Kartelkontoret har skylden for, at Tyskland endnu ikke har et supermedia-bibliotek

Det er enhver seers drøm: endelig adgang til alt indhold via en enkelt kanal. Tv’et var engang et medium i en størrelse, der passer til alle. Ved at zappe sprang du igennem stationvalget og endelig fandt du et program, der bare passede til stemningen. Digitaliserings-, internet- og abonnementsmodeller fra individuelle udbydere har gjort tv som en platform, men vanskelig at skabe. Og i dag kører vi utallige separate apps for at gennemse det begrænsede tilbud på hvert af mediebiblioteker og streamingplatforme.

Første forsøg: fusion af det private

I 2007 blev Hulu-platformen lanceret i Amerika. Forskellige tv-selskaber og produktionsselskaber bundter deres indhold i et digitalt tilbud – tidligere annonceret, idag abonneret på en fast pris. Dette kan bruges til at hente både live og arkivindhold. Ikke en dårlig idé, tænkte de tyske tv-grupperinger RTL (RTL, RTL2, SuperRTL, Vox osv.) Og ProSiebenSat.1 (Pro Sieben, Sat.1, kabel eins, sixx osv.) Kort efter. I diskussioner blev man enige om en fælles videoplatform (arbejdstitel: “Amazon”). I reklameevalueringen skal det siges, at tv-selskaberne hver gruppe skal gøre deres egen forretning.

udstilling

Ikke desto mindre appellerede projektet overhovedet ikke til Bundeskartellamt, så i 2011 trak det stikket ud. I den forklarende redegørelse blev det anført, at den foreslåede platform ville styrke den dominerende stilling hos de to senderfamilier. Og bekymret for et duopol, blev projektet stoppet for tidligt. I sidste ende gik beslutningen helt på bekostning af seere, der blev nægtet en tv-sprednings-on-demand-video-on-demand-platform.

Du er måske også interesseret i dette: I 2019 omarrangeres streaminglandskabet

Andet forsøg: Al offentlig ret forenet

Også i 2011 gik ARD, ZDF og private producenter som Bayern, Brainpool sammen for at rådgive om et kommercielt tilbud om deres indhold (arbejdstitel: “Tysklands guld”). Pladsen: 60 års tysk tv-historie såvel som nationale og internationale biografsucces forenet på én platform. Kun med licensgebyrerne ville projektet sandsynligvis ikke realisere – så fokus på et ekstra månedligt abonnementsgebyr. Og pludselig dukkede konkurrencevogterne op igen.

Revisionen tog to år, og endelig i 2013 kom den til konklusionen: Ingen markedsundtagelsesundtagelse for offentligret. Antitrustpræsident Andreas Mundt sagde: “På markedet for online videoudlejning konkurrerer ARD og ZDF konkurrenter som andre virksomheder.” De skulle derfor markedsføre deres produkter uafhængigt. Begrundelsen for et ekstra gebyr for tv-finansieret indhold er endnu ikke forhandlet. Kun én ting på det tidspunkt virkede klart: ARD og ZDF så ingen positive udsigter for alternative finansieringsmodeller.

Hvad er chancerne for et tredje forsøg?

Da BR-Intendant Ulrich Wilhelm overtog ARD-formandskabet i 2018, skrev han projektet Supermediathek højt på sin dagsorden. I hans fantasi har det endda brug for en socialt relevant platform, som ud over streamingtjenester som Netflix også er imod sociale medier som Facebook. Altså et ikke-diskriminerende, udelt offentligt rum – helst også på europæisk niveau. Selvom han hidtil har lanceret alle mulige positive tankespil, er der stadig ingen løsninger på, hvordan private og offentlige mediers interesser kan kombineres.

Kun en ting er sikker: det tredje forsøg bør fokusere på åbenheden i en sådan platform for alle nuværende og fremtidige deltagere. For i 2013 understregede Kartelkontoret, at driften af ​​en åben markedsplads baseret på en fælles teknisk platform var fuldstændig mulig. I et sådant scenario har hver indholdsudbyder de samme muligheder for synlighed og markedsføring. Kun virksomheder, der vides at være økonomisk vanskelige at opgive deres merværdi fordele. Og det er derfor, vi står i dag, hvor vi er.

Glad afslutning på kartelkontoret?

Mediegruppen RTL har vist med relanceringen af ​​deres station-egen streamingplatform TV Nu i slutningen af ​​2018, hvor de ser deres fremtid: Alle sendermediebiblioteker er tilgængelige via en overflade, såvel som for et premiumabonnement i live-stream og on demand uden kommercielle pauser , Eksklusivt indhold som serien “M – En by søger en morder” fuldender betalingstilbudet.

I sommeren 2019 går ProSiebenSat.1 endda et skridt videre og fusionerer sine online mediebiblioteker med video-on-demand-platformen Maxdome. I tråd med Hulu-modellen slutter andre kanaler som Discovery (Eurosport, Discovery Channel, DMAX osv.) Og WELT (WELT, N24 Doku) sig til den voksende 7TV-familie.

Bevægelsen vil gøre et godt stykke arbejde for det tyske streamingmarked og vil også fange vores seere – når alt kommer til alt er vi nødt til at gå mod færre og færre apps i fremtiden. I sidste ende virker selv kartelkontoret lykkeligt. For mens det i øjeblikket bemærker et stærkt ekspanderende marked, forventer det ikke en dominerende markedsposition for en af ​​sine konkurrenter i samme åndedrag.

Bly 4 Cover 1200X1200

Hvordan tak?

Der har aldrig været så mange måder at kommunikere på. Hvordan klarer virksomheder at kommunikere deres budskab med succes? LEAD Bookazine 4/2018 indeholder tip til brug af stemmekompetencer, UX og ændringsstyring i arbejdslivet. Sådan lykkes kommunikationen – uden misforståelser.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *