ændrer sig hurtigt. Brug af firmapodcasts kan være rentabelt for virksomheder og mærker. Det er jeg overbevist om. På lang sigt er det imidlertid kun, hvis de er strategisk-konceptuelt konfigureret, integreret og / eller afledt. Kun gennem den strategiske tilgang får virksomheder og mærker det nødvendige handlingsrum for at kunne reagere hurtigt og målrettet på ændringer i lydsektoren. Alt andet forbliver planløs og hovedløs actionisme uden ROI.

Mere om: Podcast: Fortæl os historier!

Stephan Schreyer rådgiver virksomheder om lyd og podcasts. For lydapostlen er strategi og koncept målet for alle ting.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *