Hvis hjemmet ved, hvordan man krydser

Det smarte hjem ser ud til at være i live. Det tvinger mig ud af sengen om morgenen, for først da går alarmen. Musikken fra min spilleliste kører, så snart jeg kommer ind i stuen. Jeg har lyst til i fremtiden, når en automatiseret siri-lignende robotstemme ønsker mig “en god nattesøvn”, før jeg går i dvale. Huset lærer, at jeg ikke ønsker et stærkt lys, men en dæmpet belysning, når jeg tapper ind på badeværelset om natten.

I en dag og en nat bor jeg i et af Loxones Smart Homes. Virksomheden sælger en komplet løsning af fuldautomatiske husholdningsapparater. Jeg vil gerne finde ud af, hvor intelligent et netværkshus virkelig er, og hvilke fordele det giver mig.

At leve intelligent – et selveksperiment

Huset ligger i Kollerschlag, en lille købstad i Øvre Østrig, knap 35 kilometer fra Passau. Udefra ser det ud som et normalt og luksuriøst hus.

Farven på belysningen i det intelligente hus kan vælges vilkårligt (Billede: Loxone)

Jeg går rundt i huset, og jeg er klar over: det er smart, men det mangler noget.

Sprogassistenter, som jeg kan kommandere, skøre smarte gadgets som et talespejl, et selvpåfyldeligt køleskab, et toilet, der renser sig selv eller andre ulige enheder – jeg kan ikke finde alt det her.

udstilling

I stedet hænger der her i hvert rum en sort, firkantet berøringsplade, over hvilken jeg kan justere belysning, skygge og musiksystemet. Pegefeltet er integreret i køkkenøen i køkkenet. Jo mere jeg klikker rundt og prøver, forstår jeg, hvordan teknologien fungerer. Men der er også en guide:

 • 54523868 2283205695076819 6946314143272009728 N
  (Billeder: Riaz)
 • 54435012 2062997493798840 5879115375529951232 N
 • 55443342 2363492177230066 1493016660284538880 N

En af funktionerne i Loxone er den smarte belysning. Uanset hvilket rum jeg kører, tændes lyset automatisk. Det går af, når jeg forlader det. Belysningstemninger med de forskellige farver kan indstilles vilkårligt. Samtidig lyder musikken i baggrunden med lyset. Her kan du indstille, om egne afspilningslister eller radiohits skal køre.

Selvfølgelig prøvede jeg alt dette:

 • C Loxone Showhome Lightscene 02
  (Billeder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Lightscene 01
  (Billeder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Lightscene 03
  (Billeder: Loxone)
 • C Loxone Showhome Living Area Orange
  (Billeder: Loxone)

Jeg stiller mig spørgsmålet: Har det virkelig brug for det? Svaret er sandsynligvis nej. Men hører til et smart hjem. Det er praktisk, tror jeg, når lyset tændes automatisk. Jeg behøver ikke at kigge efter lysafbryderen og behøver heller ikke fortælle Alexa eller Siri noget.

I samtale med Rüdiger Keinberger, administrerende direktør for Loxone, lærer jeg, at virksomheden er afhængig af det grundlæggende udstyr i et smart hjem og ikke på individuelle smarte enheder. “Smart Home betyder for Loxone, hvis huset overtager servicen for os og ikke, vi er nødt til at betjene huset,” siger Keinberger. “Det smarte hus gør nøjagtigt, som det kun for få generationer siden var forbeholdt de velstående, der fik alt gjort af butlere, der kom før og lavede alt, som vi ville have det.”

Jeg indrømmer: Jeg er alligevel lidt skuffet. Min idé inkluderer også smarte apparater i et smart hjem. Dog finder jeg ud af, at disse let kan integreres i Loxones intelligente husholdningsapparater og programmeres individuelt. Dette gælder også sprogassistenter.

Du er måske også interesseret i dette: Smart hjem: Automatisering af privatlivets fred

Fremtidens smart hus fokuserer på bæredygtighed

Jeg begynder at indse, at et smart hjem ikke behøver at være “sjovt” i første omgang. Det er meget vigtigere, at det netværkshjem, der passer til fremtiden – med alle dets udfordringer.

Et vigtigt emne: bæredygtighed. “I mange husstande holdes temperaturerne konstante, uanset om beboerne er i huset eller ikke,” siger Keinberger. “Det er spild af energi. Smart Home sørger for, at jeg har den rigtige temperatur, det rigtige lys på det rigtige tidspunkt.” Huset driver energistyring og har tanken om energibesparelse i tankerne, idet alle handler fra skygge til lys interagerer.

Derudover bruges solenergi når det er muligt til at bringe værelserne op på den ønskede temperatur. På tidspunktet for min generalprøve er det vinter, og det sner – det er huset opmærksom på, og det deaktiverer skyggen. Om sommeren forbliver persiennerne nede for at beskytte mod overophedning. Formålet er ikke at unødigt opvarme lokalerne og således spare opvarmningsomkostninger.

Jeg finder i appen en standby-morder, de ubrugte enheder i huset og power guzzlers fra netværket tager – for eksempel hvis jeg sover alligevel eller på arbejde.

Derudover har jeg muligheden i det intelligente hus til at producere elektricitet med det solcelleanlæg og bruge det – for eksempel til at vaske. Appen viser mig, når der er solenergi tilgængelig.

Der er også en energiknap, som jeg prøver. Med et dobbeltklik på pegefeltet slukkes hele rummet: lys, musik, saunaovn. Med et tredobbelt klik satte jeg hele huset i dyb søvn eller fraværstilstand. Al belysning i huset, musik, apparater slukker. Varmeren sænkes. Alle Statisken til min egen energistyring ser jeg i appen. Temmelig smart.

C Loxone App Energy Web
Du kan betjene din egen energistyring i Smart Home (Image: Loxone)

Det smarte hjem og jeg vil blive et

Jo længere jeg bliver her i dette hus, jo mere fortrolig bliver jeg med teknologien. Jeg er ikke bange mere, når musikken begynder at blive for høj og pludselig når jeg skifter rum. Jeg ved nu hvordan man justerer lydstyrken i appen. Jeg kan sidde behageligt foran tv’et og tænde pejsen med fjernbetjening. Der er endda en smart sauna i huset. Ovnen, lyset, en blød musik – alt dette kan justeres, inden du endda kommer ind i wellnessområdet.

Jeg trykker på alle knapper for at prøve alt. Ja, selv uden smarte gadgets begynder det at være sjovt her.

C Loxone Showhome Sauna 03
Loxones wellnessområde (Billede: Loxone)

Alexa, Siri og Co. snarere uønsket

Hvad sker der med mine data i Smart Home? Med den stadig voksende digitalisering i alle områder – i dette tilfælde i opholdsrummet “levende” er dataene samtidig i fare. Det faktum, at Alexa, Siri, Cortana og alle andre sprogassistenter ikke kan findes i Loxone Smart Home, har en fordel: Privatlivets fred er beskyttet.

“Vi indsamler slet ingen data – vi tager vores grund til at tro, at vores smarte hjem fungerer som et lukket system – vores kunders data gemmes på Miniserver og forlader ikke deres hjem,” forklarer Keinberger. “Hvis nogen vil integrere Alexa og Co. i det smarte hjem – er det nemt at programmere med Loxone-teknologi, men du skal være opmærksom på, at du bringer en spion ind i huset.”

En fan af sprogassistenter er ikke så Loxone. Nogle steder ville de faktisk være mere praktiske – især hvis du endnu ikke er så fortrolig med klikteknikken på pegefeltet. Enhver, der allerede har en digital assistent i stuen, vil helt sikkert savne ham i et så privatlivsvenligt hjem.

Personligt er jeg omgivet af datafel som Facebook, Google, Huawei, og jeg må sige, at det føles godt at vide, at i det mindste det smarte hjem beskytter mit privatliv og ikke gemmer yderligere data på ukendte servere eller skyer. Hackere har næsten ingen chance her – bortset fra at de kommer personligt og stjæler Miniserver.

Hvis huset foregiver at være til stede …

Jeg kan forestille mig, at en eller to naboer skaber forvirring, når lys pludselig tændes i huset – selvom beboerne selv har meddelt, at de skal på ferie. En nyttig funktion ved den komplette løsning fra Loxone er tilstedeværelsessimuleringen. Dette skal holde indbrudstyver væk, hvis du er længere ude af huset.

Skulle en indbrudstyv stadig vove at komme ind i huset, starter det skingrende alarmsystem. Selvfølgelig vil jeg ikke tage det og prøve det. Med et par røre på pegefeltet foregiver jeg at forlade huset og tænde for alarmsystemet. Så åbner jeg balkondøren i stuen.

Huset registrerer: En indtrængende har fået adgang til huset. Lysene begynder at blive skøre. Støjen er uudholdelig. Jeg er bange for, at naboerne kommer ud af deres hjem og slukker alarmen hurtigt. I Loxone-appen dukkede straks en meddelelse op og informerer mig om, at nogen er brudt ind. Selv hvis det er mig, slår mit hjerte meget. Dette skøre hus.

Politiet er også overbevist om dette intelligente alarmsystem. Federal Criminal Police Office har allerede henvendt sig til Loxone for endelig at gøre 20 politibetjente bekendt med smarthusteknologien. Træningen fokuserede på sikkerhedsproblemer og forebyggelse af indbrud gennem tilstedeværelsessimulering og adgangsløsninger såsom videointercoms og alarmer.

Forresten: Loxone har allerede realiseret mere end 85.000 smarte hjem-projekter over hele verden. Alle interesserede kan booke en tur gratis i et af flagskibets smarte hjem. Loxone har flere placeringer.

Selvfølgelig kommer et sådant hjemmeapparat for det. I øjeblikket koster startpakken fra Loxone omkring 3400 euro. En oversigt over alle priser kan findes her.

Hvor smart er natten og morgenen?

C Loxone Showhome gæsteværelse
Mit soveværelse i det smarte hjem så sådan ud (Billede: Loxone)

Jeg er træt på grund af høje knapper. Jeg går i seng med iPad, bare for at trykke på flere knapper. Selvfølgelig vil jeg vide, hvad det smarte hjem har at tilbyde om natten.

Jeg kan dæmpe lyset. Nattilstand lader min intelligente butler vide, at jeg vil sove nu. “Vi ønsker dig en afslappende nat”, lyder en stemme. Det er så højt, at jeg kun kan håbe, at huset ikke vekker mig med den samme robotstemme næste morgen.

Jeg var heldig. Min sene søvn og morgenmuffelhjerte er lettet. Vækkeuret i Smart Home lyder ikke kun, men vækker dig hovedsageligt med automatisk hævede persienner og dæmpet lys. Jeg vil gerne flytte ind her med det samme.

Jeg tænker ikke engang på at prøve snooze-knappen.

Du er måske også interesseret i dette: Mit køleskab lytter til mig! 12 sikkerhedstips til det smarte hjem

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *