Sådan gør du: Opgrader dit smartphone-kamera

I mellemtiden kan en god smartphone næsten følge med SLR-kameraer. Smartphone-brugere kan således foretage flere og flere indstillinger, f.eks. Blænde eller lukkerhastighed, når de tager billeder manuelt. De medfølgende kamera-apps er stadig ret begrænsede med deres indbyggede ressourcer. Med yderligere apps til et par euro kan du udstyre din telefon, så den kan konkurrere med funktionerne næsten med den store DLSR.

Hvorfor skal jeg opgradere?

Mange mobiltelefonkameraer leverer anstændige resultater, når du tager fotos. Så hvorfor indlæse flere apps og håndtere dem? Hvis du har et anstændigt kompaktkamera, så spørger du dig selv, hvorfor du skal købe en tung og kompleks DLSR nu?

Hvis du er tilfreds med billederne af det kompakte kamera: okay, lad det ligge ved det. Men hvis du vil have visse effekter med på dine fotos, skal du tage til individuelle og manuelle indstillinger. Selvom mange algoritmer og præindstillinger er blevet meget gode.

Focos: Bokeh-effekter og simulerede linser

Focos tilbyder en hel masse af de sædvanlige gadgets: filtre, effekter – alt hvad du ser på Instagram og Snapchat.

udstilling

To ting er især interessante med focos: de fantastiske bokeh-effekter og brugen af ​​adskillige simulerede linser. Bokeh er forresten japansk – og henviser til den bevidste sløring i baggrunden eller undertiden i forgrunden til et foto.

Et lille eksempel: Jeg tog dette foto ved Frankfurt Lufthavns langdistancestation med Focos. Billedet jeg har redigeret direkte i appen og derefter gemt der med de ønskede bokeh-effekter.

 • B1
  Før (Foto: Jakubetz)
 • B2
  Efter (Foto: Jakubetz)

I øvrigt skaber effekterne også slør i bevægelse i billeder, der overhovedet ikke har bevægelse. Det ser sådan ud:

 • B3
  Før (Foto: Jakubetz)
 • B4
  Efter (Foto: Jakubetz)

Jeg kender ikke nogen anden app, der fungerer lige så intensivt som simpelt med bokeh (dog som altid er flere tip velkomne). Selvfølgelig kan du gøre med Focos også normale fotos uden nogen effekt, men især her spiller det sine styrker.

Især da hun ikke kan gøre andre ting som iOS-kameraappen. Ingen pano, ingen video. Så det erstatter ikke den konventionelle app, men er et godt supplement.

Focos er kun tilgængelig til iOS indtil videre og er gratis i sin meget rudimentære basisversion. Derudover kan du købe dem i en måned, et år eller en levetid. Den livslange version koster ca. 10 euro. Og: Det kræver dobbeltobjektivskameraer og dermed i det mindste iPhone 8.

Pro-kamera: Hvordan smartphonen næsten bliver DLSR

Hvis du endelig ønsker at pimpse smarttelefonen for nær-DLSR, anbefales især Pro-kamera.

Eksponering, fokus, lukkerhastighed, hvidbalance og følsomhed kan kontrolleres manuelt. Hvis du stadig bruger den automatiske, er punkterne til fokus og eksponering meget let at vælge. Pro-kamera kan gøre alt som en DLSR: helt automatisk, halv automatisk, fuldt manuel.

Derudover tilbyder appen et par andre ting, der normalt er forbeholdt store kameraer – inklusive muligheden for at gemme billeder som en TIFF (men pas på, billederne er cirka ti gange så stor som en JPEG og spiser plads).

Beskrivelserne og deres konsekvenser viser dog hurtigt: Pro Camera er ikke til smartphone-brugere, der vil have solide billeder hurtigt, pålideligt og uden meget egen indgriben.

Men hvis du har lyst og især evnen til at oprette billeder individuelt, er Pro Camera en rigtig fornøjelse. Og ja, det også: en anden grund mindre til at tage DLSR med dig. For mig personligt: ​​Min DLSR har jeg kun på lange ture eller detaljerede rapporter med mig, som virkelig kræver foto- og videomateriale af høj kvalitet. Alt andet følger med smartphonen.

Pro Camera koster 6,99 euro (mulige køb i appen), både iOS og Android.

Også interessant: Sådan gør du: Fotos i usædvanlige formater

Jakubetz anbefaler

Der er nu store kameraapps. Men den der kan gøre alt, hvad der tilfredsstiller mig altid og overalt, har jeg ikke fundet endnu. Derfor har jeg i alt syv forskellige fotoapps på min smartphone. Fordi hver eneste af dem er overlegne allrounderen i meget specielle situationer.

Ud over Focos og Pro-kamera har jeg stadig Warmlight, Adobe Lightroom, Slow Shutter, Camera Plus og Photoshop Express.

Nyhedsbrev & Messenger

Altid ajour med alle emner i det digitale liv med LEAD Newsletter og LEAD Tech Newsletter. Uanset om det er professionelt eller privat. I din indbakke eller via messenger.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev nu
Tilmeld dig nu via messenger

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *