Forfalsket og flået: Hvordan man bliver et offer for cyberkriminalitet på nettet

Ifølge en undersøgelse udført af IT-sikkerhedsfirmaet Norton af Symantec i 2017 var 38 procent af de tyske internetbrugere ofre for cyberkriminalitet i de foregående måneder, hvilket resulterede i skader på 2,2 milliarder euro i Tyskland alene. Med hvilke masker de kriminelle prøver, og hvordan man kan beskytte sig mod det, forklarer Kriminalrat Arno Helfrich fra politiets hovedkvarter München.

Når et offer for cyberkriminalitet henvender sig til politiets hovedkvarter i München, er det mest en forbrydelse: “Svig, fra spam-e-mails til salg af genstande fra falske butikker,” siger Arno Helfrich. Lederen for afdelingen for forebyggelse og ofrebeskyttelse af 105-Kommissionen for München-politiet, den, der tilskrives en særlig omstændighed: “På Internettet kan du ikke gøre noget personligt indtryk, og magefølelsen betyder ikke meget.”

Pas på phishing-e-mails

Og så sker det igen og igen, at internetbrugere åbner phishing-e-mails, med hvilke kriminelle ønsker at komme til brugerne. “Dette er for eksempel e-mails fra påståede banker som Postbank eller Raiffeisenbank, som muligvis allerede har de første fejl i velkomstteksten,” siger Helfrich.

udstilling

20170724 195547
Kriminalrat Arno Helfrich / Politiets hovedkvarter München

Der er også en upersonlig adresse som “Kære mr.” Eller “Kære damer og herrer”, et ujævnt sprog og anmodningen om at indtaste visse data: kontooplysninger, hemmelige numre, adresse, telefonnummer, e-mail-adresse.

Med disse data kan kriminelle derefter få adgang til offerets konto, shoppe online, booke en ferie, glemme at bruge funktionen “Glemt din adgangskode” – mulighederne er enorme. Disse phishing-e-mails er normalt relativt lette at registrere, men meddelelser med vedhæftede filer bliver undertiden sværere. Hvis du åbner den, kan du fange en virus, der lammer pc’en eller giver adgang udefra.

Også interessant: Doxing er ikke en fitness-trend – men et alvorligt problem

Nogle falske e-mails genkendes næppe af fagfolk

Ifølge Helfrich er den tredje slags malware “meget veludviklede falske mails”, der f.eks. Kommer fra den tyske pakketjeneste. “Man informeres f.eks. Om, at en pakke er på farten, og du kan se over et link til, hvor den er.” Hvem der derefter klikker på linket, downloader også en ondsindet software.

Sådanne vellavede mails er også vanskelige at genkende af en professionel, og det er grunden til, at kun en ting hjælper: “Man skal først spørge dig selv: Bestilte jeg endda noget? Er det realistisk, at der er noget på vej? Og så er det Stadig spørgsmålet, hvis du virkelig har brug for at vide, hvor pakken er. ”

Problemet med fakeshopperne

Ifølge Helfrich er de fleste faceshops næppe genkendelige for lægmanden, og der er meget mere ved det, end man skulle tro: ”Vi antager, at omkring 50 procent af butikkerne på Internettet er faceshops,” siger den kriminelle efterforsker. For at undgå et sådant problem, skal du aldrig blot indtaste navnet på onlinebutikken på en søgemaskine.

“Når jeg går ind på Amazon, får jeg hundreder af tusinder af hits, og der er mange, der kaldes Amazon, men ikke Amazon.” Du kan kun undslippe dette, hvis du altid indtaster adressen direkte, i dette eksempel, så www.amazon.de.

Falske butikker lokker ofte deres ofre til særligt billige priser, som altid skal være mistænkelige. For i værste tilfælde kan du endda gøre online shopping strafbart. “Du er virkelig nødt til at tænke over, om det kan være, at jeg får en cykel til 70 euro, som koster 700 euro i butikken,” siger Helfrich, og i sådanne tilfælde, hvor det helt klart ikke kan stemme, anklagere for at forfølge den første mistanke om et udvidet billetkontor. “Du skal virkelig være forsigtig.”

Hos børn og unge tager Cyberm obbing

Helfrich kan ikke bekræfte, at ældre mennesker, især som er mindre erfarne med at bruge internettet, snyder svindlere. Der er en aldersgruppe, der har et specifikt problem: cybermobning. “Fordi yngre og yngre børn allerede har smartphones, er dette et voksende problem, især i skolerne.” Børn og teenagere fandt for eksempel WhatsApp-grupper, hvor de derefter får andre til at føle sig dårlige. Med fotos, med nyheder, med billeder eller videoer.

Og hæmningstærsklen er relativt lav: “Du kan ikke se, om den anden person ikke kan sove hele natten eller græder, fordi jeg har fornærmet ham, det påvirker heller ikke mig.” Dette er noget helt andet end at sætte noget lignende i ansigtet på nogen at sige og se reaktionen. ” Derudover har mindreårige ofte ingen fornemmelse af, hvilke kriminelle konsekvenser en sådan ting kan have. “Bare fordi du er på Internettet, er du ikke uden rettigheder,” siger Helfrich. Her hjælper det kun med at lære børnene den korrekte brug af de nye medier så hurtigt som muligt og at undervise dem om effekterne.

I netværkskrenkelser kommer du hurtigt ud af kontrol

Hvor hurtigt noget lignende kan komme ud af hånden, har Helfrich allerede været vidne til. Da en video cirkulerede i nettet med en pige fra USA, der kastede hundehvalpe i en flod, hævdede en bruger kort tid senere, at pigen boede i et München-distrikt og gik i skole der. Som et resultat blev husets vægge smurt ud med familien, affaldsdåser blev veltet, og brande blev tændt foran huset.

”Det var ikke længere muligt at få pigen ud af denne historie. Familien måtte flytte væk.” Enhver skal tænke på det, siger Helfrich, der deler fotos af sig selv eller sin familie på sociale netværk som Facebook. “Inden for få sekunder kan du f.eks. Se det i New Zealand, og du ved aldrig, hvem der deler, kopierer, downloader og bruger dit billede til andre ting.”

Tip, der altid skal overholdes:

Tænk først på en god adgangskode. En korrekt adgangskode er så lang som muligt, indeholder store og små bogstaver og specialtegn og bør ændres regelmæssigt.

Helfrich rådgiver også: “Vær en sund mistillid og bliv ikke ført hurtigt væk for at købe noget, udfylde, svare eller endda åbne noget.” Og i det øjeblik det kommer til personlige data og oplysninger såsom fødselsdato, kontooplysninger, telefonnumre, E-mail-adresser er altid meget forsigtige og ikke nemme at indtaste. ” Dette inkluderer et godt virusprogram og en bestemt investering af tid, for eksempel ved at ændre adgangskoder og adgangskoder igen og igen.

Også interessant: Undersøgelse: halvdelen af ​​tyskerne kender ikke værdien af ​​deres egne data

Hvor kan ofrene vende sig?

“Netværket er verdensomspændende og utroligt hurtigt, og vi kan kun svare,” opsummerer Helfrich problemet med cyberkriminalitet. Enhver, der kender eller tror, ​​at de har været ofre, skal notere kurset, fotografere eller på anden måde sikre det, og derefter hurtigt henvende sig til politiet eller et rådgivningscenter.

Her er en liste over steder, hvor du kan søge hjælp eller informere, hvilke butikker og adresser, der er troværdige, og hvilke ondsindet software eller falske tricks, der i øjeblikket er i omløb:

  • www.polizei-beratung.de
  • www.bsi-fuer-buerger.de
  • www.marktwaechter.de
  • www.verbraucherzentrale-bayern.de
  • www.irights.info
  • www.mimikama.at
  • www.virustotal.com

Ctab Cover Indholdsbillede

Fremtiden for at arbejde!

Alle kan udskiftes. Eller ikke? Virksomheder er nødt til at genoverveje. LEAD Bookazine 1/2019 viser tilfælde for succesfuld branding af arbejdsgivere og hvordan karriereretværk hjælper dem med at blive set på jobbet. Også i magasinet: en guide til succesfuld SEO og valg af den rigtige influencer.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *