Siri og Alexa – Hvorfor er sprogassistenter kvinder?

Skuespillerinden Maria Furtwängler kan godt lide at rydde op med gammeldags forbilder. Du bemærkede, at de digitale assistenter fra højttaleren lytter til Alexa, Siri og Cortana – kvinder overalt. “Jeg spekulerer på, om kunstig intelligens hjælper os med at være mere forskellige eller cementere almindelige stereotyper,” sagde Furtwängler i en nylig tale på en konference i München. Hvorfor hjælpesystemerne alle er kvinder, spurgte hun. “Du kan også kaldes Hubert, Bernhard eller Yossi!”

Ifølge deltagerne var dette også en blinkende hentydning til de mandlige gæster på “DLD Formandens Middag” og deres mand, udgiveren Hubert Burda. Men Furtwängler, der allerede behandlede kønsbilleder på TV og Youtube, har et punkt.

Hvorfor Siri, en skandinavisk kvindes navn? Og hvorfor Alexa og ikke Alexander? “Sprogassistenter er vores digitale tjenere,” siger lydforsker Holger Schulz fra Københavns Universitet. I radiostationen Deutschlandfunk-kultur kritiserede han, at den kvindelige stemme skubbes tilbage i rollen som assistent tilbage.

Den praktiske test: Hvad siger Alexa, Siri, Cortana og Co.?

Hos Apple lyder computerstemmen tydeligt kvindelig. Hvis du spørger Siri, stemmesystemet i iPhone, hvis hun er en mand eller en kvinde, siger hun: “Lad ikke min stemme narre dig: Jeg har ikke køn.” Alexa har et klart svar. På spørgsmålet, om hun er en kvinde, svarer han
Taler: ”Jeg ser mig selv som en kvinde
siger: Jeg er kvindelig strøm ud af stikkontakten. ”Hos Google er assistenten navnløs.

udstilling

Grundlæggende vil Apple ikke sige noget om, hvilke processer der fører til et produktnavn. Men producenten påpeger, at Siri kan bruges med både kvindelige og mandlige stemmer. “Dette er op til hver bruger.” Hos Amazon forklarer en talsmand, at navnet Alexa kommer fra biblioteket Alexandria, et vidensunivers. Hvad stemmen angår, “undersøgelser over hele verden har afsløret, at den kvindelige stemme opfattes som mere behagelig, venlig og afslappet.”

Hos Microsoft er Cortana først og fremmest en dialogorienteret assistent, der understøtter brugere med forskellige krav. Ifølge producenten forstår hun ikke sig selv som eksplicit kvindelig, men generelt som et væsen. Og: Hele personligheden tilpasses i henhold til Microsoft til lokale forhold. Den franske Cortana er derfor anderledes end den japanske.

Påvirkning af forståelse af kønsroller

Miriam Meckel, professor i kommunikationsstyring ved University of St. Gallen, peger også på en række undersøgelser, der viser, at kvindelige stemmer opfattes som mere behagelige end mænd. Derfor er standardindstillingen for alle sprogassistenter kvindelige.

Problemet for Meckel er, at de overtager en servicefunktion, der i daglig brug forbinder dem med kvinder. “Efterhånden som børn i stigende grad vokser op med at handle med Alexa og Co, kan dette have indflydelse på forståelsen af ​​kønsroller i et samfund,” forklarer forfatteren, der også er grundlægger af det digitale magasin ada er.

Dette problem har vist sig at være særlig drastisk i forhold til eksemplet på seksuel chikane, ifølge Meckel. “Faktisk er sprogassistenterne nødt til at lytte til meget.” I mellemtiden har producenter arbejdet på at finde de passende og ikke urimeligt høflige svar. “Hvis du afgiver et umoralsk tilbud til Siri i dag, hører du: ‘Svaret er nej.'”

Dette viser ifølge Meckel: “Også i kommunikation og interaktion med softwaresystemer er håndteringsregler vigtige. Vi lærer ikke kun af mennesker, men også fra maskiner.”

For de moderne systemer bruges reelle stemmer, som derefter teknisk samles til stadig nye sætninger. I teknologiens og popkulturens historie har den kvindelige stemme en vis tradition. I filmen “Her” (2013) forelsker Joaquin Phoenix sin rolle i stemmen til et computersystem, talt af Scarlett Johansson. Tidsmeddelelsen på telefonen (ja, der er stadig) er kvindelig indtil i dag. Berlin-forskeren Judith Meinschaefer forklarer dette ud fra perspektivet om
Videnskab: “Kvindestemmer er mere forståelige end mandlige stemmer.” Det er fordi stemmefoldene vibrerer hurtigere. Frekvensen af ​​signaler er højere.

At edb-systemer bringer kvinder ind i en assisterende rolle, er ikke et spørgsmål for forskere som lærde. Men hun har en formodning som kvinde: Det er sandsynligvis fordi mænd er mere begejstrede for teknologi, og det kan passe ind i deres verdenssyn. Teknisk set ville det ikke være et problem, hvis mænds stemmer blev brugt, siger Meinschaefer.

På Internettet kan du se, at det kunne have været anderledes. Siri og Alexa har en bedstefar, ligesom en gammel video af
1992 viser. I det, den daværende Apple CEO John Sculley og datalogikeren Kai-fu Lee på tv før et computersystem, der kan snakkes med. Stemmen lyder ret høj. Men systemet kaldes Casper.

Du er måske også interesseret i dette: Smart Living – ikke uden fare

Lead 4 Change Management 1200X1200

Mennesket og teknologien forenes

Digitalisering åbner nye muligheder på den moderne arbejdsplads. Bør virksomhederne nu vove flere eksperimenter i hverdagen? I LEAD Bookazine 4/2018 taler Alexandra Borchardt om forandringsstyring og en succesrig kombination af mennesker og teknologi.

Bestil nu

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *