Start-ups: Hvorfor god onboarding er vigtig for udstationerede

I modsætning til mange tyskere er deres land ikke meget populært blandt udstationerede. Dette resulterede i en ny undersøgelse fra firmaet Internations, der tager sig af udstationerede samfund – og landede i Tyskland på et af de længste sæder. Årsagerne: De udenlandske arbejdstagere finder ikke tyske venner, argumenterer med sproget og manglen på digital infrastruktur. Dette er livsfarligt for et land med en mangel på kvalifikationer, og utallige virksomheder leder desperat efter kvalificerede arbejdstagere.

Derfor forsøger nogle nystartede virksomheder at tiltrække potentielle medarbejdere på tværs af landegrænser. Et eksempel: Unu – en Berlin-e-mobilitetsstart, der producerer elektriske scootere og betjener internationale kunder – og som allerede er meget international med 70 ansatte fra 15 forskellige nationer.

HR-manager Pia Schuschies forklarer: ”Vores stiftere kommer fra og bor i forskellige lande og har derfor en international kontaktcirkel.” Engelsk er derfor et holdsprog – hvilket gør Internationals, der ikke taler tysk, meget lettere alligevel.

udstilling

De første skridt i Tyskland

Det er hvad der skete med Can Kutlu Kinay. 32-åringen kommer fra Istanbul og har arbejdet i unu i tre år som Senior Software Engineer – et job, der er meget efterspurgt blandt tyske arbejdsgivere. Kutlu Kinay, der ønskede at emigrere med sin familie i nogen tid, er blevet opmærksom på sine venner.

“Der var en flertrins ansøgningsproces, hvor alt gik glat,” siger han. Men efter at han tog jobbet, var det kompliceret: visumprocesser, offentlige agenturer, boligsøgning. Han blev hjulpet af Schuschies og støttet familien i processerne.

HR-manageren sørger for, at alle internationale nykommere får information og passende dokumenter. Hun ledsager også de nytilkomne til myndighederne – og ser sig selv først og fremmest som en følelsesladet støtte: ”Mange er meget begejstrede og nervøse. De er bange for, at noget ikke fungerer eller går galt. ”Indtil videre har det dog altid gået godt.

Også interessant: Hvorfor god onboarding er vigtig for nye medarbejdere

Pia Can
HR Manager Pia Schuschies og softwareingeniør Can Kutlu Kinay (Foto: unu)

Så Schuschies ikke er alene om onboarding-processen og de nye er integreret, der er et buddy-system på Unu, hvor erfarne kolleger fungerer som mentorer: hver nye medarbejder får en ven, der afklarer generelle spørgsmål – også hverdagens, så ikke op jobrelaterede bekymringer. Der tages omhu for at matche tyskere med landskampe.

Den første dag sørger kompisen også for at instruere den nye fyr i værktøjerne og vise den interne wiki. Kollegerne accepterer med glæde buddy-systemet. “De føler sig beæret, når de får lov til at være en ven, og vi træner dem også,” siger Schuschies.

Dette blev godt modtaget af Kutlu Kinay: “Jeg følte mig godt ivaretaget lige fra starten, de tog sig af mig og besvarede mine spørgsmål.” Før han flyttede, havde han prøvet at lære sproget og behandlet det, ligesom livet er reguleret i Tyskland: sundhedspleje, børnepasning, skolesystem, men også hvilke karrieremuligheder der findes for hans kone.

Det afhænger af virksomhedskulturen

Gennem den støtte, han havde oplevet i sit nye job, blev der ikke noget kulturschock. “Selvom det var en stor ændring, passede jeg godt ind fra starten, og det føltes ikke som en stor ændring.”

Schuschies forklarer: ”Vi har en international teamkultur, vi kombinerer vores værdier, som vi har defineret for vores virksomhed. Disse værdier er universelt gyldige og gælder for enhver kultur. For eksempel handler det om ægthed, mod eller kreativ problemløsning. “

Rekrutteringsprocessen er også rettet mod dette: “Under ansøgningsprocessen fokuserer vi kun på at ansætte personer, der kan identificere sig med vores værdier, og alt andet – karakter eller kulturelle forskelle – derefter tager en plads.”

Derfor favoriserer Kutlu Kinay også nystartede virksomheder som arbejdsgiver: “I store virksomheder er der solide strukturer, som de skal tilpasse sig først” – og det vil gøre det vanskeligt for internationals navnlig at slå sig ned.

Kutlu Kinay finder det også vigtigt, at hans kolleger tog sig af ham. ”Mange udstationerede som mig flyttede til Tyskland for at få jobbet, de skal først opbygge et socialt netværk igen.” Kolleger er derefter den første anløbshavn.

Han er også taknemmelig, fordi de hjalp ham med at bekæmpe bureaukratiets vindmøller: ”Hvis du vil registrere dig, har du brug for en lejlighed; men du får kun lejligheden, hvis du er registreret. ”

Hjælp til selvhjælp

Schuschies råder derfor andre virksomheder til ikke at lade deres internationale nykommere være i fred i disse processer: ”Alt skal dokumenteres så nøjagtigt som muligt: ​​skattesystem, forsikring, boligsøgning. Vi har også en velkomstguide til Berlin, så du ikke føler dig fortabt. Det er hjælp til selvhjælp. ”

Det samme gælder arbejdsprocesserne – en intern wiki og regelmæssig coaching af kolleger er vigtig, så videnssuveræniteten ikke kun er hos en person.

Virksomheder, der ønsker at internationalisere, anbefaler de at sætte værdier for holdkulturen og kun ansætte passende kandidater. ”Men du skal også være villig til at acceptere de nye mennesker og leve en åben kultur.” Attraktivt for internationale ansøgere er også en gennemsigtig kompensationsmodel og en jobannonce på engelsk.

Også interessant: for hvem coworking er virkelig værd

Teaserbild Ny

Minimal online eller teknisk entusiast?

Tinder erstatter linjen, Alexa sekretæren. Den digitale verden er længe siden blevet en med den virkelige verden. Men alle ønsker ikke at tro på virkeligheden. Hvor bevidst bevæger du dig i netværkslivet?

Gør testen her

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *